Hyppää pääsisältöön

Luontohetki: Erikoisia ekosysteemejä

Luontohetki, Erikoisia ekosysteemejä, yle tv1
Hyönteisillä on suuri merkitys maapallon ravintoketjussa. Luontohetki, Erikoisia ekosysteemejä, yle tv1 Kuva: © Wild Wonders of Europe/ Maitland/ naturepl.com erikoisia ekosysteemejä

TV1 sunnuntaisin 1.6. - 31.8.2014 klo 18.15 - 18.45
Yle Areenassa 7 päivää

Dokumenttisarja (Nature's Microworlds) tutustuu eri puolilla maailmaa erikoisiin ekosysteemeihin. Tuotanto: BBC, Iso-Britannia.

1.6. Galapagos
Millaisia ainutlaatuisia ekosysteemejä maapallollamme yhä on jäljellä? Aluksi tutustutaan Galapagos-saariin, jonka eliölajiston runsaus aikanaan hämmästytti Darwiniakin.

8.6. Serengeti
Itä-Afrikan ruohotasangoilla vaeltavat Afrikan runsaslukuisimmat kasvissyöjien laumat. Tässä perehdytään Serengetin alueen salaisuuksiin. Mikä tällaisen lajikirjon ja -runsauden mahdollistaa?

15.6. Amazonin sademetsät
Tutustutaan Amazonasin ainutlaatuiseen ekosysteemiin. Millaisia hämmästyttäviä ja monimutkaisia vuorovaikutussuhteita kasvien ja eläinten välille alueella on kehittynyt.

22.6. Montereyn lahti
Kalifornian rannikolla sijaitseva Montereyn lahti kuhisee elämää ja plankton houkuttelee paikalle myös valtamerten jättiläismäisiä nisäkkäitä. Mutta mikä pitää alueen tasapainoa yllä?

29.6. Okavangon suisto
Okavangojoki ei laske mereen vaan muodostaa keskelle erämaata maailman suurimman sisämaan suistoalueen Botswanassa. Afrikan villieläimet ovatkin valinneet paikan suurin joukoin kodikseen.

6.7. Huippuvuoret
Pohjoisella jäämerellä sijaitsevilla Huippuvuorilla elää jääkarhuja, hylkeitä ja merilintuja, mutta ravintoketjun tärkein lenkki on kasvi- ja eläinplankton. Alue hyötyy myös lämpimästä Golfvirrasta.

13.7. Kanadan rannikkometsät
Pohjois-Kaliforniasta eteläiseen Alaskaan ulottuvissa metsissä kasvaa valtavia puita ja alueella elää runsaasti karhuja, susia ja kotkia. Millainen ravintokierto pitää ekosysteemiä yllä?

20.7. Iso valliriutta
Australian rannikolla sijaitsevaa Isoa valliriuttaa ympäröivät vedet ovat niukkaravinteisia, silti sen eliömaailma on poikkeuksellisen rikas. Kuinka korallien ja levien symbioosi toimii?

27.7. Namibin aavikko
Afrikan lounaisrannikolla sijaitseva Namibin aavikko on mantereen vanhin ja siellä kasvit ja eläimet ovat tottuneet kuivuuteen. Vedentarpeensa kasvit saavat tyydytetyksi kosteiden sumujen avulla.

3.8. Yellowstone
Yellowstonen kansallispuistoon tuotiin vuonna 1995 susia, joita siellä ei ollut elänyt 70 vuoteen. Tämä sai aikaan yllättäviä muutoksia ravintoketjussa, ja hanka-antilooppi oli yksi hyötyjistä.

10.8. Syvät meret
Valtamerten syvänteitä ja meren pohjaa asustavat planeettamme erikoisimmat eläimet. Millaiset eliöt viihtyvät merenpohjan vulkaanisten purkausaukkojen liepeillä?

17.8. Australian punainen keskus
Australian keskialueet olivat aikoinaan sankkojen sademetsien peitossa, nyt siellä vallitsee äärimmäinen kuivuus. Eläimet ja kasvit ovat kuitenkin löytäneet omat ekolokeronsa.

24.8. Skotlannin ylämaat
Skotlannin ylämaita peittivät aikoinaan sankat metsät, mutta nyt maisemaa hallitsevat avarat nummet. Alueen luonnonvaraiset eläimet ja kasvit tarvitsevat ihmisen apua olemassaolonsa tueksi.

31.8. Ne ja me
Steve Backshall tutustuu hyönteisten ja niiden lähisukulaisten sekä meidän ihmisten välisiin vuorovaikutussuhteisiin. Millainen merkitys niillä on maapallon ravintoketjussa?

Kommentit
  • Hartausohjelmissa kysellään toivoa ja lohdutusta Ukrainan tilanteeseen

    Television ja radion hartausohjelmissa rukoillaan rauhaa.

    Hartausohjelmissa rukoillaan rauhan puolesta ja etsitään rohkaisua levottomuuden keskelle. Ukrainan tilanne näkyy ja kuuluu lähipäivinä sekä televisio- ja radiojumalanpalveluksissa, aamu- ja iltahartauksissa että Pisara-ohjelmassa. Sunnuntaina 13.3. klo 10 lähetetään myös suorana Yle TV1:llä ekumeeninen ja uskontojen välinen Rauhanrukous Ukrainan puolesta.

  • Alkuvuoden hartausohjelmissa uskon pohdintaa ja postikortteja maailmalta

    Radion ja tv:n hartausohjelmissa toivoa sävelin ja sanoin.

    Vuoden 2022 alkupäivinä on tarjolla runsas kattaus hartausohjelmia. Televisiossa nähdään arkistojen kätköistä nostalginen jumalanpalveluslähetys Lakeuden Rististä. Loppiaisena pohditaan lähetystyötä Nojatuolikirkossa. Radiossa kuullaan mm. moderni Verkoston jumalanpalvelus Munkkiniemestä sekä eri-ikäisten yhteisöllinen radiomessu suorana Haapajärven kirkosta. Radiohartauksissa saadaan postikortteja maailmalta. Musiikkina jumalanpalveluslähetyksissä kuullaan niin kanteleen helkyntää kuin urkuja ja bändimusiikkia.