Hyppää pääsisältöön

Hengen asein – tykin, jumalan ja haitarin voimalla!

Vuonna 1940 valmistuneen elokuvan SF-paraati pääparina nähtiin Ansa Ikonen (turistiopas) ja Tauno Palo (saksofonia soittava taksikuski). Elokuva sai sotien aikana yli 400 000 katsojaa.
Vuonna 1940 valmistuneen elokuvan SF-paraati pääparina nähtiin Ansa Ikonen (turistiopas) ja Tauno Palo (saksofonia soittava taksikuski). Elokuva sai sotien aikana yli 400 000 katsojaa. Vuonna 1940 valmistuneen elokuvan SF-paraati pääparina nähtiin Ansa Ikonen (turistiopas) ja Tauno Palo (saksofonia soittava taksikuski). Elokuva sai sotien aikana yli 400 000 katsojaa. sf-paraati

TV1 sunnuntaisin 26.7. - 16.8.2020 klo 15.00 - 15.55, Areenassa

Neliosainen dokumenttisarja Hengen asein kertoo propagandan ja viihteen osuudesta vuosien 1939 - 44 sodissa.

Propagandasta ja viihteestä on aikaisemmin kirjoitettu ja tehty ohjelmia, mutta nyt ne on ensimmäistä kertaa liitetty samaan kokonaisuuteen. Sarjan juontavat kirjailija Lasse Lehtinen ja muusikko Seppo Hovi.

Kolmen miehen draamaa

Puolustuskeskustelu 1930-luvun Suomessa oli kolmen miehen draamaa. Puolustusneuvoston puheenjohtaja sotamarsalkka Mannerheim, puolustusministeri Juho Niukkanen ja valtiovarainministeri Väinö Tanner eivät kyenneet yhteistyöhön.

Tannerin mielestä tuli ennen kaikkea huolehtia ihmisten kaikenpuolisen hyvinvoinnin parantamisesta. Hän ei halunnut uskoa sodan mahdollisuuteen.

Neliosaisen sarjan juontavat Lasse Lehtinen (vas.) ja Seppo Hovi.
Neliosaisen sarjan juontavat Lasse Lehtinen (vas.) ja Seppo Hovi. Neliosaisen sarjan juontavat Lasse Lehtinen (vas.) ja Seppo Hovi. Kuva: Yle kuvapalvelu Yle TV1,hengen asein

Mannerheim oli jo usean vuoden ajan ollut varma, että sota on edessä. Hän pani toivonsa pohjoismaiseen puolustusyhteistyöhön. Hänkin toivoi viimeiseen saakka, ettei Suomi joutuisi taisteluun kahden kesken Neuvostoliiton kanssa.

Sotaan varauduttiin

Sotaan varauduttiin, jopa propagandasotaan. Puolustusministeriön sanomakeskus, joka perustettiin jo vuonna 1934, oli ryhtynyt laatimaan suunnitelmia sotilaallisen tiedotuksen toteuttamiseksi. Pian ryhtyivät myös siviilit asialle.

Neuvostoliiton hyökkäys ja Terijoen hallitus tekivät suomalaisen sotapropagandan tarpeettomaksi. Sodankäyntiä ei tarvinnut kansalaisille erikseen perustella.

Neliosaisen dokumentin työryhmässä ovat olleet muun muassa Lasse Lehtinen, Seppo Hovi ja toimittaja Vesa Saarinen.

Tuotanto: Yle 2014. Dokumenttisarja on esitetty Ykkösellä edellisen kerran 2019.

Hengen asein, yle tv1
Dallapé-orkesteri johtajanaan Georg Malmsten. Hengen asein, yle tv1 Yle TV1,hengen asein

Osa 1 Sama tahti on askelten

Sotaan suistuneella Suomella oli paljon puolustettavaa. Kansa kokosi itsensä. Maailmalta vyöryi sympatiaa. Karjalan menetys katkeroitti. Viihde ja propaganda ovat oma aselajinsa.

Osa 2 Kynällä ja kiväärillä, hanurilla ja haupitsalla

Jatkosodan hyökkäys eteni "kylki kyljessä" saksalaisen aseveljen kanssa. Tiedottajat olivat kovilla, kun vanha raja ylitettiin. Säkkijärven polkka taltutti miinat.

Osa 3 Ajan ja täiden tappoa

Asemasota loi kysyntää valistukselle ja viihteelle. Rintamaradiot ja kiertueet nousivat arvoonsa. Uudet äänet ja kasvot tulivat tutuiksi koko kansalle. Saksan vastoinkäymiset pohdittivat.

Osa 4 Sotaonni kääntyy raskaaksi rauhaksi

Torjuntavoitot takasivat itsenäisyyden, mutta rauha koetteli suomalaisten oikeustajua. Miten mielialat nyt hoidettaisiin? Viihde pääsi siviiliin, mutta ei unohtanut sotaa.

Lisää ohjelmasta

Keskustele
  • Hartausohjelmissa kysellään toivoa ja lohdutusta Ukrainan tilanteeseen

    Television ja radion hartausohjelmissa rukoillaan rauhaa.

    Hartausohjelmissa rukoillaan rauhan puolesta ja etsitään rohkaisua levottomuuden keskelle. Ukrainan tilanne näkyy ja kuuluu lähipäivinä sekä televisio- ja radiojumalanpalveluksissa, aamu- ja iltahartauksissa että Pisara-ohjelmassa. Sunnuntaina 13.3. klo 10 lähetetään myös suorana Yle TV1:llä ekumeeninen ja uskontojen välinen Rauhanrukous Ukrainan puolesta.

  • Alkuvuoden hartausohjelmissa uskon pohdintaa ja postikortteja maailmalta

    Radion ja tv:n hartausohjelmissa toivoa sävelin ja sanoin.

    Vuoden 2022 alkupäivinä on tarjolla runsas kattaus hartausohjelmia. Televisiossa nähdään arkistojen kätköistä nostalginen jumalanpalveluslähetys Lakeuden Rististä. Loppiaisena pohditaan lähetystyötä Nojatuolikirkossa. Radiossa kuullaan mm. moderni Verkoston jumalanpalvelus Munkkiniemestä sekä eri-ikäisten yhteisöllinen radiomessu suorana Haapajärven kirkosta. Radiohartauksissa saadaan postikortteja maailmalta. Musiikkina jumalanpalveluslähetyksissä kuullaan niin kanteleen helkyntää kuin urkuja ja bändimusiikkia.