Hyppää pääsisältöön
Akuutin omalääkäri Risto Laitila vastaa terveysaiheisiin kysymyksiin tv-lähetyksessä. Lähetä oma kysymyksesi: Kysy omalääkäriltä.

Kihti ja influenssarokote?

Kysy Akuutin omalääkäriltä
Kysy Akuutin omalääkäriltä Kuva: Yle risto laitila

”Lääkäri epäili, että minulla on kihti, mutta vaiva meni ohi. Influenssapiikin jälkeen kuitenkin oireet palasivat, isovarvas tuli kipeäksi vaivaisenluun kohdalta. Lääkäri sanoi että odotellaan viikko ja sitten katsotaan uudelleen. Miksi ei heti oteta verikoetta, jolla asia selviäisi kerralla?”

Heti aluksi pitää sanoa, ettei sillä rokotteella ole mitään tekemistä näiden kihtioireiden kanssa. Kihtihän on aika yleistä, miehillä se liittyy diabetekseen, kohonneeseen verenpaineeseen ja kolesteroliin, naisilla taas munuaisten vajaatoimintaan tai nesteenpoistolääkkeisiin. Se, miksi verikoetta ei heti otettu johtuu siitä, että kihtikohtauksessa veren uraattipitoisuus – kihtiarvo – saattaa olla valheellisen matala. Siksi joskus on viisasta katsoa se verikoe vähän myöhemmin.

Akuutin omalääkäri Risto Laitila

Lisää ohjelmasta

Vanhemmat Anna ja Cagri Akgul istuvat puutarhakeinussa lastensa Akselin, Alvarin ja Einarin kanssa.
Vanhemmat Anna ja Cagri Akgul istuvat puutarhakeinussa lastensa Akselin, Alvarin ja Einarin kanssa. Kuva: Mira Pelo / Yle koronavirus,perheet,vanhemmuus
perhe vanhemmat ja lapset istuvat sohvalla iloisina
perhe vanhemmat ja lapset istuvat sohvalla iloisina Kuva: Tommi Parkkinen/Yle uusperheet,parisuhde,terapiat,Järvenpää,lapset (perheenjäsenet),Itsetuntemus