Hyppää pääsisältöön

Downton Abbey

Downton Abbeyn neljännen tuotantokauden päätteeksi kartanon väki kokoontuu Lontooseen.
Downton Abbeyn neljännen tuotantokauden päätteeksi kartanon väki kokoontuu Lontooseen. Kuva: Yle Kuvapalvelu / ITV. Downton Abbeyn neljännen tuotantokauden päätteeksi kartanon väki kokoontuu Lontooseen. downton abbey

Downton Abbey on ollut suuri katsojamenestys niin Britanniassa kuin Suomessa.

Englantilaisen yhteiskunnan luokkajako antaa aiheen herkulliseen aikalaisdraamaan. Sarja kuvaa elämänmenoa komeassa aateliskartanossa nimeltä Downton Abbey. Kartano on Granthamin jaarlin Robert Crawleyn ja hänen puolisonsa omistuksessa, ja siellä asustaa myös leskeksi jäänyt kreivitär Violet Crawley.

Aristokraattinen perhe on asunut kartanossa jo satojen vuosien ajan. Kun maailmanhistorian tunnetuin haaksirikko upottaa Titanicin neitsytmatkallaan, se vie märkään hautaansa myös suvun miespuolisen perijän. Kenelle nyt siirretään aatelisarvo ja kartano, kun Crawleyn perheeseen jää vain tyttäriä. He eivät kelpaa perintökaaren jatkajiksi, ainakaan ilman soveliasta puolisoa?

Jos kartanon yläkerrostenkäytävillä kuhisee, palvelusväen isännöimässä alakerrassa käy vastaavanlainen vilske, ja myös siellä on tarkka arvojärjestys. Vaikka isäntien ja palvelusväen välinen kuilu on syvä, heitä yhdistää halu ylläpitää perheen kulissia ja säilyttää kilpikirkkaana kiusallisissakin käänteissä.

Pääosissa: Maggie Smith, Hugh Bonneville, Elizabeth McGovern, Penelope Wilton, Jim Carter, Phyllis Logan, Brendan Coyle, Joanne Froggart, Michelle Dockery. Käsikirjoitus: Julian Fellows, Shelagh Stephenson, Tina Pepler. Ohjaus: Brian Percival, Ben Bolt,Brian Kelly. Ensimmäinen tuotantokausi, 7 osaa Tuotanto: Universal Pictures, Carnival Films, Britannia, 2010.

Kommentit