Hyppää pääsisältöön
Aihesivun Kuningaskuluttaja pääkuva

Kuningaskuluttajan verkkosivujen päivittäminen on päättynyt. Jatkossa ajankohtaiset kuluttaja-asiat löytyvät Yle uutisten ja MOT-toimituksen sivuilta.

Askelmäärissä heittoa eri aktiivisuusrannekkeissa

Toimittaja juoksuradalla ja aktiivisuusrannekkeet.
Toimittaja juoksuradalla ja aktiivisuusrannekkeet. aktiivisuusranneke

Kuningaskuluttajan kolme kovaa testasi hyvinvointi-aktiivisuusrannekkeita keväällä. Jutun tiimoilta Twitterissä kuitenkin keskusteltiin, ettei hyvinvointirannekkeiden askelmittaus olisi kovinkaan tarkkaa.

Skip Twitter post

Skip Twitter post

Päätimme kokeilla, löytyykö epäilyksistä perää. Kokeilin testissä olleiden rannekkeiden, Polar Loopin, Fitbit Flexin ja Jawbone Upin, askelmittausta samanaikaisesti päivän ajan. Verrokkina vertailuun otettiin älypuhelimeen ladattava askemittarisovellus Accupedo sekä Karhun OVO-askelmittari.

Päivän aikana erot tuhansissa

Erilaisia askelmittareita ja aktiivisuusrannekeita käsissä.
Verrokeiksi valittiin älypuhelinsovellus ja perinteinen askelmittari. Erilaisia askelmittareita ja aktiivisuusrannekeita käsissä. accupedo
Eroja askelmäärissä syntyi päivän mittaan runsaasti. Eniten askeleita kirjautti testin voittanut Polar Loop, joka kerrytti päivän aikana 7 766 askelta. Vähiten mitattuja askeleita taasen antoi Accupedo, jonka tulos näytti päivän päätteeksi vain 4 232 eli yli 3 500 askelta vähemmän kuin Polarin. Fitbit laski 7 444 ja Jawbone 6 513 askelta, kun taas Karhun askelmittari pääsi 5 766 askeleeseen.

Myös kuljetun matkan määrä vaihteli laitteiden välillä reilusti. Fitbitin rannekkeen mukaan kävelin päivän aikana 5,4 kilometriä, kun taas Accupedon mielestä tepastelin vain hieman päälle 3 kilometriä. Askelpituus oli molempiin määritelty itselleni sopivaksi.

Lyhyillä matkoilla heittoa on vähän

Lyhemmillä matkoilla erot eivät olleet suuria. Testasimme kaikkia laitteita myös samanaikaisesti 400 metrin kävelymatkalla.

Toimittaja kävelee juoksuradalla ja aktiivisuusrannekkeet.
Lyhyellä matkalla askelmäärissä ei löytynyt paljoa eroja. Toimittaja kävelee juoksuradalla ja aktiivisuusrannekkeet. aktiivisuusranneke
Pienimmän askelmäärän kirjautti Fitbit 452 askeleella. Karhun askelmittarilla lukema oli hieman suurempi: 479 askelta. Eniten askeleita mittasi Polar, jonka lukema näytti 400 metrillä 562 askelta. Accupedolla määrä oli 531 ja Jawbonella 484.

Askelmäärien erot syntyivätkin lähinnä muissa aktiviteeteissa. Esimerkiksi tunnin kuntosaliharjoittelun aikana Polar Loop laski yli 1 500 askelta, kun taas Accupedo-sovellus jäi alle 700 askeleeseen.

Valmistajat myöntävät epätarkkuudet

Rannekkeiden valmistajat myöntävät itsekin, että askelmittauksessa voi esiintyä heittoja. Esimerkiksi Fitbitin sivuilla kirjoitetaan, että askeleiden määrä on vain suuntaa-antavaa, koska niitä mitataan ranteessa olevan kiihtyvyysanturin avulla.

Jopa vauvan hyppyyttäminen saattaa aiheuttaa Fitbitiin ylimääräisiä askeleita

Sivustoilla muistutetaan, että on monia tapauksia, jolloin käyttäjän kädet liikkuvat, mutta vartalo ei. Esimerkiksi rumpujen soittaminen, kokkaus tai jopa vauvan hyppyyttäminen saattavat aiheuttaa Fitbitiin “ylimääräisiä” askeleita.

Polarin ja Jawbonen sivuilla ei olla yhtä avoimia ja yksityiskohtaisia ylimääräisten askeleiden kertymisen suhteen. Polar Loopin sivuilla kuitenkin myönnetään, että rannekkeen askelmäärä on suurempi, jos sitä pitää vahvemmassa kädessä, joka liikkuu enemmän silloin, kun ei varsinaisesti oteta askeleita.

Haittaako heitto?

Kädet ja niissä aktiivisuusrannekkeet.
Askeleiden mittaus riittää arkiliikkujalle. Kädet ja niissä aktiivisuusrannekkeet. aktiivisuusranneke
Mutta onko käyttäjän kannalta sillä loppujen lopuksi suurta väliä, jos toinen ranneke näyttää pari tuhatta askelta enemmän kuin toinen? UKK-instituutin erikoistutkija Minna Aittasalon mukaan tämä riippuu tilanteesta.

