Hyppää pääsisältöön

Väriloistoa puutarhasarjoissa

Kartanopuutarhojen aatelia, Alan Titchmarsh, yle tv1
Alan Titchmarsh esittelee Iso-Britannian historiallisia puutarhoja sarjassa Kartanopuutarhojen aatelia. Kartanopuutarhojen aatelia, Alan Titchmarsh, yle tv1 alan titchmarsh

TV1 esittelee maailman kauneimpia puutarhoja. Tv-puutarhuri Monty Don vierailee muun muassa Ranskassa. Puutarhavelho Alan Titchmarsh tutustuu Iso-Britannian historiallisiin puutarhoihin.

Ranskan puutarhahelmet

Ranskan puutarhahelmet, yle tv1
Ranskan puutarhahelmet, yle tv1 ranskan puutarhahelmet

Monty Don tutustuu Ranskan historiallisiin puutarhoihin ja niiden tarinoihin. Monen taustalla on valtataistelua, pöyhkeilyä ja suurta intohimoa.

TV1 maanantaisin 1. - 15.6.2015 klo 15.55 - 16.50
Yle Areenassa suorana, ei jälkikatselua.

Nuorena Aix-en-Provencessa asunut puutarhuri Monty Don rakastaa Ranskaa ja sen puutarhoja.

Kolmiosaisessa sarjassa nähdään muun muassa Versailles’n huikaiseva puutarha ja monet muut tunnetut historialliset kohteet. Don vierailee myös pienissä yksityispuutarhoissa sekä maatiloilla.

Kuvataiteet ja kulinarismi ovat jättäneet jälkensä ranskalaisiin puutarhoihin. Puutarhojen tehtävä oli myös pönkittää omistajansa sosiaalista statusta.

Monty Don’s French Gardens. All3Media International. Britannia, 2012. Sarja on esitetty TV1:llä edellisen kerran vuonna 2014.

Osa 1 Historialliset puutarhat
Monty Don tutustuttaa Ranskan upeimpiin historiallisiin puutarhoihin ja niiden tarinoihin. Monen taustalla on valtataistelua, pöyhkeilyä tai suurta intohimoa. Esittelyssä mm. Versailles.

Osa 2 Kasvimaat
Ranska on herkkusuiden paratiisi, jossa vihannekset kasvatetaan hartaudella. Monty Don vierailee niin luostarin puutarhassa, paikallisella viljelypalstalla kuin Michelin-ravintolan omalla kasvimaalla.

Osa 3 Taidepuutarhat
Puutarhat inspiroivat taiteilijoita ja voivat olla taideteoksia itsekin. Monty Don esittelee kukkatarhat Claude Monet'n ja Paul Cézannen töiden takana. Pariisissa ihaillaan upeita viherseiniä.

Maailman kauneimmat puutarhat

Maailman kauneimmat puutarhat, yle tv1
Maailman kauneimmat puutarhat, yle tv1 maailman kauneimmat puutarhat

Monty Don esittelee muun muassa Välimeren alueen upeimpia puutarhoja.
TV1 lauantaisin 6.6. - 8.8.2015 klo 15.45 - 16.45, uusinta tiistaisin n. klo 23.50
Yle Areenassa suorana, ei jälkikatselua

Puutarhuri Monty Don esittelee maailman 80 kauneinta, mielenkiintoisinta tai upeinta puutarhaa ympäri maailmaa.

Kymmenosaisessa sarjassa ovat mukana muun muassa Pekingin keisarilliset puutarhat, japanilaiset zen-puutarhat, newyorkilaisten joutomaille perustamat kasvimaat, sademetsäpuutarha Meksikossa sekä skandinaavinen puutarha Pohjois-Norjassa.

Meksiko ja Kuuba sijaitsevat vieri vieressä mutta ovat silti tyystin erilaisia.

Meksikossa on valtava lajikirjo erilaisia kasveja, ja omaleimaisen kulttuurin vaikutus näkyy myös puutarhoissa. Kuubassa hiipuvasta siirtomaavallan ajan kulttuurista versoo vihreä vallankumous. Havannassa urbaani puutarhakeidas kukoistaa jättömaalla

Jaksoissa tavataan puutarhan suunnittelijoita ja historioitsijoita, jotka avaavat katsojalle puutarhan kiinnostavimpia puolia.

Around the World in 80 Gardens. Tuotanto: All3Media International. Britannia, 2008. Sarja on esitetty TV1:llä edellisen kerran vuonna 2014.

Kartanopuutarhojen aatelia

kartanopuutarhojen aatelia, yle tv1
kartanopuutarhojen aatelia, yle tv1 kartanopuutarhojen aatelia

1600-luvn edustaja Hatfield House tunnetaan näyttävistä pensasaidoistaan. Alan Titchmarsh neuvoo, kuinka kartanotyylisiä istutuksia voi rakentaa kotipuutarhaankin.

TV1 sunnuntaisin 19.7. - 9.8.2015 klo 15.50 - 16.50
Yle Areenassa 30 päivää

Puutarhavelho Alan Titchmarsh esittelee Iso-Britannian historiallisia puutarhoja, joiden vaikutus näkyy edelleen puutarhalehdissä ja kirjoissa ympäri maailmaa.

Neliosaisessa sarjassa on mukana muun muassa Sissinghurstin valkoisten kukkien puutarha ja viktoriaaninen siirtomaavaikutteinen puutarha. Neliosaisessa sarjassa näytetään myös, miten kotipuutarhuri voi soveltaa näitä ideoita käytäntöön omalla pihallaan.

Alan’s Garden Secrets. Tuotanto: Spun Gold TV BBC:lle. Britannia, 2008. Sarja on esitetty TV1:llä edellisen kerran vuonna 2014.

Osa 1 1600-luku
Alan Titchmarsh esittelee itseään inspiroivia puutarhoja eri vuosisadoilta. 1600-luvun edustaja Hatfield House tunnetaan näyttävistä pensasaidoistaan. Kartanotyylisiä istutuksia voi toteuttaa myös kotipuutarhassa.

Osa 2 1700-luku
Alan Titchmarsh vierailee Stowen kartanon 1700-luvulla suunnitellussa puutarhassa, jota pidetään maisema-arkkitehtuurin edelläkävijänä. Sen näkymät ja muodot innoittavat ammattilaisia yhä.

Osa 3 1800-luku
1800-luvulla eksoottiset kasvit alkoivat yleistyä Englannissa. Alan Titchmarsh esittelee Biddulph Grangen upeaa puutarhaa, joka on saanut vaikutteita mm. Kiinasta, Italiasta ja Egyptistä.

Osa 4 1900-luku
Sissinghurstin linnan puutarha edustaa Alan Titchmarshin mielestä 1900-luvun parhaimmistoa. Se koostuu useista eri alueista, jotka eroavat toisistaan väriloistoltaan ja käyttötarkoitukseltaan.

Muita puutarhasarjoja:
Puutarhaunelmia

Kommentit