Hyppää pääsisältöön

Houkuttelevat huulet

Jayne Mansfield elokuvassa Houkuttelevat huulet (1957).
Jayne Mansfield elokuvassa Houkuttelevat huulet (1957). Kuva: Yle Kuvapalvelu houkuttelevat huulet

Frank Tashlinin vallaton ja terävä mainosmaailman satiiri, jossa seksikästä elokuvatähteä houkutellaan uuden huulipunan mainostajaksi.

Frank Tashlinin ja Jayne Mansfieldin ensimmäinen yhteinen elokuva oli täysosuma: Minkäpä tyttö sille voi (The Girl Can't Help It, 1956) pilkkasi musiikkibisnestä, kulutusyhteiskuntaa ja uutta rock'n'rolliksi kutsuttua nuorisomusiikkia samalla kun se oli itse ensimmäisiä onnistuneita rock-elokuvia. Vuotta myöhemmin Tashlin ohjasi toisen värikylläisen komedian Houkuttelevat huulet (Will Success Spoil Rock Hunter?), jossa Mansfield jälleen näyttelee pääosaa ja jossa jopa viittaillaan aiempaan Mansfield-elokuvaan.

Nyt satiirin pääkohteita ovat mainosmaailma, Hollywoodin tähtikoneisto ja tähtien fanit. Mansfieldille rooli Rock Hunterin tekemiin huulipunamainoksiin päätyvänä elokuvatähti Rita Marlowena oli tuttu: elokuva perustui hänen pari vuotta aiempaan Broadway-läpimurtoonsa, samannimiseen musikaaliin. Mansfield

Houkuttelevissa huulissa Tashlin ivaa myös televisiota, pikkuruista mustavalkoista laatikkoa, joka oli alkanut viedä katsojia elokuvilta. Tashlin vastasi television haasteeseen pilkalla, värikylläisellä cinemascopella ja tähdellä, jota mainostettiin Marilyn Monroen king-size-versioksi. Miespääosassa nähdään Tony Randall, muina naisina Betty Drake ja Joan Blondell. Groucho Marxilla on pieni mutta tärkeä rooli George Schmidlapina.

Frank Tashlin aloitti elokuvissa anarkistisilla Putte Possu- ja Repe Sorsa -piirretyillä. Tashlin oli tuonut piirroselokuviinsa näytelmäelokuvan keinoja kuvakulmineen ja sarjatulimaisine leikkauksineen; moniin näytelmäelokuviinsa hän istutti vuorostaan piirrettyjen filmiensä surrealistista vitsimaailmaa.

Houkuttelevat huulet esitettiin edellisen kerran Teemalla Jayne Mansfieldille ja Frank Tashlinille omistetussa Teemalauantaissa tammikuussa 2014.

Kino klassikko sunnuntaina 24.8. klo 18.00

  • Houkuttelevat huulet (Will Success Spoil Rock Hunter?), USA 1957. Ohjaus Frank Tashlin. Rooleissa Jayne Mansfield, Tony Randall, Betsy Drake, Joan Blondell, John Williams, Henry Jones, Lili Gentle, Mickey Hargitay, Groucho Marx.

Yle Teema

Teema Twitterissä ja Facebookissa