Hyppää pääsisältöön

Kun vihreämmät laitumet kutsuvat

hevonen laitumella
hevonen laitumella kun vihreämmät laitumet kutsuvat

Monelle hevosen omistajalle pelkästään ajatus hevosen menettämisestä saa palan kurkkuun ja kyyneleet silmiin. Yliopistollisen hevossairaalan johtaja kuitenkin kehottaa miettimään etukäteen, mitä sitten, kun tulee aika luopua.

Ajatus oman hevosen menettämisestä on sietämätön. Viikissä sijaitsevan Yliopistollisen hevossairaalan johtaja Kati Niinistö kuitenkin kehottaa jokaista hevosenomistajaa varautumaan pahimpaan.

”Jokaisen omistajan pitäisi miettiä, että mitä jos hevonen sairastuu tai loukkaantuu vakavasti. Miten haluan lopettaa hevoseni?”

Niinistö ymmärtää, että hevosen menetys on kova paikka, mutta menettämisen pohtiminen etukäteen helpottaa sitten, kun tilanne tulee todella vastaan. Niinistö on työssään kohdannut useita omistaja, jolle hevosen lopettaminen tulee eteen yllättäen.
”Akuuttitilanteissa on joskus se ongelma, että hevosen omistaja ei kykene tekemään päätöstä lopettamisesta.”

Lääkäri ei voi kuitenkaan päättää hevosen lopettamisesta omistajan puolesta.
”Lääkäri kertoo omistajalle vain faktat ja vaihtoehdot, mutta se on loppukädessä omistajan tehtävä päättää lopetetaanko hevonen vai jatketaanko hoitoja. Eläinlääkäri voi päättää lopettamisesta vain eläinsuojelullisista syistä.”

hevosten jalkoja
hevosten jalkoja kun vihreämmät laitumet kutsuvat

Hevosen lopettamiseen on kaksi vaihtoehtoa. Teurastaminen tai lääkeaineilla lopettaminen. Yliopistollisessa hevossairaalassa lopetetaan vain lääkeaineilla.

”Lopetus etenee niin, että ensin hevoselle annetaan nukutusaine, mikä on sama kuin hevonen valmisteltaisiin leikkaukseen. Lopulta, kun hevonen on syvässä unessa, se saa lopetusaineen, joka lamauttaa sen hengityksen.”

Hevossairaalassa on lopetusta varten erillinen tyhjä huone, jossa hevosen saa lopetettua turvallisesti. Vieressä on kylmä tila, johon ruho laitetaan odottamaan hävitystä. Huoneen ulkopuolella naulassa roikkuu kasa riimuja.

"Nuo riimut kuvaavat ehkä parhaiten tätä tilaa. Osa omistajista ei halua ottaa riimua enää mukaan täältä."

Koko tapahtumaan menee noin 20 minuuttia. Nopeampi tapa lopettaa hevonen on teurastus. Teurastamossa hevonen kuolee sekunneissa.

Niinistö ymmärtää, että teurastus on monelle hevosen omistajalle epämiellyttävä ajatus.

"Teurastus on toki monelle paha ajatus. Teurastamoilla hevosen kohtelu on kuitenkin yksilöllisempää kuin tuotantoeläinten ja toimitus on hetkessä ohi. Teurastamoissa on yleensä eri linja hevosille niin, etteivät ne haista verta.”

Hevonen juoksee laitumella
Hevonen juoksee laitumella kun vihreämmät laitumet kutsuvat

Aina hevonen ei kuitenkaan kelpaa teuraaksi.

”Osaa hevosista ei voida teurastaa siksi, että ne on lääkitty niin, ettei niiden lihaa voi käyttää. Joissakin lääkkeissä voi olla jopa elinikäinen teurasvaroaika.

Teurastamisen epäsuosiota lisää se, että teurastamoita on nykyään suhteellisen vähän sekä hevosen lihasta maksetaan huonosti, vain muutamia kymmeniä senttejä kilolta.
Kustannuksiltaan teurastus tulee kuitenkin edullisemmaksi.

"Lopetus täällä Viikissä maksaa noin 500 euroa. Siihen sisältyy lääkkeellisen lopetuksen lisäksi ruhon hävitys."
Hevosen ruho on ongelmajätettä ja se tulee hävittää sen mukaisesti. Viikistä hevosen ruhot päätyvät kahteen paikkaan.

"Vaihtoehtona on joko hävitys meidän yhteistuhkauksessa tai tuhkaus Mäntsälän lemmikkilehdossa. Jos hevosen haluaa tuhkata ja haudata lemmikkilehtoon, lopettamiselle tulee hintaa noin tuhat euroa. Ymmärrettävästi lemmikkilehtoon hautaaminen ei ole kovinkaan yleistä."
Usein hevosen lopettamisessa on kyse rahasta.

"Suomessa hevosen pitäminen on sietämättömän kallista jos verrataan esimerkiksi Keski-Eurooppaan. Siellä hevosia on esimerkiksi helpompaa pitää eläkkeellä laitumella. Pieneläimiin verrattuna hevosen sairaalakulut ovat moninkertaiset, eivätkä kaikki omistajat pysty pistämään tuhansia euroja sairaan hevosen tehohoitoon."

Esimerkiksi ähkytapauksissa joskus ainoat vaihtoehdot ovat leikkaus tai lopetus.

"Keskimäärin paksusuoliähkyssä puhutaan noin 5000-7000 euron leikkauksesta. Ohutsuoliähky kohdalla hoitokulut voivat kivuta yli 10 000 euroon. Näissä tilanteissa moni joutuu päätymään lopetukseen."
Niinistö muistuttaa, että raha ja käyttöarvo liittyvät toisiinsa. Nuoren ja potentiaalisen kilpahevosen kanssa ollaan valmiita kalliimpiin operaatioihin.

Hevonen laitumella kaukaa kuvattuna
Hevonen laitumella kaukaa kuvattuna kun vihreämmät laitumet kutsuvat
Kommentit
 • SUMMERIN PODCASTSARJASSA KYSYTÄÄN "ONKS KAIKKI OK?"

  17-vuotias Milla selvittää podcastsarjassa tunnetilojaan.

  “Kaikki ok?" -podcastsarjassa 17-vuotias Milla Solaranta pohtii elämänsä suuria tunnetiloja ja päästää kuulijan kurkistamaan tunne-elämänsä syövereihin.

 • Kesä ilman pomoa?!

  Miltä tuntuisi olla yrittäjä ja oma pomosi?

  Oletko unelmoinut oman rantakahvilan pitämisestä parhaan kaverin kanssa? Tai miettinyt, miten saada kaveriporukalla rahat kokoon yhteistä reissua varten?

 • Tume menee taas oikeisiin töihin

  Tume menee taas oikeisiin töihin

  Tume kävi viime kesänä todistetusti oikeissa töissä. Te halusitte nähdä lisää ja saamanne pitää. Toinen kausi Tumen oikeita töitä löytyy nyt Areenasta.

 • Ystäväni hevosen lukijoiden parhaita leirimuistoja

  Unelmien leirillä sattuu ja tapahtuu.

  Ratsastusleireillä aina sattuu ja tapahtuu. Kysyimme lukijoilta Instagramissa, millaisia muistoja heille on kertynyt leirikesien aikana. Mukaan mahtuu hullunkurisia kokemuksia sekä ihania tunnelmia tärkeiden hevosten kanssa. @aanniella Varmaa yks hauskimmista kommelluksista tapahtui vuonna 2016, kun hengailtiin asuinrakennuksessamme.