Hyppää pääsisältöön

Seiska vai ykkönen? Väkänen vaikeuttaa vaaleja

Ilman poikkiviivaa kirjoitetut seiskat äänestyslipuissa aiheuttavat jatkuvasti vaalivirkailijoille ongelmia äänestysnumeroiden tulkinnassa. Oikeusministeriön vaalijohtaja sanoo, että ykkönen kuuluu samaan riesakimppuun.

Numerot seiska ja ykkönen tuottavat vaaleissa päänvaivaa. // Kuva: Yle Uutisgrafiikka

Vaalien ehdokkaat pitävät ehdokasnumeroon arvottua numeroa seitsemän epäonnen lukuna. Väitetään, että ilman poikkiviivaa kirjoitetut seiskat aiheuttavat turhia äänestyslippujen hylkäämisiä. Seiskaa kirjoitetaan äänestyslippuihin sekä poikkiviivalla että ilman. Pieni väkänen tai sen puuttuminen hankaloittaa numeroiden tulkintaa. Asiasta kertoo Yle Uutiset.

Ongelmaan ei välttämättä auta, että äänestysoikeuden ilmoituskortissa ja äänestyskopissakin on numeromallit, joissa neuvotaan kirjoittamaan seiska väliviivalla. Oikeusministeriön vaalijohtaja Arto Jääskeläinen toteaa kuitenkin, että ääntenlaskennassa sellainenkin seiska hyväksytään, josta poikkiviiva puuttuu.

- Se, että meillä on ohjeissa poikkiviiva ei sano, etteikö muunkinlaiset seiskat voitaisi hyväksyä, jos ne seiskoiksi voi tunnistaa, sanoo Jääskeläinen.

Jääskeläinen huomauttaa, että seiska ei oikeastaan olisikaan ongelma, jos ykkönen osattaisiin kirjoittaa numeromallistojen mukaisesti ilman väkästä.

-Ykkönenhän pitäisi kirjoittaa kaikkien numeromallistojen mukaan pelkkänä suorana pystyviivana, mutta jostain kumman syystä ihmiset vetävät sitä pientä väkästä ykköseen. Sitten kun numero 17 kirjoitetaan on vaara, että ykkönen on väkäsellä ja seiskassa ei ole poikkiviivaa. Siinä sitten tulkitsijoilla voi olla vähän vaikea tehtävä, että mitä tässä nyt on tarkoitettu, Jääskeläinen harmittelee.

Lue lisää aiheesta Yle Uutisten artikkelista.

Lähteet: Yle Uutiset