Hyppää pääsisältöön

Elokuvamusiikin kulta-aika

Säveltäjä John Barry pianonsa ääressä
Säveltäjä John Barry. Säveltäjä John Barry pianonsa ääressä teeman musiikki

Bullitt, Pakotie, Petulia... Oletko kuullut nämä elokuvat?
Dokumentin viimeinen esitys Teemalla perjantaina 6.6. klo 22.45.

Elokuvamusiikin kulta-aika kertoo vuosista 1965-1975, jolloin valkokangas svengasi ainutlaatuisella tavalla. Innostuneessa ja innostavassa ranskalaisdokumentissa ovat haastateltavina muun muassa tuon kulta-ajan säveltäjämestarit John Barry, Lalo Schifrin, Michel Legrand ja Quincy Jones.

Kulta-ajaksi dokumentissa on määritelty orkestroidun ja monikerroksisen elokuvamusiikin aika, jolloin vaikutteita otettiin laajasti jazzista ja ajan muista virtauksista. Musiikin kannalta avainelokuviksi nostetaan Bullitt, Likainen Harry, Petulia, Thomas Crownin tapaus ja Pakotie. Ennio Morriconen monumentaalisia sävellyksiä Sergio Leonen elokuviin ei tietenkään tässäkään kertomuksessa voi sivuuttaa.

Mainiona kuriositeettina mukana on saksalainen Peter Thomas, joka teki musiikin 1960-luvun scifi-sarjaan Raumpatrouille. Thomas koki pienen renessanssin, kun hänen musiikkiaan päätyi vuonna 2002 elokuvaan Salaisen agentin tunnustukset (Confessions of a Dangerous Mind). Hänet löysi Quentin Tarantino, jonka nimeä Thomas ei dokumentissa saa millään lausuttua oikein!

Nuoremmista elokuvamusiikin tekijöistä ääneen pääsevät muun muassa Mike Patton, David Holmes (Ocean’s Eleven ja jatko-osat), ranskalaisen Air-duon Jean-Benoit Dunckel ja Nicolas Godin (Virgin Suicides) sekä Morriconen musiikkia soittavan The Spaghetti Western Orchestran jäsenet Denis Blais ja Patrick Cronin. Kaikki he tunnustautuvat kulta-ajan elokuvamusiikin suuriksi faneiksi. He myös korostavat sen itsenäistä arvoa: musiikista voi nauttia kuvista irrallaan.

Godin arvelee pessimistisesti, että elokuvamusiikki taiteenlajina on kuollut. Dokumentin optimistiset loppusanat saa kuitenkin lausua elokuvamusiikin vapautta korostava John Barry: "Mikä tahansa on mahdollista milloin vain."

Dokumentin ensi-ilta Suomessa oli 27.3.2010 elokuvamusiikille omistetussa Teemalauantaissa.

  • Elokuvamusiikin kulta-aika (L'Age d'or de la musique de film: 1965-75), Ranska 2009. Ohjaus Thierry Jousse & Nicolas Saada.

Kuuntele myös Radio 1:n 15-osaista sarjaa Elokuvamusiikin mestareita.

Yle Teema

Teema Twitterissä ja Facebookissa