Hyppää pääsisältöön

Voita & Sokeria: Mikko Takalan inkiväärikanapyörykät sobanuudelin kera

Mikko Takalan inkiväärikanapyörykät.
Mikko Takalan inkiväärikanapyörykät. Kuva: Yle inkiväärikanapyörykät

Ruokatoimittaja ja MasterChef-tuomari Mikko Takala asettaa vaihteeksi oman kokkaamisensa muiden arvosteltavaksi Voita & Sokeria -sarjassa. Takalan mielestä lihapullat ovat maailman demokraattisinta ruokaa. Jokaisessa kulttuurissa on oma versionsa tästä tutusta ruokalajista.

Inkivääri-kanapyörykät

2 kananmunaa
4 kevätsipulia hienoksi pilkottuna (myös vihreät osat)
3 valkosipulinkynttä murskattuna
600 g broilerijauhelihaa
4 rkl raastettua tuoretta inkivääriä
3 viipaletta vaaleaa leipää tehosekoittimessa surautettuna
4 rkl kalakastiketta (tai vaaleaa misotahnaa)
3 rkl soijakastiketta
mustapippuria
seesamiöljyä

1. Vatkaa muna kulhossa. Lisää kaikki muut ainekset paitsi seesamiöljy. Sekoita hyvin käsin, kunnes kaikki ainekset ovat yhdistyneet kunnolla.

2. Muotoile taikinasta noin 18 napakkaa golf-pallon kokoista, läpimitaltaan noin viiden cm:n pyörykkää. Jäähdytä ainakin puoli tuntia jääkaapissa.

3. Laita vesi kiehumaan kattilaan. Vuoraa bambu-höyrystimen pohja leivinpaperilla, ja penslaa pyörykät seesamiöljyllä. Kypsennä pyöryköitä kahdessa erässä kovassa lämmössä noin 20 minuuttia, tai kunnes ne ovat kypsiä.

Sobanuudelit + seesami-soijakastike

400 g sobanuudeleita
kirsikka- tai luumutomaatteja
6 rkl seesamiöljyä
8 rkl soijakastiketta
4 rkl sitruuna- tai yuzumehua
4 rkl vaaleita seesaminsiemeniä tahnaksi murskattuna
1 rkl togarashia

Mikko Takalan inkiväärikanapyörykät.
Mikko Takalan inkiväärikanapyörykät. Kuva: Yle mikko takala
Keitä nuudelit pakkauksen ohjeen mukaan. Huuhtele lävikössä kylmällä vedellä. Valuta hyvin.

Sekoita öljy, soija, sitruunamehu, huhmareessa tahnaksi murskatut seesaminsiemenet ja togarashi.

Laita huolellisesti valutetut nuudelit tarjoiluastiaan. Sekoita joukkoon kastike. Laita päälle puolitetut kirsikkatomaatit. Koristele seesaminsiemenillä. Tarjoa kanapullien lisukkeena. Menee myös sellaisenaan kevyestä lounaasta (kelkkaan voi heittää esim. paloiteltua broilerinrintaa).

 • Ankea suomalainen ruokakulttuuri jäi menneille vuosikymmenille

  Makumaisemamme kansainvälistynyt viime vuosina.

  Suomalainen ruokaperinne on muuttunut vaurastumisen ja yhteiskunnallisen kehityksen myötä. Kansainvälistyminen ja uudet raaka-aineet muokkaavat makutottumuksiamme. Yhä useampi myös ilmentää identiteettiään ja arvojaan ruuan kautta. Voidaanko enää edes puhua käsitteestä "suomalainen ruokakulttuuri"?

 • Kioski FOOD: helpot linssiburritot

  Tässä ohje nopeisiin ja helppoihin linssiburritoihin.

  Kioski FOOD on uusi ruokakanavaYouTubessa ja Instagramissa. Sara Parikka kokkaa ja opettelee uusia, helppoja reseptejä livenä joka torstai klo 17.00! Nopeat linssiburritot: 2,5 dl vettä 1dl kuivia, punaisia linssejä 1/2 dl tummaa soijarouhetta puolikas tölkki tomaattimurskaa 3 rkl rypsiöljyä 1 kasvisliemikuutio 2 kynttä valkosipulia 1 sipuli pippuria voit la

Lue myös - yle.fi:stä poimittua

Uusimmat sisällöt - Ruoka

 • Jos joku asia suomalaisia yhdistää, niin se on ehdottomasti kahvihetki

  Rakkaalla kahvihetkellä on monta erilaista nimeä.

  Ihmiset juovat tätä nykyä Suomessakin monia erilaisia, usein vieraskielisiä nimillä kutsuttavia kahveja, mutta itse kahvihetki on ainakin monille Aristoteleen kantapään facebook- ryhmän jäsenistä perisuomalainen. Päiväkahviseuraa kukaan enää lehti-ilmoituksella tuskin itselleen etsii, mutta päiväkahvit on kyllä selvästi monelle yhtä kuin päivän ykköshetki .

 • Ankea suomalainen ruokakulttuuri jäi menneille vuosikymmenille

  Makumaisemamme kansainvälistynyt viime vuosina.

  Suomalainen ruokaperinne on muuttunut vaurastumisen ja yhteiskunnallisen kehityksen myötä. Kansainvälistyminen ja uudet raaka-aineet muokkaavat makutottumuksiamme. Yhä useampi myös ilmentää identiteettiään ja arvojaan ruuan kautta. Voidaanko enää edes puhua käsitteestä "suomalainen ruokakulttuuri"?

 • Makupaloissa tehtiin ruokaa hauskasti ja helposti

  Janne Pekkala ja Timo Nykyri kokkasivat arkeen ja juhlaan.

  Makupalat-ohjelmassa ammattikokki Janne Pekkala ja toimittaja Timo Nykyri valmistivat konstailematonta kotiruokaa. Kansansuosioon nousseessa tv-ohjelmassa kokattiin myös juhlahetkiin Juhlamakupaloissa.

 • Kioski FOOD: helpot linssiburritot

  Tässä ohje nopeisiin ja helppoihin linssiburritoihin.

  Kioski FOOD on uusi ruokakanavaYouTubessa ja Instagramissa. Sara Parikka kokkaa ja opettelee uusia, helppoja reseptejä livenä joka torstai klo 17.00! Nopeat linssiburritot: 2,5 dl vettä 1dl kuivia, punaisia linssejä 1/2 dl tummaa soijarouhetta puolikas tölkki tomaattimurskaa 3 rkl rypsiöljyä 1 kasvisliemikuutio 2 kynttä valkosipulia 1 sipuli pippuria voit la

 • Kioski FOOD: Tofu bowl -resepti

  Kioskin uuden ruokakanavan FOODin ensimmäinen resepti.

  Kioski FOOD on uusi ruokakanava Youtubessa. Sara Parikka kokkaa ja opettelee uusia, helppoja reseptejä livenä joka torstai klo.17.00! Ensimmäisessä lähetyksessä valmistui herkullinen Tofu Bowl.

 • Alexandran kasvisopas

  Luonnon tarjoamat vitamiinit ja mineraalit.

  Alexandra kirjoittaa lyhyesti siitä, mitä vitamiineja ja mineraaleja tärkeimmät kasviksemme ja yrttimme sisältävät. Opimme myös, mitkä kasvit auttavat mihinkin vaivaan ja mitä tunnettuja ja yllättäviä vaikutuksia niillä voi olla meille ja ympäristöllemme.