Hyppää pääsisältöön

Lemmenloukku

Marilyn Monroe elokuvassa Lemmenloukku.
Marilyn Monroe elokuvassa Lemmenloukku. Kuva: Yle Kuvapalvelu. Marilyn Monroe elokuvassa Lemmenloukku. lemmenloukku

Musiikkikomediassa miljardööri hullaantuu häntä pilkkaavan revyyn tanssitähteen ja ryhtyy näyttelijäksi vain päästäkseen tämän lähelle.

Kesän Marilyn-elokuvien sarjan päättää Lemmenloukku (Let’s Make Love, 1960), joka oli Marilynin koko uran toiseksi viimeinen elokuva. Suomessa Lemmenloukku tunnetaan myös elokuvana, joka toimi Juicen ensimmäisen hitin innoituksena. Marilyn riisuu jumpperin legendaarisen maineen saaneessa kohtauksessa, jossa hän laulaa Cole Porterin sävelmän My Heart Belongs to Daddy.

Elokuvan miespääosassa on Yves Montand. Hän esittää ranskalaista miljonääriä, rikkaiden hurmurien perillistä, joka pitää New Yorkia päämajanaan myös naisseikkailuille. Hän saa tietää, että kaupungilla eräs pikkuteatteri pilkkaa häntä julkkiksille irvailevassa revyyohjelmassa ja lähtee tutkimaan asiaa sulkeakseen koko show’n. Hän kuitenkin ihastuu heti show’n laulavaan ja tanssivaan tähteen Amandaan. Niinpä miljonääri tekeytyy roolia hakevaksi työttömäksi näyttelijäksi tutustuakseen näin Amandaan ja yrittää sitten tehdä tähän vaikutuksen esittämällä koomikkona pilaversiota itsestään.

Lemmenloukku on miellyttävä ja sujuva pikku komedia, joka on höystetty vetävin musiikkinumeroin. Juoneltaan se on aika simppeli roolileikki, mutta sehän on tavanomaista tällaisissa elokuvissa, joissa juonen tarkoituksena on vain luoda puitteet tähtinäyttelijöille, huumorille ja musiikkinumeroille. Marilyn Monroe tekee yhden uransa parhaista rooleista, ja hän saa mainiota tukea miespääosia esittäviltä Yves Montandilta ja Tony Randallilta.

Lemmenloukun ohjasi George Cukor, ja pienissä vierasrooleissa vierailevat Bing Crosby, Gene Kelly ja Milton Berle.

Elokuvan edellinen esitys Teemalla oli Marilynille omistetussa Teemalauantaissa maaliskuussa 2013.

Kino Klassikko sunnuntaina 17.8. klo 18.00

  • Lemmenloukku (Let's Make Love), USA 1960. Ohjaus George Cukor. Pääosissa Marilyn Monroe, Yves Montand, Tony Randall. (S)

Yle Teema

Teema Twitterissä ja Facebookissa