Hyppää pääsisältöön

Tolkienin kaveri Lewis

Aslan -leijona, Narnia-sarjan hahmo, veistetty tammesta, kuvattu Walt Disney World' ssä.
Aslan, leijona Narnian tarinoissa. Aslan -leijona, Narnia-sarjan hahmo, veistetty tammesta, kuvattu Walt Disney World' ssä. Kuva: EPA/Anita Maric walt disney world

Fantasiakirjallisuuden merkkiteokset J.R.R.Tolkienin trilogia Taru Sormusten herrasta ja C.S. Lewisin 7-osainen Narnia-sarja ilmestyivät molemmat 1950-luvulla. Kirjailijat olivat Oxfordin professoreita, ystäviä, toistensa sparraajia ja kilpailijoita.

Kevättalvella 1944 Daily Telegrafissa kuvailtiin C.S.Lewisia sanoilla ”askeettinen herra Lewis”.
J.R.R.Tolkien protestoi otsikkoa pojalleen Christopherille: ”Sama mies kumosi tänä aamuna kolme tuoppia huomattavan kerkeästi ja ilmoitti että ’pärjää paastoaikaan vähällä’.”

Olin aina suhtautunut nuivasti Lewisiin enkä ole ikinä ollut Narnia-fani. En ole vieläkään. Mutta Tolkienin kirjeet muuttivat ajatukseni Lewisista. ”… toisinaan hän oli ärsyttävä”, kirjoittaa Tolkien. ”Hän oli sentään Ulsterin irlantilainen ja sellaisena pysyi.”

Lewis karjuu kutsuhuutoa kadulla pubin edessä, Lewis nauttii kilpailevasta naljailusta ja kinasta, Lewis innostuu ihmisistä ja uusista ajatuksista. Lewis on äkkiväärä eikä peittele kantojaan: nuoruuden ateismi vaihtuu vahvaan kristinuskoon ja pian hän leiskuu anglikaanisen kirkon puolestapuhujana. Se ärsyttää hillittyä katolilaista Tolkienia.

Lewis kuuntelee Hobittin ja Sormuksen versioita ja patistaa hidasta Tolkienia eteenpäin. Ja mikä ärsyttävintä: hän itse pulppuaa Narniaa nopeasti ja helposti, huolettomasti hutiloiden ja rönsyten, samaan aikaan kun pilkuntarkka Tolkien hioo ja repii ja taas hioo tekstiään.

Ärsyttävä kollega - todella! Mutta Lewis ei vain kannusta Tolkienia, hän myötäelää Hobitissa ja Sormuksessa. ”Hänen satunsa lukeminen on ällistyttävää”, kirjoitti Lewis eräälle ystävälleen.” … hän kuvailee sitä samaa maailmaa, johon meillä kaikilla kolmella on pääsy.”

Voiko tällaisesta miehestä olla pitämättä?

Lähteet:
C.S.Lewis elämäkerta. Roger Lancelyn Green&Walter Hooper. Suom. Tarja Kotro. Otava 2006.
J.R.R.Tolkien elämäkerta. Humphrey Carpenter (1977, -78, -87). Suomentanut Vesa Sisättö. Nemo 1998
J.R.R.Tolkien: Kirjeet. Toimittanut Humphrey Carpenter apunaan Christoffer Tolkien. Suomentanut Tero Valkonen. WSOY 2009
J.R.R.Tolkien: Taru sormusten herrasta. 1954-55. Suom. Kersti Juva, Eila Pennanen ja Panu Pekkanen. WSOY 1973-75.
C.S.Lewis: Narnian tarinat. 1950-56. Suom. Kyllikki Hämäläinen ja Kaarina Helakisa. Otava 1959-1979.

Yle Radio 1
Eeva Luotosen kirjahistoria

perjantaisin klo 17.20-18.00 ja uusinta sunnuntaisin klo 8.05-8.45

6.6. Mitä yhteistä on Keskimaalla ja Narnialla?
Vieraina äidinkielenopettaja Silvia Hosseini ja pastori Petri Tikka.
Lukijana Ville Tiihonen. Ohjelma on kuunneltavissa Areenasta 30vrk.

Uusimmat sisällöt - Kulttuuri