- Jos ranneke yli- tai aliarvioi päivittäistä askelmäärää aina samalla lailla, päivittäiset askelmäärät ovat vertailukelpoisia ja kehittymistä pystyy seuraamaan. Mikäli yli- tai aliarviointi on epäsystemaattista, päivittäisiä askelmääriä ei voi verrata keskenään, Aittasalo toteaa.

Erikoistutkijan mielestä askelmittareiden tarkkuus riittääkin yleensä tavalliselle kuntoilijalle ja arkiliikkujalle.

- Askelmäärät ovat konkreettinen tapa asettaa tavoitteita liikkumisen lisäämiselle ja mittarit arvioivat hyvin nimenomaan kävelystä kertyvää askelmäärää. Mittarin avulla on helppo seurata omien askeltavoitteiden toteutumista ja samalla huomata, kuinka paljon askeleita kertyy monenlaisesta arkiliikkumisesta.

Kommentit
 • Kuningaskuluttaja loppuu – meteli jatkukoon

  Kunkun toimitus kiittää ja kumartaa.

  Niin se nyt on – Yleisradion pitkäaikainen kuluttajaohjelma Kuningaskuluttaja loppuu. Kehitystauolle jäänyt ohjelma ei palaa torstai-iltojen televisioon. Myöskään Kuningaskuluttajan verkkosivuille ei enää tehdä uutta sisältöä ja ohjelman sosiaalisen median kanavat suljetaan. Kuningaskuluttajan verkkosivujen sisältö tietysti jää verkkoon käytettäväksi.

 • Kokonaisvaltainen näöntutkimus optikolla teetetty ja kaikki kunnossa?

  Optikon tekemä laaja näöntutkimus on vain suuntaa antava.

  Silmälasiliikkeiden optikot ovat laajentaneet toimenkuvaansa silmälasien määräämisestä “laajempaan silmäterveyden seurantaan”. “Helpot, halvat ja nopeat” näöntutkimukset houkuttelevat kuluttajaa edullisuudellaan. Harva kuitenkin hoksaa, että esimerkiksi silmänpohjakuvaus on optikon tekemänä vain suuntaa antava.

Kuningaskuluttaja

 • Kuningaskuluttaja loppuu – meteli jatkukoon

  Kunkun toimitus kiittää ja kumartaa.

  Niin se nyt on – Yleisradion pitkäaikainen kuluttajaohjelma Kuningaskuluttaja loppuu. Kehitystauolle jäänyt ohjelma ei palaa torstai-iltojen televisioon. Myöskään Kuningaskuluttajan verkkosivuille ei enää tehdä uutta sisältöä ja ohjelman sosiaalisen median kanavat suljetaan. Kuningaskuluttajan verkkosivujen sisältö tietysti jää verkkoon käytettäväksi.

 • Youtube-mainontaa sipsipalkalla

  Youtube-markkinoinnin pelisäännöt puuttuvat.

  Youtube-markkinoinnissa pelisääntöjä ei vielä ole. Videoiden tekijät eli tubettajat ovat usein nuoria - ja heidän seuraajansa vieläkin nuorempia. Mainostajista erityisesti vaate- ja meikkifirmat ovat löytäneet tubettajat, joille tarjotaan tuotteita mainosvideoita vastaan. Tube-suosikit IinaPS, Tume ja Lakko saavat yhteistyöehdotuksia laidasta laitaan.

 • Näin korjaat itse vetoketjun

  Kuinka korjata vetoketju ilman että sitä tarvitsee vaihtaa?

  Vetoketjut ovat vaatteen tai laukun ainoita liikkuvia osia. Siksi ne menevät useimmiten rikki ensimmäisenä. Vetoketjun vaihtaminen uuteen on työlästä puuhaa. Se vaatii sekä taitoa että ompelukoneen. Helpommallakin voi päästä.

 • Näin kilpailutat sähkön hinnan

  Tarkista kuitenkin todellinen vuosikustannus yhtiöstä.

  Yllättävän harva kuluttaja tarttuu mahdollisuuteen säästää sähkölaskussaan. Katso miten helppoa kilpailuttaminen on käytännössä.

 • Hyötykasvit parvekkeella: ravintoa ja silmänruokaa

  Syötävätkin kasvit jalostetaan yhä kauniimmiksi.

  Keittiöpuutarhan tai hedelmä- ja marjatarhan perustamiseen ei tarvita enää välttämättä maatilkkua tai viljelypalstaa. Monimuotoisen hyötypuutarhan saa myös omalle parvekkeelle. Pihi puutarhuri ehtii vielä kylvöhommiinkin.

 • Kesän ötököitä torjutaan järein myrkyin

  Luonnonmukaisia vaihtoehtoja ei kaupoissa juuri ole.

