Hyppää pääsisältöön

Tauno Tukevan sota

Tauno Tukevan sota, Jaakko Saariluoma, yle tv1
Venäläisen vyöryvät yli Kannaksen. Tauno Tukeva (Jaakko Saariluoma) kulkee töpinän mukana rintaman tuntumassa ja taistelut osuva Tauno Tukevan sota, Jaakko Saariluoma, yle tv1 jaakko saariluoma

TV1 perjantaisin 30.5. - 13.6.2014 klo 22.00 - 22.50
Yle Areenassa 30 päivää

Tauno Tukevan sota on korpisoturin selviytymistarina. Kolmiosainen sarja sijoittuu jatkosodan loppuun, kevääseen ja kesään 1944 Karjalan kannakselle.

Sarjan ensimmäisessä jaksossa rakuuna Tauno Tukeva (Jaakko Saariluoma) on rintamalla loman odotuksen tunnelmissa.

Perheen kolmas lapsi on pian syntymässä. Taunolta puuttuu hevonen, jonka hän voittaa itselleen korttipelissä. Töpinän porukkaan liittynyt Tauno tapaa ylioppilas Jaakko Lindin (Eero Ritala). Heidän kahden ystävyys lujittuu taistelujen myötä.

Osa 2 Neuvostoliiton suurhyökkäys

Tauno Tukevan sota -sarjan toisessa osassa alkaa Neuvostoliiton suurhyökkäys.

Tauno on muuttunut mies, mutta taas rintamalla. Hän suree vaimoaan (Elisa Salo) ja on väsynyt asemasotaan. Pieni tytär Hilkka (Erika Eronen) suree kotonaan ja mummo (Kristiina Elstelä) lohduttaa.

Kesäkuun alussa 1944 venäläisten suurhyökkäys muuttaa sodan luonteen. Tauno ja koko töpinän porukka kulkee rintaman tuntumassa ja ruokkii miehiä. Kotiväki lähtee evakkoon ja Lempi aikoo viedä Olavin.

Osa 3 Sota tulee yhä lähemmäksi

Sarjan kolmannessa osassa venäläisen vyöryvät yli Kannaksen.

Tauno Tukeva kulkee töpinän mukana rintaman tuntumassa ja taistelut osuvat häneenkin. Tukevan lapset ovat turvassa Sulo-enon luona, mutta Hilkka ei toivu järkytyksestään. Lapsi on muuttunut, vihainen koko sodalle. Draamasarjan koskettava päätösjakso, jossa selviää, miten Tauno Tukevan käy.

Rakastettava hahmo

Laila Hirvisaaren ja Eve Hietamiehen kirjoittama Tauno Tukevan sota kertoo rintamalla ruokaa laittavista miehistä, töpinän porukasta. Näiden miesten sankaruus ei kumpua suoraan taisteluista, silti sota osuu myös heihin.

Tauno Tukevan sota kertoo yhden suomalaisen perheen vaiheista sodan jaloissa. Tukevan vaimo Ida on viimeisillään raskaana, ja lapset ovat vielä pieniä. Sarjan toiseksi päähenkilöksi nouseekin 10-vuotias Hilkka, jonka kautta avautuu lapsen kokemus sodasta.

Laila Hirvisaari on kuvannut Tauno Tukevan vaiheita seitsemässä romaanissaan. Televisiosarja ei suoraan perustu yhteenkään niistä, vaan se on itsenäinen teos.

"Tauno on niin optimistinen, lämmin ja ymmärtäväinen, että kuinka kukaan voi olla rakastumatta tähän suomalaiseen mieheen", Hirvisaari kuvailee.

Vankka tekijätiimi

Käsikirjoitus Laila Hirvisaari ja Eve Hietamies, ohjaus Heidi Köngäs, tuotanto YLE Draama, Anneli Pallas. Sarja on valmistunut vuonna 2010.

Pääosissa Töpinän porukka: Rakuuna Tauno Tukeva (Jaakko Saariluoma), ryhmänjohtaja Jaakko Lind (Eero Ritala), sotamies Reino Paavilainen (Marc Gassot), sotamies Alpi Issakainen (Antti Holma), sotamies Alarik Pälli (Toni Kamula), sotamies Aarne Hirvelä (Taisto Reimaluoto), sotamies Paavo Suokas (Jarkko Tiainen), sotamies Kaino Jurvanen (Jussi Vatanen). Muissa rooleissa Taunon vaimo Ida (Elisa Salo), Taunon äiti Sylvi (Kristiina Elstelä), Taunon tytär Hilkka (Erika Eronen), Taunon poika Olavi (Toni Huuska), Idan sisar Lempi (Annika Poijärvi).

Kuvaus Hannu Kettunen, lavastus Leena Tiihonen, pukusuunnittelu Leila Jäntti, tuotantojärjestäjät Karina Savolainen ja Harri Simolin, naamiointi Ari Sundell, äänisuunnittelu Ari-Pekka Heikkinen, leikkaus Inga Bergström-Rausku.

Kuvattu seuraavissa paikoissa: Ilomantsi, Mäntsälä, Liesjärvi, Oitbackan kartano, Dragsvik, Parola, Upinniemi, Vihti, Porvoo ja Pasilan studiot. Sarja on esitetty TV1:llä edellisen kerran vuonna 2010.

  • Jouluiset gospelin sävelet kaikuvat Riemulauluissa su 12.12. klo 10

    Haastateltavana lastenlääkäri Leena Kaartinen.

    Joulukuun Riemulauluissa teemana on Tienraivaaja. Saarnakeskustelussa haastatellaan lastenlääkäri Leena Kaartista, joka on tehnyt merkittävää auttamistyötä Afganistanissa. Lahden Gospelkuoro tunnelmoi Marjaana Turusen johdolla. Laulusolistina esiintyy Laura Autio. Lotilan koulun musiikkiluokkien Laulupuu-kuoron herkät lauluesitykset tuovat herkkää adventin tunnelmaa. Riemulaulujen juontajina toimivat Elina Vaittinen ja Riku Suokas.

  • Hoosianna kajahtaa televisiossa ja radiossa ensimmäisenä adventtina 28.11.

    Ensimmäinen adventti kutsuu laulamaan Hoosiannaa.

    Ensimmäisenä adventtisunnuntaina 28.11. klo 10 lähetetään Hoosianna-jumalanpalvelukset suorana sekä televisiossa että radiossa. Televisiojumalanpalvelus tulee Pyhän Pietarin kirkosta Siuntiosta ja radiojumalanpalvelus on perheiden Hoosianna-kirkko, joka lähetetään Lohjalta Pyhän Laurin kirkosta.