Hyppää pääsisältöön

Päivän mietelause tanssii kesäkuussa

Toimittaja Maritta Alander-Valtonen
Toimittaja Maritta Alander-Valtonen Toimittaja Maritta Alander-Valtonen Kuva: Yle/Heli Sorjonen maritta alander-valtonen

Yle Radio 1:n keskipäivän mietelauseina kuullaan kesäkuussa otteita Yleisradion runokilpailun voittajateoksista. Runopalkinto täyttää 20 vuotta, ja sen kunniaksi kaikki tekstit ovat joko Tanssiva karhu- tai Kääntäjäkarhu –palkinnon saaneista teoksista.

Noin puolet juhlamietteistä on vuonna 1994 tai sen jälkeen ilmestynyttä kotimaista runoutta. Palkinnonsaajat edustavat lyriikkamme sukupolvia Aila Meriluodosta, Pentti Holapasta tai Kari Aronpurosta 2000-luvulla debytoineisiin Tuomas Timoseen, Aki Salmelaan tai Henriikka Taviin.

Toinen puoli teksteistä on Kääntäjäkarhulla palkituista teoksista. Suomennosten aikajänne on huima: on valkovenäläistä ja puolalaista nykyrunoa, mutta myös kansallisromantiikkaa tai vanhaa klassista runoutta Kiinasta. Usein jo runon nimi sysää ajatuksen liikkeelle: Sisareni, elämä (Marja-Leena Mikkola/Boris Pasternak) tai Kyynelten teknologiasta (Jyrki Vainonen/Zbigniew Herbert).

Jyrki Kiiskiseltä on mukana sekä omaa runoutta että suomennoksia ja Caj Westerbergiltä suomennoksia kahden eri runoilijan teksteistä: nämä ovat Tua Forsström ja nobelisti Tomas Tranströmer.

Tekstivalinnoissa painottui kesä, koska ihania kesätekstejä oli yllättävän paljon, ja juhlakuukausi on juuri kesäkuu. Runon tai kokonaisuuden piti myös olla sopivan mittainen, jotta Yle Radio 1:n kuuluttaja ehtii lukea sen ennen kuin Turun tuomiokirkon kelo lyö 12.

Kesäkuun runoteksteihin viitaten: silloin radiossa tuoksuvat pihlaja tai valkolehdokki, lehmus on vihreä ja mustarastas pesii. Vaikka tekstejä valitessa oli vasta kevät, tunsin runokirjojen keskellä itsekin vajoavani ikiaikaisiin kesiin (Mirkka Rekola). Silti runoissa on muutakin kuin kesän valoa: ihminen luulee ajattelevansa, jokainen ruoho kellastuu ja rakkaus on aina toisaalla.

Ja lopussa kaikki on hiljaisuutta, kuten Pentti Saaritsa Pessoa-suomennoksessaan sanoo.

Kesäkuun mietelauseiden toimittaja Maritta Alander-Valtonen.

Tanssivan karhu -aiheiset Päivän mietelauseet kuunneltavissa Yle Areenasta:

Päivän mietelause 02.06. - 07.06.2014

Päivän mietelause 09.06. - 14.06.2014

Päivän mietelause 16.06. - 21.06.2014

Kommentit
  • Ihmisen elämä on yksi iso treenileiri

    Aimo ja Köpi soutavat 700 km Kustavista Hailuotoon parissakymmenessä vuorokaudessa. Näin teki myös Juha Hurme ystävänsä kanssa. Fyysisen rutistuksen aikana miehet keskustelevat taiteesta ja yleensäkin ihmisenä olemisesta. Näin syntyi Hurmeen romaani Nyljetyt ajatukset. - Kyllä se hiukan raskasta oli, mutta se oli myös ihanaa.

  • Meri Kuusisto: Amerikkalainen

    Amerikkalainen jalkapallo vaippoihin lastenvaunuihin ja kaupungille. Siinä asetelma ajatusleikille, jolla esikoiskirjailija Meri Kuusisto testaa lukijoiden käsityksiä äitiydestä ja naiseudesta.

Lue myös - yle.fi:stä poimittua

Uusimmat sisällöt - Kirjat