Hyppää pääsisältöön

Eurooppaan vai ei, Jussi Halla-aho?

Maahanmuuttokriittiseksi itseään kutsuva Jussi Halla-aho halusi vuonna 2009 perussuomalaisten europarlamenttivaaliehdokkaaksi. Puolueen puheenjohtajalle Timo Soinille ehdokas ja hänen kannattajansa eivät kuitenkaan ihan noin vain kelvanneetkaan.

Jussi Halla-aho tuli tunnetuksi blogistaan, jonka seuraajista syntyi maahanmuuton vastustajien keskustelupalsta Hommafoorum. Tuosta foorumista taas syntyi kansanliike.

Halla-ahon mielestä tuon kansanliikkeen poliittinen koti löytyy perussuomalaisista, mutta itse puolue oli eri mieltä. Soini kutsui Halla-ahon kannattajia propellipäiksi, eikä ollut innostunut hänen ehdokkuudestaan.

Ajankohtaisen kakkosen toimittaja Salla Paajanen lähti tutustumaan Halla-ahoon ja hänen propellipäihinsä vuonna 2009.

Tamperelainen opettaja Juha Mäki-Ketelä lähti vetämään projektia kannattajakorttien keräämiseksi Halla-ahon valitsijayhdistystä varten.

Mäki-Ketelä on yksi Muutos 2011 -puolueen perustajista yhdessä Jari Leinon kanssa. Myös Leino ja Matias Turkkila kertovat Ajankohtaisen kakkosen reportaasissa olevansa Halla-ahon kannattajia. Turkkilasta tuli myöhemmin Perussuomalainen-lehden päätoimittaja.

Vaaditut 2000 nimeä löytyi nopeasti ja Mäki-Ketelä lähtikin viemään nimilistaa oikeusministeriöön. Samana päivänä kuitenkin Halla-aho ilmoitti, että hän ei ole lähdössä ehdokkaaksi europarlamenttivaaleissa.

"Tilannetta on ajateltava myös seuraavien vaalien yli. On mietittävä maahanmuuttokriittisten vaikutusmahdollisuuksia politiikassa Suomessa. Meillä ei ole tässä tilanteessa varaa lyödä omia rivejä rikki", Halla-aho perusteli päätöstään. Hän pelkäsi perussuomalaisten hajaantuvan kahteen leiriin oman ehdokkuutensa vuoksi.

"Joskus pitää ottaa askel taakse, että pääsee kaksi eteen", kommentoi turhaan nimiä kerännyt Mäki-Ketelä.

Vuonna 2014 Jussi Halla-aho valittiin Euroopan parlamenttiin perussuomalaisten listalta toiseksi suurimmalla äänimäärällä.

Kommentit