Hyppää pääsisältöön

Sotilaiden äänet 1: Suomalaisten asemat murtuvat Valkeasaaressa

Rajajokea Valkeasaaren aseman raunioista luoteeseen toukokuussa 1944.
Rajajokea Valkeasaaren aseman raunioista luoteeseen toukokuussa 1944. Rajajokea Valkeasaaren aseman raunioista luoteeseen toukokuussa 1944. Kuva: SA-kuva / T. Nousiainen rajajoki

Sotilaiden äänet on sodan kokeneiden miesten tarina Kannaksen ratkaisutaisteluista heidän itsensä kertomana. Ylen Elävä arkisto julkaisee Martti Pohjakallion vuonna 1966 äänittämien satojen sotilaiden haastatteluja nyt ensimmäistä kertaa netissä. Avausosa kertoo suomalaissotilaiden tunnelmista Neuvostoliiton suurhyökkäyksen alkaessa.

Aurinko nousee Karjalan kannaksella 9. kesäkuuta 1944 rauhalliseen aamuun. Suomalaisten etulinjassa Valkeasaaressa vaihdetaan vartiovuoroja ja keitellään aamusaikkoja. Vaille kuusi aamutoimissaan olevat sotilaat alkavat pälyillä ympärilleen etsien lähdettä oudolle surinalle. Lopulta silmät tavoittavat taivaalta lähestyvät pommikoneet. Niitä on paljon.

Valkeasaaren rauha rikkoontuu massiiviseen tulitukseen Neuvostoliiton suurhyökkäyksen alkaessa. Pommikoneet ja tykit moukaroivat koko suomalaisten etulinjaa Kannaksella, mutta pahimman paineen alla ovat 10. Divisioonan jalkaväkirykmentit JR1 ja JR58 sekä Erillinen Pataljoona 20.

Kranaatit ja lentopommit murjovat suomalaisten hiekkaisessa maastossa olevaa etulinjaa peittäen alleen sekä miehiä että asemia. Erään tukikohdan seitsemästä korsusta ja kolmesta katetusta konekivääripesäkkeestä on illalla ehjänä vain yksi. Sotilaat makaavat korsuissa ja kuopissa odottaen pahinta.

Kartta rintamalinjasta Kannaksella 9.6.1944
Kartta rintamalinjasta Kannaksella 9.6.1944 Kartta rintamalinjasta Kannaksella 9.6.1944 Kuva: Yle / Juhana Pullinen. Lähde: Ari Raunio - Juri Kilin: Jatkosodan torjuntataisteluja 1942-44 rajajoki

Jalkaväen täysimittainen hyökkäys alkaa vasta seuraavana päivänä, mutta muutamasta tukikohdasta taistellaan rajusti jo 9. päivä. Suomalaiset menettävät Mottorin mutkan ja Sormenkärjen tukikohdat, ja joutuvat ottamaan ainoat reservinsä käyttöön yrittäessään vallata menetettyjä asemia takaisin.

JR58:ssa komppanianpäällikkönä toimiva yliluutnantti Peltola johdattaa komppaniansa vastaiskuun Sormenkärjen tukikohdassa, mutta ilmassa pöllyävä hiekka aiheuttaa hyökkääjille pahoja vaikeuksia.

Asemat jätetään sekasorron vallassa

Taisteluhautaa Rajajoen rautatielohkon oikealla sivustalla toukokuussa 1944.
Taisteluhautaa Rajajoella toukokuussa -44. Taisteluhautaa Rajajoen rautatielohkon oikealla sivustalla toukokuussa 1944. Kuva: SA-kuva / T. Nousiainen taisteluhauta

Jos 9. päivän tulivalmistelu oli ollut voimakas, 10. päivä tuo tullessaan vielä pahempaa. Edellisenä päivänä tykistötuli jakautui leveämmälle rintamalle, koska läpimurtokohtaa ei haluttu paljastaa, mutta nyt putket käännetään kohti Valkeasaaren etulinjaa.

10. Divisioonan lohkolle sataa päivän aikana yli 200 000 kranaattia ja niiden aiheuttama pauhu kuullaan Helsingissä ja Mikkelissä asti.

Tilanne etulinjassa on erittäin sekava varsinaisen hyökkäyksen alettua. Juoksuhaudat ja korsut ovat särkyneet tai peittyneet hiekkaan, ja koko aluetta peittää valtava pölypilvi.

Neuvostojoukot hyppäävät ylös kaivamistaan rynnäkköasemista ja hyökkäävät suomalaisten repaleiseen linjaan.Suomalaiset taistelevat siellä, missä taistelijoita vielä on; osa on kuollut, osa jättänyt asemansa. Panssarit etenevät teitä pitkin ja suomalaisryhmiä jää maastoon epätietoisina tilanteesta.

