Ruokatoimittaja ja MasterChef-tuomari Mikko Takala asettaa vaihteeksi oman kokkaamisensa muiden arvosteltavaksi Voita & Sokeria -sarjassa. Takalan mielestä lihapullat ovat maailman demokraattisinta ruokaa. Jokaisessa kulttuurissa on oma versionsa tästä tutusta ruokalajista.
Inkivääri-kanapyörykät
2 kananmunaa
4 kevätsipulia hienoksi pilkottuna (myös vihreät osat)
3 valkosipulinkynttä murskattuna
600 g broilerijauhelihaa
4 rkl raastettua tuoretta inkivääriä
3 viipaletta vaaleaa leipää tehosekoittimessa surautettuna
4 rkl kalakastiketta (tai vaaleaa misotahnaa)
3 rkl soijakastiketta
mustapippuria
seesamiöljyä
1. Vatkaa muna kulhossa. Lisää kaikki muut ainekset paitsi seesamiöljy. Sekoita hyvin käsin, kunnes kaikki ainekset ovat yhdistyneet kunnolla.
2. Muotoile taikinasta noin 18 napakkaa golf-pallon kokoista, läpimitaltaan noin viiden cm:n pyörykkää. Jäähdytä ainakin puoli tuntia jääkaapissa.
3. Laita vesi kiehumaan kattilaan. Vuoraa bambu-höyrystimen pohja leivinpaperilla, ja penslaa pyörykät seesamiöljyllä. Kypsennä pyöryköitä kahdessa erässä kovassa lämmössä noin 20 minuuttia, tai kunnes ne ovat kypsiä.
Sobanuudelit + seesami-soijakastike
400 g sobanuudeleita
kirsikka- tai luumutomaatteja
6 rkl seesamiöljyä
8 rkl soijakastiketta
4 rkl sitruuna- tai yuzumehua
4 rkl vaaleita seesaminsiemeniä tahnaksi murskattuna
1 rkl togarashia
Sekoita öljy, soija, sitruunamehu, huhmareessa tahnaksi murskatut seesaminsiemenet ja togarashi.
Laita huolellisesti valutetut nuudelit tarjoiluastiaan. Sekoita joukkoon kastike. Laita päälle puolitetut kirsikkatomaatit. Koristele seesaminsiemenillä. Tarjoa kanapullien lisukkeena. Menee myös sellaisenaan kevyestä lounaasta (kelkkaan voi heittää esim. paloiteltua broilerinrintaa).