Hyppää pääsisältöön

Kerran ponipoika, aina ponipoika

poika hevosen selän takana
poika hevosen selän takana aina ponipoika

Ratsastus mielletään Suomessa tyttöjen lajiksi. Ja sitä se onkin. Ratsastajainliiton jäsenistä nimittäin peräti 95 prosenttia on naisia. Ratsastusta harrastavan Pietarin mielestä on aliarviointia pitää ratsastusta pelkästään ”tyttöjen pikku puuhasteluna”.

Heppapoika oli tallilla harvinainen näky, kun Pietari aloitti ratsastuksenkahdeksan vuotta sitten.
”Kyllä täällä tallilla nykyään välillä poikiakin näkyy, mutta silloin kun aloitin, pojat olivat harvassa.”

nuori mies ja hevonen
nuori mies ja hevonen kerran ponipoika aina ponipoika
Itse Pietari ei hevosten pariin löytänyt vaan hevosharrastus lähti liikkelle siitä, kun äiti vei Pietarin kokeilemaan ratsastusta.
”Ensimmäisen kerran kun menin hevosen selkäään, tunsin kuinka mahtavaa on, että pystyin vaikuttamaan niin isoon eläimeen. Selässä tajusin vasta, kuinka saakelin hienoja eläimiä hevoset on.”

Siitä lähtien Pietari on käynyt säännöllisesti tallilla. Nykyisin 16-vuotiaan Pietarin viikkoon kuuluu kaksi ratsastustuntia. Kahdeksan vuoden aikana Pietari on kohdannut paljon ennakkoluuloja ratsastusharrastustaan kohtaan.

”Pienempänä kaikki ponitytöt oli ihmeissään, kun pyörin tallilla. Nykyään hämmästely on vähentynyt, mutta kyllä mä tunnen itteni vieläkin vähän erakoksi tallilla.”

Erityisesti tallipiirien ulkopuolella Pietari on joutunut puolustamaan useasti hevosharrastustaan. Ilkeyksiltäkään ei ole vuosien varrella voinut välttyä.

”Onhan sitä kaikkea tullut kuultua, mutta en jaksa provosoitua aivottomista jutuista. Ennen en puhunut kellekkään tallin ulkopuoliselle kaverille ratsastuksesta. Kavereistani vain ex-tyttöystäväni on nähnyt minun ratsastavan.”

Iän myötä kavereiden suhtautuminen Pietarin harrastukseen on kuitenkin muuttunut.
”On aina tosi eksoottista kun sanon, että ratsastan. Nykyään voin puhua paljon enemmän ratsastuksesta esimerkiks koulukavereilleni. Nyt kun menin Sibeliuslukioon kaikkien mielestä on vaan tosi siistiä että ratsastan. Koulukavereistani on hauskaa, että tällainen rumpalipoika ratsastaa.”

Nuori mies hevosen selässä
Nuori mies hevosen selässä kerran ponipoika aina ponipoika
Pietaria suorastaan huvittaa ajatus siitä, että ratsastus leimataan ”tyttöjen pikku puuhasteluksi.”
”On hauskaa ja aika ristiriitaistakin, että ratsastusta pidetään pelkästään tyttöjen lajina, kun tässä ollaan tekemisissä isojen ja arvaamattomien eläinten kanssa. Tämän lajin mieltäminen tyttöjen pikku puuhasteluksi väheksyy koko lajia.”

Pietari tuumaa, että mielikuvat ratsastuksesta ”tyttöjen juttuna” on amerikkalaistunutta ajattelutapaa.
”Esimerkiksi Euroopassa ratsastus on ihan yhtälailla miesten kuin naistenkin laji. Suomessa pojat ei vaan tajua, kuinka hieno laji tää on.”

Ammatin Pietari haluaa mieluiten musiikin saralta, mutta sen rinnalla hän toivoo, että hevoset pysyisivät elinikäisenä harrastuksena. Ponipoika tulee aina olemaan ponipoika.

”Parasta tässä lajissa on, että koskaan ei tule valmiiksi. Hienoin tunne ratsastuksessa tulee, kun kokee vuorovaikuttavansa ison ja todella fiksun eläimen kanssa. Ratsastus ei ole pelkkää urheilua kuten esimerkiksi jääkiekko. Tässä pitää jatkuvasti kasvaa ihmisenä, että voi tehdä hevosen kanssa yhteistyötä.”

Pietari myöntää, että myös hevosmaailman sisällä vahvistetaan kuvaa siitä, ettäratsastus on vain tytöille.
”Esimerkiksi hevoslehdet on selkeästi tehty miellyttämään nuoria tyttöjä.”

Nuori mies hevosen selässä
Nuori mies hevosen selässä kerran ponipoika aina ponipoika
 • SUMMERIN PODCASTSARJASSA KYSYTÄÄN "ONKS KAIKKI OK?"

  17-vuotias Milla selvittää podcastsarjassa tunnetilojaan.

  “Kaikki ok?" -podcastsarjassa 17-vuotias Milla Solaranta pohtii elämänsä suuria tunnetiloja ja päästää kuulijan kurkistamaan tunne-elämänsä syövereihin.

 • Kesä ilman pomoa?!

  Miltä tuntuisi olla yrittäjä ja oma pomosi?

  Oletko unelmoinut oman rantakahvilan pitämisestä parhaan kaverin kanssa? Tai miettinyt, miten saada kaveriporukalla rahat kokoon yhteistä reissua varten?

 • Tume menee taas oikeisiin töihin

  Tume menee taas oikeisiin töihin

  Tume kävi viime kesänä todistetusti oikeissa töissä. Te halusitte nähdä lisää ja saamanne pitää. Toinen kausi Tumen oikeita töitä löytyy nyt Areenasta.

 • Ystäväni hevosen lukijoiden parhaita leirimuistoja

  Unelmien leirillä sattuu ja tapahtuu.

  Ratsastusleireillä aina sattuu ja tapahtuu. Kysyimme lukijoilta Instagramissa, millaisia muistoja heille on kertynyt leirikesien aikana. Mukaan mahtuu hullunkurisia kokemuksia sekä ihania tunnelmia tärkeiden hevosten kanssa. @aanniella Varmaa yks hauskimmista kommelluksista tapahtui vuonna 2016, kun hengailtiin asuinrakennuksessamme.