Suomalaisilla ja venäläisillä sotilailla on kova kiire sama suuntaan. Kaaoksessa sattuu kummallisia tilanteita, kun pölyn seasta ei erota, onko vieressä juokseva oma vai vihollinen. Suomalaiset pyrkivät kohti komentopaikkoja saadakseen jotain selkoa tilanteeseen.

10. Divisioonan joukoista kaatuu Valkeasaaressa ja Rajajoella kahdessa päivässä yhteensä 723 miestä. Heistä peräti 419 katoaa ja julistetetaan myöhemmin kuolleiksi. Vangiksi jää kymmeniä miehiä, yksi heistä on sotamies Kaski.

Väijytykseen joutuneet jalasjärveläiset kuuluvat JR58:aan eikä heidän ruumiitaan saada pois tuolta metsäaukiolta.

Tykistötuli sekoittaa sotilaiden mieliä

Vetäytymistä Kivennavalle 11. kesäkuuta 1944. Haavoittuneita tulee omin voimin ja talutettuna.
Vetäytymistä Kivennavalle. Haavoittuneita tulee omin voimin ja talutettuna. Vetäytymistä Kivennavalle 11. kesäkuuta 1944. Haavoittuneita tulee omin voimin ja talutettuna. Kuva: SA-kuva / T. Nousiainen haavoittuneet

Suomalaisia sotilaita alkaa kerääntyä takalinjojen komentopaikoille. Lähtö etulinjasta on ollut reipas, alikersantti Haapsaaren mukaan JR58:n komentopaikka on täynnä yksikkönsä kadottaneita miehiä, joista suurin osa ilman kenkiä ja hattua. Reppu ja kivääri roikkuvat joidenkin olalla. Joukkojen vielä ihmetellessä nopeita tapahtumia, ehtivät venäläisetkin jo komentopaikalle eivätkä jää odottelemaan suomalaisten järjestäytymistä.

Valtava kranaattisade on saanut jotkut miehet sekaisin. Hermojen menetys ilmenee eri tavoin eikä se iskiessään katso sotilaan arvomerkkejä.

Jääkäripataljoona 1 saapuu 11. päivän aamulla Kivennavan suunnalta vastaiskuun, mutta joutuu ilman tykistön tulta jäätyään pian perääntymään ylivoiman edessä. Suomalaiset joutuvat vetäytymään kohti Kivennapaa ja Raivolaa.

Tuliko kesäkuun suurhyökkäys yllätyksenä?

Yksi jatkosodan suurimmista mysteereistä on yhä, miten ihmeessä marsalkka Mannerheim ei ollut tietoinen Neuvostoliiton hyökkäysvalmisteluista, vaikka sen etulinjassa tiesivät kaikki miehet hevosmiehistä rykmentinkomentajiin?

Meillä suorastaan ihmetystä herätti se suhtautumistapa, jolla linjoista annetut tiedot otettiin vastaan takanapäin. Mitään merkkiä ei ollut, että niitä olisi otettu vakavasti.
- yliluutnantti Martti Rantakari, JR58

Suomalaisten tiedustelu teki toukokuun ja kesäkuun alun aikana mm. seuraavat havainnot: NL:n lentokoneiden määrä Kannaksella on lisääntynyt merkittävästi, alueella on havaittu lentokoneiden ja panssarivaunujen yhteisharjoituksia, uusia taisteluhautoja on rakennettu aivan suomalaisten asemien lähituntumaan, tykkejä ja miehiä on siirretty etulinjaan, jonka miinoituksia ja esteitä on purettu (mikä saksalaisten itärintamalla saamien ja suomalaisillekin kertomien kokemusten mukaan on selvin merkki suurhyökkäyksen alkamisesta).

Lisäksi 2. kesäkuuta tehty tiedustelulento osoitti, että NL keskittänyt on erittäin vahvat tykistöjoukot Valkeasaaren lohkolle.

Päivänselviä merkkejä hyökkäyksestä siis oli, mutta johtoportaissa ne hukkuivat byrokratian ja huonojen henkilösuhteiden sokkeloihin. Esimerkiksi Kannaksen puolustuksesta vastanneen IV Armeijakunnan esikunnan vastuualueet olivat niin sekavat, että kokonaiskuvan muodostaminen oli mahdotonta tietojen maatessa eri osastojen pöydillä.

kenraaliluutnantti Taavetti Laatikainen kesä-heinäkuussa 1942
Kenraaliluutnantti Taavetti Laatikainen kesällä 1942 kenraaliluutnantti Taavetti Laatikainen kesä-heinäkuussa 1942 Kuva: SA-kuva / Hans Lindh laatikainen taavetti

Armeijakunnan komentaja kenraaliluutnantti Taavetti Laatikainen ei uskonut suurhyökkäykseen, vaikka hänen esikuntapäällikkönsä piti sitä varmana. Armeijakunnan esikunnassa arvioitiin myös virheellisesti, että vaikka hyökkäys tulisikin, se pystyttäisiin pysäyttämään jo ensimmäiseen pääpuolustuslinjaan. Samaan aikaan etulinjassa ihmeteltiin, miksi heidän lähettämiin tietoihin ei reagoitu millään tavalla.

Myös Päämajassa oli upseereita, jotka uskoivat suurhyökkäyksen alkamiseen. Kirjassa Päämajan hukatut kuukaudet kuitenkin arvioidaan, että Päämajan eri osastot ja upseerit olivat jakautuneet eri mielipideleireihin, joiden välillä tieto ei kulkenut.

Ylipäällikkö C.G.E Mannerheim kertoo muistelmissaan olleensa siinä uskossa, että venäläiset hyökkäävät kesäkuussa kohti Riikaa katkaistakseen saksalaisten paluutien Baltiasta.

Ylipäällikkö luotti myös kenraaliluutnantti Laatikaisen ja 10. Divisioonan komentajan kenraalimajuri Johannes Sihvon vakuutteluihin siitä, ettei hyökkäystä ole näköpiirissä ja olisi, se pystyttäisiin pysäyttämään. Osaltaan Mannerheimin tilannearviota vaikeutti Päämajaan juurtunut toimintatapa, jonka mukaan ylipäällikölle ei haluttu tai uskallettu kertoa kaikkia tietoja.

Sotilaiden äänet -radiosarjan ensimmäinen osa:

Lähteet:
Paavo Rintala: Sotilaiden äänet - Kannaksen läpimurtotaisteluista 1944
Martti Pohjakallio: Jatkosota-sarjan haastattelut
Aimo E. Juhola, Jyri Paulaharju, Georg-Eric Strömberg: Päämajan hukatut kuukaudet – tilannekuvan hahmottuminen Kannaksella 1944
Ari Raunio & Juri Kilin: Jatkosodan torjuntataisteluja 1942-44
Matti Koskimaa: Veitsen terällä. Vetäytyminen Länsi-Kannakselta ja Talin-Ihantalan suurtaistelu kesällä 1944

Sotilaiden äänet 2: Sekasortoa ja kiperiä päätöksiä

Sotilaiden äänet 3: Taistelu "Viimeisen toivon"-linjasta

Sotilaiden äänet 4: Pois pyyhitty pataljoona

Sotilaiden äänet 5: Taistellen kohti Viipuria

Sotilaiden äänet 6: Itke Viipuri, hyljätty kaupunki

Sotilaiden tarinoita Kannaksen tulimyrskystä ensimmäistä kertaa julki

Elävä arkisto | Kesän 1944 suurhyökkäys Kannaksella

Sotilaiden äänet ovat ladattavissa Yle Areenassa

Kommentit
 • Luonas kai olla saan – Juice Leskisen hitit Elävässä arkistossa

  Valikoima Juicen kappaleita Elävän arkiston kokoelmista.

  Juice Leskinen (1950 – 2006) on kuulunut suomalaisen rockin kärkikaartiin esikoislevystään Juice Leskinen & Coitus Int lähtien vuodesta 1973. Mittava tuotanto käsitti kolmisenkymmentä albumia, päälle kokoelmat ja lukuisa määrä singlejä. Oheiseen artikkeliin on koottu osa Juicen ikimuistoisimmista kappaleista ja muutama vähän harvinaisempikin.

 • Antti Holma selvitti työharjoittelussaan Ylen työntekijöiden alkoholinkäyttöä

  Holma tutustui Ylen arkeen Extra Largessa vuonna 2007.

  Muistatko Ylen Extra Large ohjelmasta tutun toimitusharjoittelija-Antin? Jos et muista, niin ei hätää! Areenasta pääset nyt katsomaan, miten Antti Holma pohtii niin yleläisten raudanlujia vatsalaukkuja kuin lastenohjelmien tekijöiden lapsellisuutta. Varoitus: luvassa on kiusallisia tilanteita, puisevaa huumoria ja omintakeisia kysymyksiä ketään kumartelematta.

 • Elävä arkisto helmikuussa: Talvilomalla katsotaan Viimeistä keikkaa ja Nitroliigaa

  Mitä kaikkea löytyykään Elävän arkiston tarjonnasta.

  Helmikuu on perinteisesti vuoden kylmin kuukausi. Helmikuuta luonnehtivat myös yllättävät suojasäät ja niitä seuraavat pakkaspäivät, jolloin oksille sulanut lumi jäätyy ikäänkuin helmiksi. Tästä juontuu Kustaa Vilkunan Vuotuisen ajantiedon mukaan myös kuukauden nimi.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto

 • Luonas kai olla saan – Juice Leskisen hitit Elävässä arkistossa

  Valikoima Juicen kappaleita Elävän arkiston kokoelmista.

