Hyppää pääsisältöön
Akuutin omalääkäri Risto Laitila vastaa terveysaiheisiin kysymyksiin tv-lähetyksessä. Lähetä oma kysymyksesi: Kysy omalääkäriltä.

Testosteronitasot ja masennus

”Olen 50-vuotias mies, kärsin masennuksesta ja nivelkivuista ja lihasvoiman heikkenemisestä. Testosteroniarvo oli noin kahdeksan. Sain lääkityksen ja arvo nousi niin että oli noin 15. Olo helpotti ja masennus myös. Voiko matala testotaso aiheuttaa myös masennusta?”

Kyllä tällaisia tapauksia näkee aika paljonkin.

Lääke tässä on ollut testosteroni, eli mieshormoni. Tuo alhainen arvo on tukenut lääkäriä hoitopäätöksessä, kun hän noita oireita miettinyt. Ja kyllä yksi noista oireista on juuri masennus. Tuollaisia oireita, mukaan lukien seksuaalisen kipinän puute, yleinen vetämättömyys ja niin edelleen, voi kyllä olla ilman testosteroniarvon laskuakin. Mutta jos tuo arvo on alhainen, voidaan aloittaa hoitokokeilu ja jos tulokset ovat hyviä, jatkaa sitten hoitoa.

Toinenkin näkökulma on, kaikki lääkärit eivät nimittäin tunnusta lainkaan tällaista miesten vaihdevuosien olemassaoloa, vaan katsovat sen olevan vain turhaa ikääntymisen medikalisaatiota. Mutta kyllä meillä tällaisia potilaita on.

Akuutin omalääkäri Risto Laitila

 

Lisätty asiasanat ja mobiiliyhteenveto 11.11.2015