Hyppää pääsisältöön

Koulun kuntokoe oli vakava ja tarkka tilaisuus

Suoritetaan kuntotesti lehtori Jarmo Karjalaisen johdolla. Esimerkkisuorituksista vastaa Kaarinan Ylikylän koulun poikien liikuntaryhmä vuonna 1971. Ohjelman selostus on varsin virallista kuultavaa.

Poikien kuntokoesarja sisältää seitsemän erilaista osakoetta.

Vatsalihastestissä (kohdasta 2:10) suoritetaan minuutin ajan istumaannousuja. Avustaja pitää selällään makaavan suorittajan jaloista kiinni ja laskee hyväksytyt sekä hylkää hylätyt ylösnousut. Avustaja myös merkitsee tuloksen välittömästi suorituksen jälkeen suorittajan kuntokorttiin. Pieni polvien taipuminen on tässä kokeessa sallittua.

Etunojapunnerrus (kohdasta 5:40) on varsin vaativa koe. Vartalon tulee olla suorituksissa suorana, jonka takia varsinkin heikkokuntoisille tulee punnerrettaessa virheitä. Tarkkailija tarvitaan siis tälläkin kertaa.

Eteentaivutuksessa (kohdasta 7:00) suorittaja nousee penkille ja kurottaa kätensä kohti varpaitaan ja niiden ylikin. Lehtori Karjalainen mittaa jokaisen kokelaan venymistuloksen. Nollakohta sijaitsee suorittajan jalkapohjan tasalla. Plussaa saa, mikäli venyy tästä yli ja alemmas.

Selkälihastestissä (kohdasta 8:45) tarvitaan jälleen avustajaa, joka pitää vatsallaan makaavan jalkoja maassa. Testiä moititaan kehnoksi selkälihaskunnon mittariksi, mutta kuitenkin tehokkaaksi harjoitusmuodoksi. Vartalon tulisi irrota vyötäröstä lähtien maasta.

Leuanvetotestissä (kohdasta 10:30) kokelaan tulee roikkua tangossa kädet suorina ennen suorituksen aloittamista. Kukin oppilas joutuu taistelemaan omaa painoaan vastaan. Karjalainen nostaa oppilaat tankoon roikkumaan ja laskee puhtaat suoritukset.

Ponnistusvoimatestissä (kohdasta 13:30) Karjalainen pitelee mittataulua salin puolapuita vasten ja oppilaat käyvät yksitellen hyppäämässä sen edessä ja koskettavat sormenpäillään taulua. Osakokeessa hypätään jalat kiinni toisissaan.

Cooperin testi (kohdasta 15:10) on 12 minuuttia juoksua tai kävelyä. Lopputulos on kokonaisajassa edetty matka. Parit laskevat juoksijoiden kierrokset 200 merin radalla. Testi suoritetaan jokaisen oman kunnon mukaisesti. Tarkoitus ei ole kilpailla muiden oppilaiden kanssa.

Kommentit
  • Tehtaan varjossa – työläisnuorukaisen pyrkimys henkiseen kasvuun

    Toivo Pekkasen läpimurtoteos neliosaisena sarjana.

    Tehtaan varjossa on työläiskirjailijana tunnetun Toivo Pekkasen osin omaelämäkerrallisia aineksia sisältävään läpimurtoteokseen perustuva neliosainen tv-elokuva. Sisällissodan jälkeiseen aikaan sijoittuva romaani ilmestyi 1932.

  • Kapea vyötärö ja muhkea kellohelma – ompele itsellesi 1950-luvun mekko!

    Anna-Liisa Tiluksen mekon kaavat tässä artikkelissa.

    Maaseudulta maailmalle -ohjelman ensimmäisessä osassa Anna-Liisa Tiluksen yllä on pehmeästä villakankaasta tehty mekko. Tästä artikkelista löydät kaavat ja ohjeet 1950-luvun mukaisen mekon tekemiseen! Maaseudulta maailmalle -sarja Areenassa Anna-Liisa Tiluksen yllä nähtävä mekko on aito 1950-luvun vaate, joka löytyi Ylen puvustosta. Sen materiaalina on käytetty pehmeää villakangasta.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto