Hyppää pääsisältöön

Ruotsin prinsessa Leonoren kastejuhla

Prinsessa Madeleine
Ruotsin prinsessa Madeleine ja Christopher O'Neill juhlivat ristiäisiä ja ensimmäistä hääpäiväänsä. Prinsessa Madeleine Kuva: kungahuset.se yle tv1

TV1 sunnuntaina 8.6.2014 klo 12.45 - 14.00
Katsottavissa Yle Areenassa

Ruotsin prinsessa Madeleinen ja Christopher O'Neillin esikoistyttären, prinsessa Leonore Lilian Marian, ristiäiset esitetään suorana TV1:llä. Lähetys seuraa vieraiden sisääntuloa sekä itse kastejuhlan.

Kastejuhla pidetään Tukholman Drottningholmin linnan kappelissa sunnuntaina 8. kesäkuuta, joka on myös pikkuprinsessan vanhempien 1-vuotishääpäivä.

Prinsessa puetaan kastemekkoon, jossa jo hänen isoisoisänsä Kustaa Adolf kastettiin vuonna 1906.

Kasteen toimittaa arkkipiispa Anders Wejryd. Ohjelman selostaa suomeksi toimittaja Marjukka Havumäki.

Sulhanen jännitti alttarilla

Vuosi sitten amerikkalainen liikemies Christopher O'Neill odotti jännittyneenä morsianta alttarilla. Kun morsian vihdoin saapui isänsä, kuningas Kaarle Kustaan saattelemana, sulhanen puhkesi hymyyn.

Noin 500 vierasta todisti, kuinka prinsessa Madeleine ja Christopher O'Neill solmivat avioliiton. Morsian asteli alttarille italialaisen Valentinon suunnittelemassa hääpuvussa. Victorian häissä nähdyt perintöhuntu ja -diadeemi, eli otsaripa, loistivat poissaolollaan. Hääsuudelman aikana tuore aviomies nosti kätensä pystyyn kuin voitonmerkiksi.

Lue myös:
Yle Uutiset: Leonoren kastejuhlassa sukua ja ystäviä
Yle Uutiset: Leonore rääkäisi kastejuhlan alkaneeksi
Yle Uutiset: Ruotsin kuningashuoneen kuopus sai nimekseen Leonore Lilian Maria – video
Yle Uutiset: Ruotsin prinsessa Madeleine sai tyttären
Yle Uutiset: Prinsessa Madeleine hylkäsi sukunsa häähunnun ja diadeemin
Prinsessa Madeleinen Facebook-sivut
Prinsessa Leonoren kastejuhla (Ruotsin kuningashuoneen verkkosivut)


Prinsessakakku maistuu kastejuhlissa

Prinsessakakku on ruotsalaisten juhlien klassikkoleivonnainen ja se koristaa usein myös suomalaisia juhlapöytiä. Alkuperäinen resepti löytyy Jenny Åkerströmin keittokirjasta Prinsessornas nya kokbok vuodelta 1948. Prinsessakakun resepti syntyi tukholmalaisessa talouskoulussa, jossa Åkerström opetti tyttöja. Oppilaiden joukossa olivat prinsessat Margaretha, Märtha ja Astrid, joiden sanotaan ihastuneen kakkuun.

prinsessakakku
Prinsessakakku ja mansikoita. prinsessakakku Kuva: Flicker Creative Commons / Karin Eriksson. prinsessakakku

Perinteinen prinsessakakku on kuorrutettu vihreällä marsipaanilla ja täytetty vaniljakermalla.

Prinsessakakku

Pohja:

 • 4 kananmunaa
 • 1,5 dl sokeria
 • 1,5 dl vehnäjauhoja
 • 0,5 dl perunajauhoja
 • 1 tl leivinjauhetta

Lämmitä munat ja sokeri vesihauteessa noin 35º lämpöiseksi ja vatkaa vaahdoksi. Sekoita kuivat aineet keskenään ja lisää taikinaan käsin sekoittaen. Kaada voideltuun ja korppujauhotettuun vuokaan ja paista 180º lämmössä noin 25 minuttia tai kunnes kakku on kypsä.

