Hyppää pääsisältöön

Mika Pohjonen: Mustasukkaisuutta

Mika Pohjonen oli vasta 19-vuotias voittaessaan tangokuninkuuden vuonna 1992. Samassa kisassa tangokuningattareksi kruunattiin Eija Kantola.

Pohjosta on kuultu niin tanssilavoilla kuin oopperan estradeillakin. Kansallisoopperan kuorossa hän lauloi vuosina 1998-2002. Vuonna 2003 hänet kiinnitettiin kansallisoopperaan solistiksi.

Pohjonen on naimisissa vuoden 2013 tangokuningattaren Heidi Pakarisen kanssa.

Tangomarkkinoiden juhlakonsertissa "Tango Suomessa 100 vuotta" juhlittiin tangon tuloa Suomeen ja esiintyjinä nähtiin Pohjosen lisäksi mm. Arja Koriseva ja Jari Sillanpää. Ensimmäinen tangoesitys kuultiin aikoinaan Apollo-teatterissa Helsingissä marraskuussa 1913.

Mustasukkaisuutta tangon on säveltänyt Jacob Gade ja sanoittanut Kullervo (oikea nimi Tapio Lahtinen).

 • Chilestä tuli sydämenasia Tapani Brotherukselle ja Harald Edelstamille – diplomaatit auttoivat tuhansia pakolaisia

  Brotherus ja Edelstam kertovat vaiheistaan Chilessä.

  Vallankaappauksesta alkanut terrori mullisti chileläisten elämän vuonna 1973. Poikkeuksellinen tilanne vaati poikkeuksellisia toimia myös auttamishaluisilta diplomaateilta. Heistä ruotsalaisella Harald Edelstamilla ja suomalaisella Tapani Brotheruksella oli ratkaiseva rooli tuhansien maasta henkensä edestä pois paenneiden chileläisten kohtaloissa. Tässä artikkelissa he kertovat itse, miten tilanteen kokivat.

 • Suomalaistoimittajat tallensivat Chilen sosialistisen unelman ennen vallankaappausta

  Tältä näytti Allenden Chile suomalaissilmin 1971–1973

  1970-luvun alussa maailma käänsi katseensa Chileen, missä vahvasti oikeistoon ja vasemmistoon jakautunut kansa valitsi itselleen vapaissa vaaleissa sosialistisen presidentin. Myös Suomesta matkusti toimittajia paikan päälle katsomaan, millaista elämä presidentti Allenden Chilessä oli. He näkivät, millaisia saavutuksia ja ongelmia uusi hallinto oli tuonut mukanaan. Tuloksena oli ainutlaatuista kuva- ja äänimateriaalia, josta myöhäisin on tallennettu vain muutamaa kuukautta ennen sotilasvallankaappausta.

 • Chilen vallankaappaus ja sen seuraukset järkyttivät suomalaisia syyskuussa 1973

  Presidentti Allende syöstiin vallasta 11.9.1973

  Liki kolme vuotta kestänyt presidentti Allenden hallinto tuli tiensä päähän 11. syyskuuta 1973, jolloin armeija kaappasi maassa vallan kenraali Pinochetin johdolla. Yhdysvaltain tukema kaappaus oli lyhyt ja väkivaltainen, ja ajoi Allenden tekemään itsemurhan heti kaappauspäivänä. Santiago de Chilen tapahtumia seurattiin tiiviisti myös Suomessa.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto