Hyppää pääsisältöön

Damn Seagulls käynnisti koneensa uudestaan ja peruutti perusasioiden äärelle

YleX:n Viikon albumina soi Damn Seagullsin Let It Shine. Kuuntele albumi täältä!

Damn Seagullsin Lauri Eloranta // Kuva: Juhani Kenttämaa / YleX

Sielukasta rockia jo vuodesta 1997 paiskinut kopla Damn Seagulls on palannut! Kokenut kuusikko telakoitui vuosikymmenen vaihteessa ja haki inspiraatiota uuteen tulemiseen useamman vuoden ajan.

- Aloitimme bändin teini-ikäisinä, ja tajusimme soittaneemme puolet elämästämme tässä bändissä. Jatkuvat ongelmat vaihtuvien rumpaleiden kanssa oli myös nakertanut bändifiilistä. Tulimme pisteeseen, jossa halusimme keskittyä muihin juttuihin, ja päätimme pitää taukoa Damn Seagullsista, perustelee bändin nokkamies Lauri Eloranta.

Lauri keskittyi tauon ajan mm. äänittäjän, tuottajan sekä Pää Kii! -yhtyeen kitaristin rooliin, mutta ikävöi samalla pääbändinsä perään. Damn Seagulls palasi uuden materiaalin kimppuun eteenkin, kun bändin alkuperäinen rumpali Matti Koivisto päätti palata ruotuun. Lapsuuskavereista koostuva porukka halusi taas näyttää mihin pystyvät, ja neljättä Let It Shine -albumia alettiin työstää tosissaan.

Tauon jälkeen vanha kone käynnistyi hitaasti mutta varmasti. Damn Seagulls halusi aloittaa puhtaalta pöydältä, ja kyseenalaistaa aikaisemmat tekotapansa. Lopputulos kuuluu uudella levyllä juurille palaamisena.

- Me uskalletaan olla rehellisesti omia itsejämme tällä levyllä. Tietynlainen luontevuus, joka oli uupunut aikaisemmin palasi uuden albumin myötä. Peruutimme juurillemme, ja työstimme uutta albumia kuin se olisi ollut bändin ensimmäinen.

Albumi äänityksestä ja tuotannosta vastaa Lauri ja bändi itse, mutta virka-apua saatiin maailmanluokan amerikkalaismieheltä Collin Dupuisilta, joka tunnetaan mm. The Black Keysin sekä Lana Del Reyn levyjen miksaajana. Let it Shinen tuotannossa apua antoi myös Disco Ensemblen Miikka Koivisto sekä Soliti-levymerkin Nick Triani.

Yleistunnelma Let It Shinella on energinen ja eteenpäin tuuttaava. Albumin maailma on teksteiltään alakuloista, mutta musiikillisesti hyvin tsemppaavaa ja lohdullista.

- Kävin levynkirjoituksen aikana läpi isoa henkilökohtaista kriisiä, mikä näkyy sanoituksissa. Minulla oli kova fyysinen tarve tehdä musiikkia, joka saisi paremmalle tuulelle. Halusin kääntää pahan olon hyväksi, enkä velloa ongelmissani. Damn Seagullsin päätarkoitus on aina ollut luoda voimauttavaa tunnetta ympärilleen. Toivon, että Let It Shine auttaa myös muitakin voimaan paremmin.

Kuuntele lisää Laurin kertomuksia ja mietteitä Damn Seagullsin albumista kuluvalla viikolla joka arkipäivä Uuden musiikin aamu- sekä iltavuoroissa!

Lähteet: YleX Viikon albumi -haastattelu