Hyppää pääsisältöön

Bäkkärit-dokumentti vie katsojan klubien takahuoneisiin

Bäkkärit-internetdokumentti
Bäkkärit-internetdokumentti internetdokumentti

Kuusi suomalaista keikkapaikkaa päästi toimittajan ikuistamaan pyhimpänsä eli bändeille tarkoitetut takahuoneet. Bäkkäreiksi kutsuttuja takahuoneita löytyy lähes joka keikkapaikasta. Suurinta osaa niistä koristavat bändien seinille jättämät puumerkit, joista vanhimmat voivat olla jopa yli kymmenen vuoden takaa.

Takahuoneet ovat tarkoitettu yleensä vain artisteille. Internetdokumentti Bäkkärit päästää kuitenkin kenet vain kurkistamaan niihin luvan kanssa. Dokumenttisivulla saa käydä vierailemassa kuuden merkittävän suomalaisen keikkapaikan takahuoneessa. Nämä ovat Tampereen ja Turun Klubit, Helsingin Tavastia, Oulun 45-Special, Jyväskylän Lutakko, sekä Lahden Torvi. Takahuoneista on rakennettu 360-asteisia panoraamakuvia, joissa katsoja saa liikkua ja tutkia seinätekstejä vapaasti.

Keikkailevat artistit viettävät bäkkäreillä paljon aikaa, joten takahuonetarinoiden syntymiseltä ei voi välttyä. Muistoja ja bäkkäreihin liittyviä ajatuksia dokumentissa jakavat Tuomari Nurmio, Ruger Hauer, Haloo Helsinki, Iisa, Kakkahätä-77 ja Turmion Kätilöt.

Katso Bäkkärit ja koe, miltä takahuoneessa kuulostaa ja näyttää!

Katri Koivula
Yle Dokumenttiryhmä

Kommentit
 • Nukkumatti oli lasten sankari, sosialismin lähettiläs ja DDR:n kauniit kasvot

  Lasten sankari esitteli DDR:n arkea ja menestystä.

  Itäsaksalainen Nukkumatti tunnetaan kymmenissä maissa. Kylmän sodan aikana se oli Itä-Saksan ja sosialismin lähettiläs, joka kohotti itäblokin arjen hohdokkaaksi, esitteli teknologista edistystä ja matkusti aina avaruuteen asti. Asuin vuoden Berliinissä, olin Nukkumatin jäljillä ja tein aiheesta kolmeosaisen radiosarjan Nukkumatin kylmä sota.

 • On the Trail of the Iriadamants

  All you have ever wanted to know about the Iriadamants

  Aloitimme elämäntapaintiaanien leirin aikaisten arkistojen etsimisen yli vuosi sitten. Tähän verkkoartikkeliin on koottu ennennäkemättömiä ja kuulemattomia materiaaleja elämäntapaintiaanien leireiltä Suomessa vuosilta 1991-93.

 • Mummoja viedään - vanhukset soten pelinappuloina

  Mitä tapahtuu, kun vanhuksista tulee soten pelinappuloita?

  Vanhuksista on tullut pörssiyhtiöiden pelinappuloita Suomen sote-miljardien uusjaossa. Hoitosopimukset ovat kaupan ja ne kiinnostavat myös ulkomaisia yhtiöitä. Mitä tapahtuu, kun pieni, kodinomainen hoivakoti ajetaan umpikujaan ja vanhus sijoitetaan suurempaan laitokseen? Dokumentti Tasemummot selvittää, miltä tämä tuntuu itäsuomalaisen vanhuksen näkökulmasta.

Lue myös - yle.fi:stä poimittua