Hyppää pääsisältöön

Tubettajat luovat elämästään ohjelman

Tubettajat-dokumentti kertoo oman elämänsä reality-tähdistä, tubettajista. Lataamalla nettiin videoita arjestaan jokainen voi saada äänensä kuuluviin, ja syrjäytymisestäkin voi tulla ilmiö.

Dokumentin kolme päähenkilöä ovat suomalaisia työttömiä miehiä, jotka videoivat elämäänsä ja lataavat videot YouTubeen kaikkien katsottaviksi. Tubettaminen tuo sisältöä muuten toimettomaan elämään.

"Pasiviheraho" (Pasi Viheraho) mm. dyykkaa videoillaan ja esittelee, miten roskisruuista voi loihtia aterian. Hän ei silottele elämäänsä siistiin pakettiin vaan katsottavaksi päätyvät myös raivokohtaukset. Tubettamisen lisäksi Pasi pyörittää Pasiradio-nimistä nettiradiota, jossa hän ryyppää suorassa lähetyksessä ja ottaa vastaan kuulijoiden puheluita.

"Iltapalamies" (Asko Huttunen) testailee videoillaan mm. pizza- ja kebabaterioita sekä laulaa covereita pianon säestyksellä.

"Niilo22" (Mikael Kosola) taltio videoihin arkeaan, yleisölle kelpaa videot puuron keitosta ryyppäämiseen. Video, jossa hän kertoo kahvipannun hajoamisesta ja vitutuksesta, on kerännyt kymmeniä tuhansia klikkauksia.

Miesten aika kuluu netissä. Sen kautta he ovat löytäneet tavan tehdä itsensä näkyväksi ja tuntea olonsa vähemmän yksinäiseksi ja syrjäytyneeksi. Videoissaan he esiintyvät suoran lähetyksen tapaan ja ovat yhteydessä katsojiin.

Tubettajat piirtää kuvan ajasta, jossa netin avulla haetaan yhteyttä toisiin ja sisältöä elämään. Se herättää myös kysymyksen siitä putoaako yhä useampi yhteiskunnan kyydistä ja jää yksin tietokoneensa kanssa.

Teksti: Heidi Sommar

Kommentit