Hyppää pääsisältöön

444 000 masentunutta kansalaista

SSRI-masennuslääkkeiden käyttäjät 2008-2013, MOT
SSRI-masennuslääkkeiden käyttäjät 2008-2013, MOT Kuva: Yle, MOT masennuslääkkeet

Masennuslääkkeiden kulutus Suomessa on kasvanut rajusti parinkymmenen vuoden aikana. Suurin kasvu on tullut siitä, että lääkkeiden käyttäjiä on yhä enemmän.

Huippuvuosi oli 2012, jolloin erilaisia masennuslääkkeitä söi 444 184 ihmistä. Sen jälkeen lääkkeitä syöneiden määrä on hieman laskenut. Lääkkeiden kulutus ei kuitenkaan ole pienentynyt. Tätä selittää se, että lääkkeitä syödään entistä pidempään ja suurempia annoksia.

Tutkimustietoa masennuslääkityksen kestosta on hyvin vähän. Joitain vuosia sitten suomalainen tutkijaryhmä selvitti, miten masennuslääkityksen kesto kasvoi vuodesta 1994 vuoteen 2003. Tulokset julkaistiin vuonna 2010 Pharmaepidemiology and drug safety -lehdessä. Tutkimuksen mukaan vuonna 2000 aloitetut lääkekuurit olivat pidempiä kuin vuonna 1995 aloitetut.

Jo tuolloin osa potilaista oli lääkityksellä useita peräkkäisiä vuosia. Vuonna 2000 14 prosenttia käyttäjistä oli käyttänyt masennuslääkkeitä pidempään kuin kaksi vuotta. MOT:n selvityksen mukaan lääkkeitä vuosia syöneiden määrä on kasvanut entisestään.

Valmista tilastotietoa aiheesta ei ole. MOT pyysi KELAn tutkijoita selvittämään, kuinka pitkäkestoista lääkkeiden syönti on. Tarkastelu alkaa vuodesta 2008, jolloin selektiivisiä serotoniinin takakaisinoton estäjiä eli SSRI-lääkkeitä (ryhmä N06AB) söi yli 260 000 ihmistä. Seuraavana vuonna näistä ihmisistä yli 180 000 söi edelleen samoja lääkkeitä. Vuodet vierivät, ja lääkkeiden syönti jatkui. Viisi vuotta myöhemmin lääkkeitä söi yhä yli 115 000 ihmistä, eli vajaa puolet alkuperäisestä joukosta.

Lisäksi osa alkuperäisestä 260 000 ihmisestä söi myös muita yleisimpiä masennuslääkeitä, kuten mirtatsapiinia, venlafaksiinia tai duloksetiinia (ryhmä N06AX). Tämä joukko kasvoi viiden vuoden aikana.

Suomessa on siis yli 100 000 ihmisen joukko, joka on syönyt masennuslääkkeitä useita vuosia peräkkäin. KELAn tilasto ei kerro, onko lääkkeiden syönti ollut jatkuvaa, vai onko lääkekuurien välissä ollut taukoja.

Tutkimustietoa vuosia kestävän masennuslääkityksen hyödyistä ja haitoista ei ole. Parin vuoden takaisessa analyysissään arvostetut psykiatrian tutkijat kävivät läpi merkittävimmät masennuslääketutkimukset sekä Yhdysvaltain lääkeviraston lääketutkimusdatan. Heidän mukaansa pitkäaikaisesta lääkityksestä ei ole datan perusteella haittaa, mutta myöskään lääkityksen tehoa ja vaikuttavuutta ei ole näytetty toteen.

Terveys

Kommentit