Hyppää pääsisältöön

Joki, jolta ei ole paluuta

Joki jolta ei ole paluuta.
Joki jolta ei ole paluuta. Kuva: Yle Kuvapalvelu. Joki jolta ei ole paluuta. joki jolta ei ole paluuta

Marilyn Monroe ja Robert Mitchum kohtaavat Kanadan Kalliovuorille sijoittuvassa, kuohuvassa Villin lännen jokiseikkailussa.

Joki jolta ei ole paluuta (River of No Return, USA 1953) on ohjannut Itävallassa syntynyt, mutta lähes koko uransa Hollywoodissa työskennellyt Otto Preminger, joka muistetaan erityisesti rikosklassikoistaan, kuten Laura ja Erään murhan anatomia.

Joki jolta ei ole paluuta sijoittuu sen sijaan Villiin Länteen, kultakuumeen synnyttämään ja riehakkaaseen kullanetsijöiden teltta- ja hökkelikylään. Mitchum esittää vaimonsa menettänyttä ja vankilassa istunutta miestä, joka saapuu noutamaan kapakkalaulajatar Kayn (Monroe) hoiviin jätettyä 9-vuotiasta poikaansa.

Ongelmia kuitenkin aiheuttavat uhkapelurina ihmisiä huijaava Kayn poikaystävä sekä seudulla liikkuvat intiaanit. Lopulta pakoon on pyrittävä hurjaa koskea pitkin joella, jolta pahaenteisten puheiden mukaan ei ole paluuta.

Melodraamaa jylhiin lännenmaisemiin sekä Marilynin intoutuneisiin laulunumeroihin yhdistelevä elokuva esittelee tähtensä hyvässä vedossa.

 • Joki, jolta ei ole paluuta (12) (River of No Return, USA 1954) Marilyn Monroe ja Robert Mitchum kohtaavat Kanadan Kalliovuorille sijoittuvassa, kuohuvassa Villin lännen jokiseikkailussa. O: Otto Preminger.
 • Yle Teema: Kino klassikko 27.7. klo 18.00
 • Rajat ovat ihmisen ongelma, kirjallisuus on niistä vapaa

  Rakennukset sortuvat, mutta kirjallisuus on kaikkialla.

  Kirjallisuus on muuttolintujen parvi ja nyt se lentää Helsinkiin. Helsinki Litin lava on hyvä paikka laskeutua, myös uusille sukupolville, kirjoittaa Aleksis Salusjärvi. Helsinki Lit suorana Ylen kanavilla 17.–18.5.2019

 • Teeman kesän 2019 elokuvat

  Leffateemoina mm. westernit, Jean Cocteau ja Jerry Lewis.

  Teema esittää kesällä mm. lännenfilmejä lauantaisin, Jerry Lewisin komedioita ja Jean Cocteaun klassikkoja.

 • Teeman kesä 2019 on länkkärikesä

  Westerneitä klassisesta moderniin lauantaisin.

  Teeman kesä 2019 on länkkärikesä. Lännenfilmejä esitetään joka lauantai-ilta kesäkuun alusta elokuun loppuun: klassikkoja, harvinaisia kulttifilmejä ja kiisteltyjäkin mestariteoksia.

Yle Teema