Hyppää pääsisältöön

Sininen gardenia

Anne Baxter on pääosassa Fritz Langin elokuvassa Sininen gardenia.
Anne Baxter on pääosassa Fritz Langin elokuvassa Sininen gardenia. Kuva: Yle Kuvapalvelu. Anne Baxter on pääosassa Fritz Langin elokuvassa Sininen gardenia. sininen gardenia

Fritz Langin tunnelmallinen film noir kertoo naisesta, joka herää kauheassa kankkusessa ja murhasta epäiltynä.

Fritz Langin myöhäistuotannon pienimuotoisiin helmiin kuuluu harvoin Suomessa nähty Sininen gardenia (The Blue Gardenia, 1953). Se sisältää epätavallisen juonirakennelman, jonka perusidea saattaa kuitenkin olla joillekin katsojille tuttu 1980-luvun Jane Fonda -elokuvasta Ankea aamu.

Norah joutuu syntymäpäivänään poikaystävänsä hylkäämäksi ja lähtee pikaistuksissaan sokkotreffeille Sinisen gardenian yökerhoon playboyna tunnetun taiteilijan kanssa. Norah juo ehkä enemmän kuin pitäisi, ja kun mies vie hänet illan päätteeksi asuntoonsa, johtavat lähentely-yritykset väkivaltaiseen riitaan.

Seuraavana aamuna Norah ei enää muista mitään yökerhon jälkeisistä tapahtumista mutta saa pian tietää treffikumppaninsa tulleen murhatuksi. Norah pelkää poliisien pian pidättävän hänet ja päättää pyytää apua tapausta seuraavalta huippureportterilta.

Sininen gardenia on Langille ominainen, tunnelmallisesti kuvattu noir-jännäri, jossa päähenkilö rikkoo omia tapojaan ja sääntöjään joutuen näin kohtalon heittelemäksi ja yhä vainoharhaisemmaksi rikosepäillyksi. Asetelma on sikäli poikkeuksellinen, että ainoan kerran Langin elokuvissa tämä päähenkilö on nainen.

Sinisen gardenian pääosia esittävät Anne Baxter, Richard Conte, Ann Sothern ja Raymond Burr, joka tullaan aina muistamaan parhaiten tv-sarjoista Ironside ja Perry Mason. Yökerhojaksossa esiintyy Nat King Cole.

Esittelyteksti: Vesa Nykänen

  • Sininen gardenia (The Blue Gardenia), USA 1953. Ohjaus Fritz Lang. Pääosissa Anne Baxter, Richard Conte, Raymond Burr.

Yle Teema

Teema Twitterissä ja Facebookissa