Hyppää pääsisältöön

Onnellisen laakson kansa

Onnellisen laakson kansa: Gary Cooper
Onnellisen laakson kansa: Gary Cooper Kuva: Yle kuvapalvelu. Onnellisen laakson kansa. onnellisen laakson kansa

Klassikkoelokuva Onnellisen laakson kansa (Friendly Persuasion/USA 1956) kertoo kveekariperheestä, jonka väkivallattomuuden periaate joutuu koetukselle sisällissodan vuosina.

Gary Cooperin elokuvien sarjaa jatkaa lännenelokuva Onnellisen laakson kansa (Friendly Persuasion, 1956), joka sijoittuu Hollywoodin arvostetuimpien ohjaajien joukkoon kuuluneen William Wylerin myöhäistuotantoon. Cooper on pääosassa loistava jäyhään tyyliinsä ja muissa pääosissa nähdään Anthony Perkins, Dorothy McGuire ja Marjorie Main.

Elokuva tarkastelee kveekariperheen valintojen kautta väkivallattomuuden ihannetta ja toisaalta väkivallan oikeutuksen ongelmia. Tapahtumat sijoittuvat sisällissodan aikaiseen Indianaan missä asuvan kveekariyhteisön jäsenet kieltäytyvät uskontonsa mukaisesti sotimasta. Tämä tuo kuitenkin muun yhteisön paheksunnan ja jopa vihan heidän niskoilleen, ja kun vihollinen lähestyy, kveekariperheen poika Josh päättää sittenkin liittyä miliisiin.

Sota-aiheesta huolimatta Onnellisen laakson kansa etenee varsin leppoisasti kuvaten lämpimän humoristisesti kveekariperheen elämää ”jokapäiväisine kiusauksineen”. Wyler on toteuttanut elokuvan vankan ammattitaitoisesti, ja verkkainen rytmi antaa Wylerille tilaisuuden kehitellä rauhassa kohtauksiaan ja hänelle tyypillisen huoliteltuja, kauniin värikkäitä kuviaan.

  • Klassikkoelokuva Onnellisen laakson kansa (Friendly Persuasion/USA 1956) kertoo kveekariperheestä, jonka väkivallattomuuden periaate joutuu koetukselle sisällissodan vuosina. O: William Wyler. N: Gary Cooper, Anthony Perkins, Dorothy McGuire. Ylen edellinen esitys joulukuussa 1977.

Yle Teema