Hyppää pääsisältöön

Masennuspotilaat vuosia lääkkeiden armoilla

Masennuslääkkeiden kulutus on kasvanut samalla, kun uusia lääkkeitä on tullut markkinoille.
Masennuslääkkeiden kulutus on kasvanut samalla, kun uusia lääkkeitä on tullut markkinoille. Masennuslääkkeiden kulutus on kasvanut samalla, kun uusia lääkkeitä on tullut markkinoille. Kuva: MOT, Yle masennus

Suomessa on tällä hetkellä yli 430 000 henkilöä, jotka syövät masennuslääkkeitä. Lääkkeiden tehoa on tutkittu lähinnä lyhyillä lääkekokeilla, vaikka MOT:n selvityksen mukaan Suomessa on yli 100 000 ihmistä, jotka ovat syöneet masennuslääkkeitä vähintään viitenä peräkkäisenä vuonna.

Tutkimustieto lääkkeiden pitkäaikaisvaikutuksista on kiistanalaista. Masennuksen hoitoa Suomessa ohjaa Käypä hoito -suositus. Vaikeissa ja uusiutuvissa masennustapauksissa suositus kehottaa antamaan potilaalle ylläpitohoitoa,
joka voi tarkoittaa jopa vuosia kestävää lääkitystä. Suosituksen mukaan ”lääkehoidon tehon oletetaan säilyvän useiden vuosien ajan, mutta näyttö hyvin pitkäaikaisen hoidon tehosta puuttuu”.

Käypä hoito -työryhmän puheenjohtaja Erkki Isometsä myöntää, että ”teho on näytetty kliinisissä kokeissa viiteen vuoteen saakka, mutta se näyttö viiteen vuoteen asti on muuten aika ohut. Suurin osa näistä tutkimuksista on melko lyhtyaikaisia, yhden kahden vuoden mittaisia.”

Näinkin pitkät tutkimukset ovat harvinaisia. Lääketeollisuuden intressissä ei ole rahoittaa tällaisia tutkimuksia, eivätkä viranomaiset niitä vaadi. Euroopan lääkevirasto edellyttää lääkeyhtiöiltä vain yhtä ”pitkäaikaistutkimusta”, jonka kesto on kuusi kuukautta. Tätä pidemmältä
ajalta masennuslääkkeiden tehosta ei ole selvää näyttöä.

Monet arvovaltaiset tahot, kuten Britannian hoitosuositus, ovat tehneet johtopäätöksiä, että lievän masennuksen hoidossa lääkkeistä ei ole hyötyä.

Sen sijaan runsaasta ja pitkäkestoisesta masennuslääkityksestä saattaa olla jopa haittaa.

Riippumattoman tutkimusverkoston The Nordic Cochrane Centerin johtaja Peter Gøtzsche tutkimusryhmineen on analysoinut lääkeyhtiöiden julkistamattomia lääketutkimuksia. ”Minä uskon, että SSRI -lääkkeet saattavat aiheuttaa jopa pysyviä aivovaurioita. On erittäin outoa, että tästä tärkeästä asiasta on niin vähän tutkimusta”, Gøtzsche sanoo.

MOT: masentavat lääkkeet
Maanantaina 26.5. klo 20, Yle TV 1

Kommentit