Hyppää pääsisältöön

Sellisti Jussi Makkonen jatkaa Sibelius-koulukonserttien tekoa uudella ohjelmalla

Sellisti Jussi Makkonen ja pianisti Nazig Azezian kiertävät kouluja soittamassa Sibeliuksen teoksia ja samalla Jussi Makkonen kertoo teosten taustoista, Sibeliuksesta ja hänen ajastaan. Teokset eivät kuitenkaan ole sävelletty sellolle ja pianolle vaan jotkut niistä on soolosoitin-, orkesteri-, tai lauluteoksia, jotka Jussi Makkosen veli, Matti, on sovittanut. Jussi Makkosen konserttia, Sibeliuksen helmiä, on esitetty jo 600 koulussa ja ennakkoluuloista huolimatta konsertit ovat olleet erittäin haluttuja ja suosittuja.

Sibelius-konsertit saivat alkunsa siitä, kun Jussi Makkonen sai levy-yhtiö Naxokselta pyynnön, että hän tekisi Sibeliuksen kuoleman muistovuonna 2007 levytyksen sellokappaleista. Aika nopeasti kävi ilmi, ettei Sibeliuksella ollut kovinkaan monta teosta sellolle ja niinpä monesta orkesteriteoksesta tehtiin sovitukset. Levy oli suosittu ja opettajatuttu ehdotti Jussille, että hän tekisi konsertin koululle. Konserttikeskuksen ohjelmistoon Sibelius-konsertti tuli vuonna 2010. Konserttikeskus suhtautui klassisen musiikin konserttiin aluksi varovaisesti, koska epäiltiin, etteivät oppilaat jaksa istua paikoillaan ja kuunnella. Kouluissa oltiin lähinnä kiinnostuneita muista musiikkityyleistä. Jussi Makkonen pyysi edustajia kuitenkin paikalle katsomaan ja sai heidät vakuuttumaan ohjelmistonsa vetävyydestä.

Mikä sitten on hänen salaisuutensa? Draaman kaari, laitetaan musiikki omaan aikaansa, kerrotaan säveltäjästä itsestään. Konsertista tulee tarina, jossa musiikki on vain osa suurta kokonaisuutta ja tarinaa. Lisäksi musiikki liitetään aikaansa ja säveltäjän elämänvaiheisiin.

Vuodesta 2012 Konserttikeskus on tehnyt niin, että jokainen konsertti on kaksi kautta ohjelmistossa ja sitten se joko jää tauolle tai ohjelmistoa muutetaan. Jussi Makkosen Sibelius-konsertti olisi joutunut tauolle syksyllä 2014. Suosittu konsertti olisi jäänyt tauolle juuri ennen Sibeliuksen 150-vuotisjuhlintaa. Konserttikeskus pyysikin häntä käsikirjoittamaan uuden konsertin, tekemään uuden ohjelmiston ja uudet tarinat. Uuden konsertin koekonserttipäivät olivat huhtikuun lopulla ja videossa Jussi kertoo uuden ohjelmiston taustoista ja seurataan, miten uuden ohjelmiston koekonsertti syntyy Kruunuhaan yläasteella.

Kommentit
  • Traumatisoitunut kuoronjohtaja Heikki Klemetti – Musiikin syntymäpäiväkalenteri

    Muistamme syntymäpäivänä 14. helmikuuta.

    Kuoronjohtaja Heikki Klemetillä oli tapana ärjyä laulajilleen tukka pörrössä ja silmät kiiluen. Ääri-isänmaallinen Klemetti innostui 1930-luvulla lapuanliikkeestä ja IKL:stä. Hän julkaisi monet muistelmat, mutta vaikeni visusti nuoruutensa traumaattisista tapahtumista, jotka selittävät hänen hillitöntä käytöstään ja poliittisia mielipiteitään.

  • Sopraano Soile Isokosken Tuhkimo-tarina – Musiikin syntymäpäiväkalenteri

    Onnittelemme syntymäpäivänä 14. helmikuuta!

    Helmikuun 14. päivänä syntyneelle sopraano Soile Isokoskelle laulajaksi ryhtyminen ei ollut mitenkään itsestään selvää. Soile haaveili tuomarin urasta, valmistui merkonomiksi ja sai töitä postista. Laulunopettaja toisensa perään kannusti häntä kuitenkin lauluopintoihin. Lappeenrannan laulukilpailuissa 1987 laulajatar singahti täydestä tuntemattomuudesta kirkkaaksi tähdeksi laulutaivaalle - ja loppu onkin historiaa.