Hyppää pääsisältöön

Voimaa hevosesta

tyttö istuu ponin selässä, hoitaja kiristää satulavyötä
tyttö istuu ponin selässä, hoitaja kiristää satulavyötä voimaa hevosesta

Ratsastusterapialla kuntoutetaan sekä kehoa että mieltä. Ratsastusterapeutti Tiina kertoo, että monelle liikuntarajoitteiselle ratsastusterapia on paitsi raajojen vetreyttämistä monelle myös viikon tuulettumishetki. Fyysisen kunnon lisäksi ratsastusterapiassa vahvistetaan mieltä ja itsetuntoa.

Tyttö pitää hevosta kuolaimista
Tyttö pitää hevosta kuolaimista voimaa hevosesta
Iida, 15, kävelee rollaattorin avulla tallipihan poikki. Tallin vieressä odottavat ratsastusterapeutti Tiina ja terapiahevonen Fjolleri.

"Hevosen selkään menin ensimmäistä kertaa jo ihan pienenä, mutta ratsastusterapian aloitin vasta kolme neljä vuotta sitten", selittää Iida harjatessaan Fjolleria, joka seisoo liikahtamatta rampin edessä.

Iidalla on synnynnäinen selkäydinvamma, jonka vuoksi hän käy säännöllisesti sekä ratsastusterapiassa että fysioterapiassa.

"Ratsastus on kyllä paljon kivempaa, se ei tunnu ollenkaan terapialta. Mieluummin kävisin tallilla joka päivä, koska hevosten kanssa oleminen on parasta."

Iida kapuaa Fjollerin selkään Tiinan avustuksella.

"Iida on asiakkaistani ainoa, joka pystyy ratsastamaan itsenäisesti", selittää ratsastusterapeutti Tiina.

Fjolleri on Tiinan mukaan terapiahevoseksi kaikin puolin täysi kymppi.

"Tärkein terapiahevosen ominaisuus on juuri luonne, jota Fjollerilta kyllä löytyy. Terapiahevonen ei saa hötkyillä. Lisäksi terapiahevosen pitää olla ehdottoman kärsivällinen siinä mielessä, että se jaksaa seisoa täysin paikallaan pitkiäkin aikoja", selittää Tiina.

Fjollerin luonne on todella testissä tänään. Luhtajoen ratsutilalla tuuli ulvoo ja paiskoo puiden oksia, pölyä ja havunneuloja ympäri pihaa.
Moni hevonen olisi jännityksestä pinkeä tällaisella ilmalla. Fjollerin keskittymistä tuulen puuskat eivät liikuta sentin vertaa. Sen korvat ovat keskittyneesti suuntautuneet taaksepäin. Se kuuntelee ja tunnustelee Iidan jokaista liikettä.

ratsukkoa talutetaan kentällä
ratsukkoa talutetaan kentällä voimaa hevosesta

"Toinen terapiahevosen ehdoton ominaisuus on laadukas käynti", jatkaa
Tiina.

"Törmään usein väitteeseen, että terapiahevosella pitäisi olla kolme laadukasta askellajia. Mielestäni kuitenkin riittää, että terapiahevosella on laadukas käynti, koska harva asiakkaistani edes ravaa. Iida on ihan poikkeus, kun hänen kanssaan otamme silloin tällöin pätkän
laukkaakin."

Kolmas tärkeä ominaisuus on hevosen koko. Terapiahevosen tulisi olla terapeuttiin nähden oikean kokoinen.
"Nyrkkisääntö on, että terapeutin pitäisi yltää terapioitavan kainaloon maasta käsin."

Ratsukko kentällä
Ratsukko kentällä voimaa hevosesta

Ratsastusterapiaa hyödynnetään sekä fyysisen vamman että psyykkisten sairauksien hoidossa. Kaikki Tiinan asiakkaat käyvät ratsastusterapiassa lähinnä liikuntarajoitteen vuoksi, mutta ratsastusterapia auttaa monia myös jaksamaan henkisesti vamman tai sairauden kanssa.