  Marketin hyllystä löytyy metrikaupalla valmisteita, jotka tappavat lentäviä ja ryömiviä ötököitä tai kasveja vaivaavia tuholaisia. Kymmenen valmisteen tarkastelu paljasti, että oikeasti luonnonmukaisia vaihtoehtoja ei kaupoissa juuri ole.

 • Kymmenen kysymystä reilusta matkailusta

  "Se ettei matkusteta mihinkään, ei ole kestävin vaihtoehto."

  Reilu matkailu, jossa turismin ja matkailun aiheuttamia epäkohtia pyritään minimoimaan, on monelle tuttu ideatasolla. Mutta mitä se konkreettisesti tarkoittaa? Videolla Turre Turisti matkailee reilusti Helsingissä. Pyysimme myös Reilun matkailun yhdistykseltä vastaukset kymmeneen kysymykseen, jotka stressaavat lomailijoita eniten.

 • Kuntotarkastus ei pelastanut homepommilta

  Tarkastusraportissa ei ainuttakaan ”riskirakennetta.”

  Vantaalaisperheen taloa mainostettiin hyväkuntoiseksi. Kuntotarkastaja ei merkinnyt raporttiin yhtään riskirakennetta. Korjaamiseen ja selvityksiin on kuitenkin mennyt 200 000 euroa. Talon omistaja kehottaakin lukemaan kuntotarkastusraporttia kuin piru raamattua.

 • Katsastaja: Lunastusautojen turvallisuudesta ei takeita

  Katsastaja joutuu tekemään päätökset purkamatta ajoneuvoa.

  Timo Ojala K1 Katsastajista haluaisi tiukentaa lunastusautojen korjaamisen valvontaa. Ojalan mukaan lunastusautojen korjauksen kontrollointi on katsastajille epämieluisa tehtävä, koska autojen turvallisuutta ei voi taata katsastajan keinoin.

 • Hakkerit vievät jättimäisiä määriä luottokorttitietoja

  Kuluttajan ei kuitenkaan kannata pelätä hakkeria. Kortin haltija ei lähtökohtaisesti joudu vastuuseen vahingosta, jos hakkeri vie korttitiedot ja onnistuu hyödyntämään niitä. Luottokorttilaskuja pitää kuitenkin seurata ja ilmoittaa viivyttelemättä epäilyttävistä tapahtumista.

 • Pelko myy, mutta mitä meidän oikeasti pitäisi pelätä?

  Eniten pelkäävät usein ne, joilla pelkoon on vähiten syytä.

  Itselleen ja läheisilleen on helppo ostaa turvaa kaupasta. Tuotteita löytyy muutaman kympin turvasumuttimista satojen ja tuhansien eurojen hälytinjärjestelmiin. Pelko myy, mutta pelossa on myös paradoksi: ne jotka pelkäävät eniten, ovat pienimmässä vaarassa joutua rikoksen kohteeksi. Katso video siitä, mitä ja miten meille pelolla myydään.

 • iPhone eurolla — aikuisten oikeastiko?

  Ensin urkitaan käyttäjän tekniset tiedot, lopussa tilausansa

  Euroopan kuluttajaviranomaiset ovat helisemässä uskomattoman upeiden tarjousten takia. Miljoonia liki ilmaisia älypuhelimia, taulutelevisioita, merkkilenkkareita ja hyvinvointirannekkeita tunkee kuluttajien sähköposteihin ja Facebookin uutisvirtaan. Vaikka kaikki tietävät, että onnenpotkut ovat äärimmäisen epätodennäköisiä, silti moni hullaantuu kun huikea tarjous osuu omalle kohdalle.

 • Kotitalouksien hävikkiruoasta yhtä isot ilmastovaikutukset kuin 100 000 auton päästöistä

  Neljänneksellä ruokahävikistä ruokkisi kaikki aliravitut.

  Jääkaapin ylähyllyllä on vanhaksi mennyttä ruokaa eikä viime viikon illallisjämiä syönyt kukaan. On pakko heittää pois ja kompostiin. Taas. Juuri näin syntyy ruokahävikki. Ruoan haaskauksen mittasuhteet ovat jo ekologisesti ja taloudellisesti kestämättömät. EU:n alueella heitetään pois vuosittain 88 miljoonaa tonnia ruokaa, noin viidennes tuotetusta.

 • Näin säilytät hedelmiä ja kasviksia oikein

  Etyleeni ja lämpötila vaikuttavat oikeaan säilytykseen.

  Rahaa säästyy ja ruokahävikki vähenee, kun juurekset, vihannekset ja hedelmät säilyttää oikein. Säilymisessä kannattaa ottaa huomioon oikea lämpötila sekä hedelmistä erittyvä etyleeni-kaasu.

 • Vanhaakin ruokaa voi syödä

  Testasimme voiko kolme päivää yliaikaisia ruokia syödä.

  Miten uskollisesti elintarvikkeiden viimeistä käyttöpäivää ja parasta ennen -merkintää pitäisi noudattaa? Johtopäätös oli, että kolme päivää yliaikaista ruokaa voi yleensä syödä.