Hyppää pääsisältöön

Sellisti Jussi Makkonen jatkaa Sibelius-koulukonserttien tekoa uudella ohjelmalla

Sellisti Jussi Makkonen ja pianisti Nazig Azezian kiertävät kouluja soittamassa Sibeliuksen teoksia ja samalla Jussi Makkonen kertoo teosten taustoista, Sibeliuksesta ja hänen ajastaan. Teokset eivät kuitenkaan ole sävelletty sellolle ja pianolle vaan jotkut niistä on soolosoitin-, orkesteri-, tai lauluteoksia, jotka Jussi Makkosen veli, Matti, on sovittanut. Jussi Makkosen konserttia, Sibeliuksen helmiä, on esitetty jo 600 koulussa ja ennakkoluuloista huolimatta konsertit ovat olleet erittäin haluttuja ja suosittuja.

Sibelius-konsertit saivat alkunsa siitä, kun Jussi Makkonen sai levy-yhtiö Naxokselta pyynnön, että hän tekisi Sibeliuksen kuoleman muistovuonna 2007 levytyksen sellokappaleista. Aika nopeasti kävi ilmi, ettei Sibeliuksella ollut kovinkaan monta teosta sellolle ja niinpä monesta orkesteriteoksesta tehtiin sovitukset. Levy oli suosittu ja opettajatuttu ehdotti Jussille, että hän tekisi konsertin koululle. Konserttikeskuksen ohjelmistoon Sibelius-konsertti tuli vuonna 2010. Konserttikeskus suhtautui klassisen musiikin konserttiin aluksi varovaisesti, koska epäiltiin, etteivät oppilaat jaksa istua paikoillaan ja kuunnella. Kouluissa oltiin lähinnä kiinnostuneita muista musiikkityyleistä. Jussi Makkonen pyysi edustajia kuitenkin paikalle katsomaan ja sai heidät vakuuttumaan ohjelmistonsa vetävyydestä.

Mikä sitten on hänen salaisuutensa? Draaman kaari, laitetaan musiikki omaan aikaansa, kerrotaan säveltäjästä itsestään. Konsertista tulee tarina, jossa musiikki on vain osa suurta kokonaisuutta ja tarinaa. Lisäksi musiikki liitetään aikaansa ja säveltäjän elämänvaiheisiin.

Vuodesta 2012 Konserttikeskus on tehnyt niin, että jokainen konsertti on kaksi kautta ohjelmistossa ja sitten se joko jää tauolle tai ohjelmistoa muutetaan. Jussi Makkosen Sibelius-konsertti olisi joutunut tauolle syksyllä 2014. Suosittu konsertti olisi jäänyt tauolle juuri ennen Sibeliuksen 150-vuotisjuhlintaa. Konserttikeskus pyysikin häntä käsikirjoittamaan uuden konsertin, tekemään uuden ohjelmiston ja uudet tarinat. Uuden konsertin koekonserttipäivät olivat huhtikuun lopulla ja videossa Jussi kertoo uuden ohjelmiston taustoista ja seurataan, miten uuden ohjelmiston koekonsertti syntyy Kruunuhaan yläasteella.

 • Sibeliuksen suosikkisopraano Ida Ekman – Musiikin syntymäpäiväkalenteri

  Muistamme syntymäpäivänä 22. huhtikuuta.

  Huhtikuun 22. päivänä syntyneen Ida Ekmanin (1875–1942) taipuisaa, kaunissointista sopraanoa ihaili mm. Sibelius, jonka musiikkia laulajatar teki tunnetuksi sekä kotimaassa että ulkomailla. Nuoren Idan sanotaankin olleen rakastunut säveltäjään. Idan aviomies, pianisti Karl Ekman ja Jean Sibelius olivat läheisiä ystäviä jo nuoruusvuosilta.

 • Dessy luottaa pienten asioiden suuruuksiin

  Dessy luottaa pienten asioiden suuruuksiin

  Belgialaisen säveltäjä-sellisti-kapellimestari Jean-Paul Dessyn (s. 1963) tuore julkaisu vakuuttaa. Äänitteen keskiössä on viime vuonna valmistunut Sielunmessuja-teos.

 • Senfterin kamarimusiikkiteoksissa riittää vielä pöyhittävää

  Senfterin kamarimusiikkiteoksissa riittää vielä pöyhittävää

  Säveltäjä Johanna Senfterin (1879–1961) musiikkia on kuultu äänitteillä harvakseltaan. Senfter jakoi sävellysopettajansa Max Regerin tavoin harmonisen ja sävellysteknisen tekotavan, joka oli luonteeltaan varsin toisenlainen kuin samoihin aikoihin nousuaan tekevän Wienin toisen koulukunnan musiikillinen ajattelu.

 • Peacocke sulauttaa tyylejä luontevasti

  Peacocke sulauttaa tyylejä luontevasti

  Uusiseelantilainen säveltäjä Gemma Peacocke on omintakeinen tekijä, joka on luonut erilaisista tyylillisistä elementeistä luontevan synteesin. Lopputulos ei ole crossoveria tai edes jälki-crossoveria, vaan aito erilaisten tyylillisten elementtien sulautuminen.