  Juice Leskinen (1950 – 2006) on kuulunut suomalaisen rockin kärkikaartiin esikoislevystään Juice Leskinen & Coitus Int lähtien vuodesta 1973. Mittava tuotanto käsitti kolmisenkymmentä albumia, päälle kokoelmat ja lukuisa määrä singlejä. Oheiseen artikkeliin on koottu osa Juicen ikimuistoisimmista kappaleista ja muutama vähän harvinaisempikin.

 • Antti Holma selvitti työharjoittelussaan Ylen työntekijöiden alkoholinkäyttöä

  Holma tutustui Ylen arkeen Extra Largessa vuonna 2007.

  Muistatko Ylen Extra Large ohjelmasta tutun toimitusharjoittelija-Antin? Jos et muista, niin ei hätää! Areenasta pääset nyt katsomaan, miten Antti Holma pohtii niin yleläisten raudanlujia vatsalaukkuja kuin lastenohjelmien tekijöiden lapsellisuutta. Varoitus: luvassa on kiusallisia tilanteita, puisevaa huumoria ja omintakeisia kysymyksiä ketään kumartelematta.

 • Elävä arkisto helmikuussa: Talvilomalla katsotaan Viimeistä keikkaa ja Nitroliigaa

  Mitä kaikkea löytyykään Elävän arkiston tarjonnasta.

  Helmikuu on perinteisesti vuoden kylmin kuukausi. Helmikuuta luonnehtivat myös yllättävät suojasäät ja niitä seuraavat pakkaspäivät, jolloin oksille sulanut lumi jäätyy ikäänkuin helmiksi. Tästä juontuu Kustaa Vilkunan Vuotuisen ajantiedon mukaan myös kuukauden nimi.

 • Lasse Lehtisen kolumni: Nuoriso heräsi vaatimaan muutoksia maailmanmenoon

  Lasse Lehtinen kirjoittaa 1960-luvusta.

  Suomessa 1960-luvun nuoriso eli murrosaikaa. Nuoria oli aiempaa enemmän ja he olivat yhteiskunnallisesti tiedostavia ja koulutetumpia kuin ennen. Nuorisokulttuuri oli saapunut Suomeen. Kirjailija Lasse Lehtinen kirjoittaa kolumnissaan muun muassa sukupolvesta, joka halusi muuttaa maata ja maailmaa sekä vaikuttaa asenteisiin.

 • Kunnes kuolema heidät erottaa – Kotikadun kausi 13 on nyt Areenassa

  Kotikadun kausi 13 on nyt Areenassa.

  Kotikadun kausi 13 alkaa surullisissa tunnelmissa. Mäkimaiden perheessä läsnä on kuolema, hiipuva rakkaus ja rahaongelmat. Luotoloilla noustaan jaloilleen, iloitaan elämän ihmeistä ja rakennetaan tulevaisuutta. Kauden 13 lisäksi Areenassa on katsottavissa myös kaudet 1, 2 ja 12.

 • Tehtaan varjossa – työläisnuorukaisen pyrkimys henkiseen kasvuun

  Toivo Pekkasen läpimurtoteos neliosaisena sarjana.

  Tehtaan varjossa on työläiskirjailijana tunnetun Toivo Pekkasen osin omaelämäkerrallisia aineksia sisältävään läpimurtoteokseen perustuva neliosainen tv-elokuva. Sisällissodan jälkeiseen aikaan sijoittuva romaani ilmestyi 1932.

 • Kapea vyötärö ja muhkea kellohelma – ompele itsellesi 1950-luvun mekko!

  Anna-Liisa Tiluksen mekon kaavat tässä artikkelissa.

  Maaseudulta maailmalle -ohjelman ensimmäisessä osassa Anna-Liisa Tiluksen yllä on pehmeästä villakankaasta tehty mekko. Tästä artikkelista löydät kaavat ja ohjeet 1950-luvun mukaisen mekon tekemiseen! Maaseudulta maailmalle -sarja Areenassa Anna-Liisa Tiluksen yllä nähtävä mekko on aito 1950-luvun vaate, joka löytyi Ylen puvustosta. Sen materiaalina on käytetty pehmeää villakangasta.

 • Lasse Lehtisen kolumni: Varttituntini kommunistina

  Lasse Lehtinen kirjoittaa Kekkosen ajan alkuvuosista.

  Kirjailija Lasse Lehtisen lapsuus- ja nuoruusvuosien suuria merkkipaaluja ovat olleet yleislakko ja Urho Kekkosen valinta tasavallan presidentiksi vuonna 1956. Lehtisen ensimmäinen poliittinen herääminen tapahtui juuri yleislakon aikaan, mutta myös Urho Kekkosen valinta presidentiksi osaltaan ravisteli nuorukaisen yhteiskunnallisia vaistoja esiin.