Hyppää pääsisältöön

Voita & Sokeria: Mikko Takalan inkiväärikanapyörykät sobanuudelin kera

Mikko Takalan inkiväärikanapyörykät.
Mikko Takalan inkiväärikanapyörykät. Kuva: Yle inkiväärikanapyörykät

Ruokatoimittaja ja MasterChef-tuomari Mikko Takala asettaa vaihteeksi oman kokkaamisensa muiden arvosteltavaksi Voita & Sokeria -sarjassa. Takalan mielestä lihapullat ovat maailman demokraattisinta ruokaa. Jokaisessa kulttuurissa on oma versionsa tästä tutusta ruokalajista.

Inkivääri-kanapyörykät

2 kananmunaa
4 kevätsipulia hienoksi pilkottuna (myös vihreät osat)
3 valkosipulinkynttä murskattuna
600 g broilerijauhelihaa
4 rkl raastettua tuoretta inkivääriä
3 viipaletta vaaleaa leipää tehosekoittimessa surautettuna
4 rkl kalakastiketta (tai vaaleaa misotahnaa)
3 rkl soijakastiketta
mustapippuria
seesamiöljyä

1. Vatkaa muna kulhossa. Lisää kaikki muut ainekset paitsi seesamiöljy. Sekoita hyvin käsin, kunnes kaikki ainekset ovat yhdistyneet kunnolla.

2. Muotoile taikinasta noin 18 napakkaa golf-pallon kokoista, läpimitaltaan noin viiden cm:n pyörykkää. Jäähdytä ainakin puoli tuntia jääkaapissa.

3. Laita vesi kiehumaan kattilaan. Vuoraa bambu-höyrystimen pohja leivinpaperilla, ja penslaa pyörykät seesamiöljyllä. Kypsennä pyöryköitä kahdessa erässä kovassa lämmössä noin 20 minuuttia, tai kunnes ne ovat kypsiä.

Sobanuudelit + seesami-soijakastike

400 g sobanuudeleita
kirsikka- tai luumutomaatteja
6 rkl seesamiöljyä
8 rkl soijakastiketta
4 rkl sitruuna- tai yuzumehua
4 rkl vaaleita seesaminsiemeniä tahnaksi murskattuna
1 rkl togarashia

Mikko Takalan inkiväärikanapyörykät.
Mikko Takalan inkiväärikanapyörykät. Kuva: Yle mikko takala
Keitä nuudelit pakkauksen ohjeen mukaan. Huuhtele lävikössä kylmällä vedellä. Valuta hyvin.

Sekoita öljy, soija, sitruunamehu, huhmareessa tahnaksi murskatut seesaminsiemenet ja togarashi.

Laita huolellisesti valutetut nuudelit tarjoiluastiaan. Sekoita joukkoon kastike. Laita päälle puolitetut kirsikkatomaatit. Koristele seesaminsiemenillä. Tarjoa kanapullien lisukkeena. Menee myös sellaisenaan kevyestä lounaasta (kelkkaan voi heittää esim. paloiteltua broilerinrintaa).

  • Ankea suomalainen ruokakulttuuri jäi menneille vuosikymmenille

    Makumaisemamme kansainvälistynyt viime vuosina.

    Suomalainen ruokaperinne on muuttunut vaurastumisen ja yhteiskunnallisen kehityksen myötä. Kansainvälistyminen ja uudet raaka-aineet muokkaavat makutottumuksiamme. Yhä useampi myös ilmentää identiteettiään ja arvojaan ruuan kautta. Voidaanko enää edes puhua käsitteestä "suomalainen ruokakulttuuri"?

  • Kioski FOOD: helpot linssiburritot

    Tässä ohje nopeisiin ja helppoihin linssiburritoihin.

    Kioski FOOD on uusi ruokakanavaYouTubessa ja Instagramissa. Sara Parikka kokkaa ja opettelee uusia, helppoja reseptejä livenä joka torstai klo 17.00! Nopeat linssiburritot: 2,5 dl vettä 1dl kuivia, punaisia linssejä 1/2 dl tummaa soijarouhetta puolikas tölkki tomaattimurskaa 3 rkl rypsiöljyä 1 kasvisliemikuutio 2 kynttä valkosipulia 1 sipuli pippuria voit la

Lue myös - yle.fi:stä poimittua

Uusimmat sisällöt - Ruoka