Hyppää pääsisältöön

Tiibet – rukouksia maailman katolla

Syvä buddhalaisuus näkyy tiibetiläisten elämässä myös Kiinan vallan alla. Dokumentissa vuodelta 1987 vieraillaan Tiibetissä seuraamassa elämää Himalajan vuoriston varjossa.

Tiibetin ylänköä kutsutaan maailman katoksi, ja sinne keskittyy Tiibetin vuoristovaltio. Pitkän historiansa aikana Tiibetin asema itsenäisenä valtiona on vaihdellut useasti. Vuonna 1987 Tiibet oli Kiinan hallinnassa, sen miehitettyä maan 1950-luvun alussa.

Vuoden 1959 epäonnistunut kansannousu ajoi monet tiibetiläiset maanpakoon. Tämän seurauksena tiibetiläiset perustivat myös oman pakolaishallituksen johtajansa dalai-laman johdolla.

Vallanpitäjät vaihtuvat, mutta uskonnon vahva asema pysyy. Tämä näkyy myös dokumentissa, jossa kuvataan erityisesti uskonnollisia menoja ja komeita luostareita. Tiibetinbuddhalaisuus, jota kutsutaan myös lamalaisuudeksi, on oma buddhalaisuuden haaransa. Näkyvä osa tiibetiläisten uskontoa ovat rukousmyllyt, joita kannetaan mukana tai pyöritetään ohi kulkiessa.

Tiibetinbuddhalaiseen rukousrituaaliin liittyy itse luostarilla rukoilun lisäksi sen ympäri kiertäminen. Kuvausryhmä seuraa vanhaa miestä omalla matkallaan vuorenrinteitä kiertävillä poluilla.

Kiertämisajatus näkyy myös Jokhangin temppelillä Lhasassa. Osa ilmentää uskoaan ja osoittaa nöyryyttään mittaamalla matkan ruumillaan. He liukuvat mahalleen makaamaan maahan, nousevat pystyyn, ja laskeutuvat jälleen vaakatasoon siinä kohdassa minne kädet ylettivät edellisellä kerralla.

Jakkien, lampaiden, vuohien paimentaminen on merkittävä elinkeino Tiibetissä, vaikka moni pidättäytyy syömästä lihaa. Erityisesti niiden maidosta valmistettu voi on tärkeä elintarvike. Sitä käytetään ravinnon lisäksi kynttilöissä, joista monet pyritään pitämään aina palamassa. Voin haju tuleekin Tiibetissä tutuksi.

Pitkän eristäytyneisyyden päätyttyä toreilla näkyy ja kuuluu myös moderneja vaikutteita: matkamuistojen myyntiä ja nykymusiikkia.

Teksti: Tuomas Jääskeläinen