"Ratsastusterapiassa koko keho saa kokonaisvaltaista harjoitusta. Siinä saa lihaskuntotreenin ja keskivartalon hallinnan lisäksi aerobista kuntoa. Fysiikan lisäksi ratsastusterapia harjoittaa itsetuntoa. Tunne siitä, että pystyy tekemään yhteistyötä ison eläimen kanssa on henkireikä monelle liikuntarajoitteiselle."

Tiina sanoo, että ratsastusterapeutin tulee huomioida se, että asiakas tarvitsee tsemppausta sekä fyysisesti että psyykkisesti.

"Ensinäkin aluksi joitakin asiakkaita pitää rohkaista luottamaan hevoseen, koska jotkut saattavat jännittää ratsastamista. Joitakin asiakkaita pitää taas kannustaa elämässään eteenpäin, jos he ovat katkeroituneita vammastaan tai sairaudestaan."

Norjanvuononhevosen pää
Norjanvuononhevosen pää voimaa hevosesta

Tiina hyödyntää terapiassa paljon metsälenkkejä.

"Maastossa tehtävät tulevat eteen itsestään. Ihmiselle, jolle kehonhallinta on vaikeaa, on tarpeeksi haastavaa, kun hevosen liike muuttuu ylä- ja alamäissä. Mäkien lisäksi oksien väistely ja kumpurainen metsäpolku ovat hyviä harjotteita."

Tiinan kiteyttää, että parhaimmillaan ratsastusterapia onkin silloin, kun asiakas unohtaa olevansa terapiassa.

"Ratsastusterapian idea ei ole tarkoitus tehdä mitään temppuja vaan saada rauhoittumishetki hevosen kanssa. Asiakkaiden kanssa en juttele ratsastuksesta vaan kaikesta muusta ja hevonen saa tehdä työt."

Ratsukko kentällä, hoitaja pitää ponia otsatukasta kiinni
Ratsukko kentällä, hoitaja pitää ponia otsatukasta kiinni voimaa hevosesta

Tunti on vierähtänyt ja Iidan ja Fjollerin työt on tältä päivältä tehty. Enää on jäljellä päivän paras hetki: herkut ja rapsutukset.

"Huomenna on lihakset kipeänä", toteaa Iida ja taluttaa Fjollerin takaisin tarhaan.

Tyttö kävelee rollaattorin kanssa, hevonen seuraa
Tyttö kävelee rollaattorin kanssa, hevonen seuraa voimaa hevosesta
 • SUMMERIN PODCASTSARJASSA KYSYTÄÄN "ONKS KAIKKI OK?"

  17-vuotias Milla selvittää podcastsarjassa tunnetilojaan.

  “Kaikki ok?" -podcastsarjassa 17-vuotias Milla Solaranta pohtii elämänsä suuria tunnetiloja ja päästää kuulijan kurkistamaan tunne-elämänsä syövereihin.

 • Kesä ilman pomoa?!

  Miltä tuntuisi olla yrittäjä ja oma pomosi?

  Oletko unelmoinut oman rantakahvilan pitämisestä parhaan kaverin kanssa? Tai miettinyt, miten saada kaveriporukalla rahat kokoon yhteistä reissua varten?

 • Tume menee taas oikeisiin töihin

  Tume menee taas oikeisiin töihin

  Tume kävi viime kesänä todistetusti oikeissa töissä. Te halusitte nähdä lisää ja saamanne pitää. Toinen kausi Tumen oikeita töitä löytyy nyt Areenasta.

 • Ystäväni hevosen lukijoiden parhaita leirimuistoja

  Unelmien leirillä sattuu ja tapahtuu.

  Ratsastusleireillä aina sattuu ja tapahtuu. Kysyimme lukijoilta Instagramissa, millaisia muistoja heille on kertynyt leirikesien aikana. Mukaan mahtuu hullunkurisia kokemuksia sekä ihania tunnelmia tärkeiden hevosten kanssa. @aanniella Varmaa yks hauskimmista kommelluksista tapahtui vuonna 2016, kun hengailtiin asuinrakennuksessamme.