Hyppää pääsisältöön

Dome Karukoski: Sain paljon robottisota-käsikirjoituksia Variety-listauksen jälkeen

Ensimmäisenä suomalaisena arvostetun Variety-lehden listalle päässyt Dome Karukoski sanoo, että kansainvälinen huomio on avannut uusia ovia. Hän on saanut myös paljon ehdotuksia toimintaelokuvien tekemisestä.

Leijonasydän nosti Karukosken kansainväliseen kuuluisuuteen.

Yhdysvaltalainen arvostettu viihdelehti Variety nosti vuoden 2013 lopussa elokuvaohjaaja Dome Karukosken niiden tekijöiden joukkoon, joita kannattaa seurata tarkasti tulevaisuudessa. Huippulupausten kansainväliselle listalle pääseminen tarkoitti sitä, että yhtäkkiä Karukoski tunnettiin hyvin laajasti.

- Sain hirveän paljon elokuvatarjouksia. Niissä oli kaiken maailman robottisota-käsikirjoituksia. Onhan se hirveän hienoa, kun 150 miljoonan taalan budjetilla varustettuja elokuvia tarjotaan, Karukoski sanoo Yle Puheen haastattelussa.

Ison budjetin robottisotien lisäksi Karukoski kertoo saaneensa käsikirjoituksia, joissa poliisit jahtaavat toisiaan. Toimintapainotteisten käsikirjoitusten määrä ihmetytti ohjaajaa.

- Kysyin agenteiltani, että miksi saan tällaisia robottisotakäsikirjoituksia, kun eihän mun elokuvissa ole ikinä ammuttu. Ainoa kerta, kun on ammuttu, kyseessä on ollut alaston venäläinen, joka on juossut pakkasessa ja ampunut värikuula-aseella.

Suomalaisohjaaja sanoo agenttien sanoneen, että tarjoajat olivat pitäneet Leijonasydän-leffasta ja monet halusivat kokeilla onneaan, lähtisikö Varietyn noteeraama ohjaaja projektiin mukaan.

Karukosken uudet elokuvat, Tom of Finland ja Mielensäpahoittaja, alkoivat myös yhtäkkiä kiinnostaa isoja tekijöitä.

- Varietyn listaus avasi kaikki ovet eli pääsimme suoraan toimistoihin, joissa on Oscar-pysti seinällä. Sellaisista palavereista ei olisi kolme vuotta sitten vielä voinut unelmoidakaan. Tavallaan maailma pieneni sen myötä 7000 mailia.

Variety-lehti valitsi Dome Karukosken yhdeksi vuoden 2013 kiinnostavimmista ohjaajista Leijonasydän-elokuvan takia. Karukoski sanoo kuitenkin, että valinta ei tule vain yhden elokuvan takia. Asiantuntijat seuraavat elokuvantekijän uraa pidemmän aikaa ja nostavat listalle, kun katsovat, että hän on menossa hienoon suuntaan.

Lähteet: Yle Puhe