Täyte:

 • 4 dl vispikermaa
 • 1 rkl sokeria
 • 1 tl vaniljasokeria
 • 1,5 tl raastettua sitruunankuorta
 • 2 dl vadelmahilloa

Vatkaa kerma vaahdoksi ja mausta se sokerilla, vaniljasokerilla ja raastetulla sitruunan kuorella. Leikkaa jäähtynyt kakku neljään kerrokseen, mutta leikkaa päällimmäinen kerros ohuemmaksi kuin muut. Kostuta levyt vedellä laimennetulla sitruunamehulla. Levitä alimmaiselle kakkulevylle vadelmahilloa ja kermavaahtoa. Täytä muut välit samalla tavalla. Painele kakun reunoja hieman alemmaksi, jotta kakusta tulee kauniin pyöreä. Levitä kermavaahtoa myös päällimmäisen kakkulevyn keskelle niin, että se jää kohottamaan kakun keskiosaa.

Kuorrutus:

 • 250 – 300 g mantelimassaa eli marsipaania

Pehmitä marsipaania vaivaamalla voimakkaasti ja pyöritä se palloksi. Mikäli haluat värjätä massan, liuota tippa karamelliväriä puoleen teelusikalliseen vettä, ja vaivaa väri huolellisesti taikinaan. Siivilöi leivinpöydälle tomusokeria ja paina marsipaanipallo litteäksi. Siivilöi päälle tomusokeria ja kauli marsipaani 2 mm:n vahvuiseksi pyöreäksi levyksi. Siivilöi vielä päälle tomusokeria ja pyöritä levy kaulimen ympärille. Laita levy kaulimen avulla täytetyn ja kostutetun kakun päälle. Painele marsipaani kakun päälle ja sivuille tiiviisti. Leikkaa ylimääräinen marsipaani pois kakun alareunaa myöten. Sivele kakku kauttaaltaan laimealla sokerivedellä kuivumisen estämiseksi, ja anna vetäytyä jääkaapissa yön yli.

Koristelu:
Muotoile erilaisia lehtiä marsipaanista, tai koristele aidoilla ruusuilla.

(Kakun ohje Yle TV1:n ohjelmasta Kesäparatiisi ulkomailla)

Kommentit
 • Alkuvuoden hartausohjelmissa uskon pohdintaa ja postikortteja maailmalta

  Radion ja tv:n hartausohjelmissa toivoa sävelin ja sanoin.

  Vuoden 2022 alkupäivinä on tarjolla runsas kattaus hartausohjelmia. Televisiossa nähdään arkistojen kätköistä nostalginen jumalanpalveluslähetys Lakeuden Rististä. Loppiaisena pohditaan lähetystyötä Nojatuolikirkossa. Radiossa kuullaan mm. moderni Verkoston jumalanpalvelus Munkkiniemestä sekä eri-ikäisten yhteisöllinen radiomessu suorana Haapajärven kirkosta. Radiohartauksissa saadaan postikortteja maailmalta. Musiikkina jumalanpalveluslähetyksissä kuullaan niin kanteleen helkyntää kuin urkuja ja bändimusiikkia.

 • Jouluiset gospelin sävelet kaikuvat Riemulauluissa su 12.12. klo 10

  Haastateltavana lastenlääkäri Leena Kaartinen.

  Joulukuun Riemulauluissa teemana on Tienraivaaja. Saarnakeskustelussa haastatellaan lastenlääkäri Leena Kaartista, joka on tehnyt merkittävää auttamistyötä Afganistanissa. Lahden Gospelkuoro tunnelmoi Marjaana Turusen johdolla. Laulusolistina esiintyy Laura Autio. Lotilan koulun musiikkiluokkien Laulupuu-kuoron herkät lauluesitykset tuovat herkkää adventin tunnelmaa. Riemulaulujen juontajina toimivat Elina Vaittinen ja Riku Suokas.

 • Hoosianna kajahtaa televisiossa ja radiossa ensimmäisenä adventtina 28.11.

  Ensimmäinen adventti kutsuu laulamaan Hoosiannaa.

  Ensimmäisenä adventtisunnuntaina 28.11. klo 10 lähetetään Hoosianna-jumalanpalvelukset suorana sekä televisiossa että radiossa. Televisiojumalanpalvelus tulee Pyhän Pietarin kirkosta Siuntiosta ja radiojumalanpalvelus on perheiden Hoosianna-kirkko, joka lähetetään Lohjalta Pyhän Laurin kirkosta.