Hyppää pääsisältöön

Nappi on piste, hakaneula on pilkku

Irlannin luoteisrannikon kallioita. Kallion harja, jossa kulkee kivetty polku
Irlanti, Donegal. ffs of Bunglass (Slieve League), Irlannin luoteisrannikon kallioita. Irlannin luoteisrannikon kallioita. Kallion harja, jossa kulkee kivetty polku Kuva: Yle/ Eila Haikarainen cliffs of bunglass

Heinrich Böll kirjoitti melkein samanaikaisesti kaksi hyvin erilaista kirjaa. Ei sanonut sanaakaan on tiukka ja tinkimätön pieni mestariteos raunioituneesta Kölnistä. Päiväkirja vihreältä saarelta on ylistyslaulu Irlannille, jossa kirjailija ihaili kaikkea sitä mikä Saksassa oli toisin.

Jo laivassa kaikki muuttui: ”köyhyys lakkasi olemasta häpeä”. Kirjailija selvästi huokaisee, rentoutuu, katselee ympärilleen ja näkee asiat toisin kuin kotikaupungissaan Kölnissä. Hän on jättänyt taakseen tiukkaan napitetun Saksan ja saapuu Irlantiin, jossa hakaneula vapauttaa luovuuden. Jos nappi on piste joka sulkee lauseen, niin hakaneula on pilkku josta voi jatkaa tarinaa.

Sodanjälkeisen Kölnin puristus lakkaa ja sinapin, etikan ja makkaran hajut haihtuvat. Irlanti on tuulta ja tihkua, se on vihreä ja harmaa ja mutainen. Irlanti on kukkulaa, kumpua, aavaa näkymää, tyhjiä kyliä. Mutta miten helpottavaa: ne ovat hylättyjä kyliä, ei pommitettuja kyliä.

”Kun Jumala loi ajan, hän teki sitä tarpeeksi”, sanoo irlantilainen ja tätä rentoutta ihailee Böll, joka kirjoittaa kölniläisromaaneissaan tapahtumista kellon tarkkuudella. Täällä köyhällä saarella ei ole enää syytä nipottaa. Saksassa sanotaan: ”Huonommin ei enää olisi voinut käydä.” Irlantilainen iloitsee: ”Olisi voinut käydä huonomminkin.”

Irlanti on Heinrich Böllille ajaton. Ja ihminenkin muuttuu iättömäksi tässä ajattomassa maisemassa. Kaukana rinteillä mies näyttää 16-vuotiaalta, kylän raitilla jo 35-vuotiaalta ja läheltä huomaa että hän onkin vähintään 50-vuotias. Mutta kun hän palaa laitumilleen hän näyttää taas etäältä samalta poikaselta mitä hän on joskus muinoin ollutkin.

Lähteet:
Heinrich Böll: Ei sanonut sanaakaan. 1953. Suom. Kristiina Kivivuori. Tammi 1954.
Heinrich Böll: Päiväkirja vihreältä saarelta. 1957. Suom. Kai Kaila. Otava 1975.

Yle Radio 1
Eeva Luotosen kirjahistoria

perjantaisin klo 17.20-18.00 ja uusinta sunnuntaisin klo 8.05-8.45

13.6. Miten Heinrich Böll näki Saksan nousun?
Vieraana kirjallisuudentutkija ja kirjailija Petri Lassila.
Lukijana Ville Tiihonen ja Elsa Saiso. Katsottavissa Areenasta 30vrk.

Yle Areena: Eeva Luotosen kirjahistoria

  • Ihmisen elämä on yksi iso treenileiri

    Aimo ja Köpi soutavat 700 km Kustavista Hailuotoon parissakymmenessä vuorokaudessa. Näin teki myös Juha Hurme ystävänsä kanssa. Fyysisen rutistuksen aikana miehet keskustelevat taiteesta ja yleensäkin ihmisenä olemisesta. Näin syntyi Hurmeen romaani Nyljetyt ajatukset. - Kyllä se hiukan raskasta oli, mutta se oli myös ihanaa.

  • Meri Kuusisto: Amerikkalainen

    Amerikkalainen jalkapallo vaippoihin lastenvaunuihin ja kaupungille. Siinä asetelma ajatusleikille, jolla esikoiskirjailija Meri Kuusisto testaa lukijoiden käsityksiä äitiydestä ja naiseudesta.

Lue myös - yle.fi:stä poimittua

Uusimmat sisällöt - Kirjat