Hyppää pääsisältöön

Tolkienin kaveri Lewis

Aslan -leijona, Narnia-sarjan hahmo, veistetty tammesta, kuvattu Walt Disney World' ssä.
Aslan, leijona Narnian tarinoissa. Aslan -leijona, Narnia-sarjan hahmo, veistetty tammesta, kuvattu Walt Disney World' ssä. Kuva: EPA/Anita Maric walt disney world

Fantasiakirjallisuuden merkkiteokset J.R.R.Tolkienin trilogia Taru Sormusten herrasta ja C.S. Lewisin 7-osainen Narnia-sarja ilmestyivät molemmat 1950-luvulla. Kirjailijat olivat Oxfordin professoreita, ystäviä, toistensa sparraajia ja kilpailijoita.

Kevättalvella 1944 Daily Telegrafissa kuvailtiin C.S.Lewisia sanoilla ”askeettinen herra Lewis”.
J.R.R.Tolkien protestoi otsikkoa pojalleen Christopherille: ”Sama mies kumosi tänä aamuna kolme tuoppia huomattavan kerkeästi ja ilmoitti että ’pärjää paastoaikaan vähällä’.”

Olin aina suhtautunut nuivasti Lewisiin enkä ole ikinä ollut Narnia-fani. En ole vieläkään. Mutta Tolkienin kirjeet muuttivat ajatukseni Lewisista. ”… toisinaan hän oli ärsyttävä”, kirjoittaa Tolkien. ”Hän oli sentään Ulsterin irlantilainen ja sellaisena pysyi.”

Lewis karjuu kutsuhuutoa kadulla pubin edessä, Lewis nauttii kilpailevasta naljailusta ja kinasta, Lewis innostuu ihmisistä ja uusista ajatuksista. Lewis on äkkiväärä eikä peittele kantojaan: nuoruuden ateismi vaihtuu vahvaan kristinuskoon ja pian hän leiskuu anglikaanisen kirkon puolestapuhujana. Se ärsyttää hillittyä katolilaista Tolkienia.

Lewis kuuntelee Hobittin ja Sormuksen versioita ja patistaa hidasta Tolkienia eteenpäin. Ja mikä ärsyttävintä: hän itse pulppuaa Narniaa nopeasti ja helposti, huolettomasti hutiloiden ja rönsyten, samaan aikaan kun pilkuntarkka Tolkien hioo ja repii ja taas hioo tekstiään.

Ärsyttävä kollega - todella! Mutta Lewis ei vain kannusta Tolkienia, hän myötäelää Hobitissa ja Sormuksessa. ”Hänen satunsa lukeminen on ällistyttävää”, kirjoitti Lewis eräälle ystävälleen.” … hän kuvailee sitä samaa maailmaa, johon meillä kaikilla kolmella on pääsy.”

Voiko tällaisesta miehestä olla pitämättä?

Lähteet:
C.S.Lewis elämäkerta. Roger Lancelyn Green&Walter Hooper. Suom. Tarja Kotro. Otava 2006.
J.R.R.Tolkien elämäkerta. Humphrey Carpenter (1977, -78, -87). Suomentanut Vesa Sisättö. Nemo 1998
J.R.R.Tolkien: Kirjeet. Toimittanut Humphrey Carpenter apunaan Christoffer Tolkien. Suomentanut Tero Valkonen. WSOY 2009
J.R.R.Tolkien: Taru sormusten herrasta. 1954-55. Suom. Kersti Juva, Eila Pennanen ja Panu Pekkanen. WSOY 1973-75.
C.S.Lewis: Narnian tarinat. 1950-56. Suom. Kyllikki Hämäläinen ja Kaarina Helakisa. Otava 1959-1979.

Yle Radio 1
Eeva Luotosen kirjahistoria

perjantaisin klo 17.20-18.00 ja uusinta sunnuntaisin klo 8.05-8.45

6.6. Mitä yhteistä on Keskimaalla ja Narnialla?
Vieraina äidinkielenopettaja Silvia Hosseini ja pastori Petri Tikka.
Lukijana Ville Tiihonen. Ohjelma on kuunneltavissa Areenasta 30vrk.

Kommentit
 • Jos joku asia suomalaisia yhdistää, niin se on ehdottomasti kahvihetki

  Rakkaalla kahvihetkellä on monta erilaista nimeä.

  Ihmiset juovat tätä nykyä Suomessakin monia erilaisia, usein vieraskielisiä nimillä kutsuttavia kahveja, mutta itse kahvihetki on ainakin monille Aristoteleen kantapään facebook- ryhmän jäsenistä perisuomalainen. Päiväkahviseuraa kukaan enää lehti-ilmoituksella tuskin itselleen etsii, mutta päiväkahvit on kyllä selvästi monelle yhtä kuin päivän ykköshetki .

 • Avaruusromua: Musiikin ihmeellinen voima

  Musiikista hyötyvät eniten ne, jotka tekevät sitä itse.

  Viimeaikaiset tutkimustulokset kertovat musiikin tekevän meille monia asioita. Ne kertovat musiikin ihmeellisestä voimasta. Jo 1990-luvulla puhuttiin Mozart-efektistä. Huomattiin, että Mozartin musiikkia kuunnelleet menestyivät tietynlaisissa psykologisissa testeissä muita paremmin. Vaikka Mozart-efekti on sittemmin todistettu lähes olemattomaksi, on silti totta, että musiikki vaikuttaa meihin monin tavoin. Tutkijat ovat sitä mieltä, että musiikista hyötyvät eniten ne, jotka tekevät sitä itse. Toimittajana Jukka Mikkola.

 • Takomon Alien on ilotteleva ja pelotteleva esitys ihmisen peloista

  Hurmaava halpis-avaruusseikkailu & yllättävä teatterileikki.

  Matka pelon ytimeen alkaa avaruusaluksen ohjaamosta, jossa miehistö herätetään horroksesta tutkimaan outoa signaalia. Esitys on hurmaava halpis-camp-avaruusseikkailu yhdistettynä yllätykselliseen teatterileikkiin.

 • Matti Yrjänä Joensuun Harjunpää ja rautahuone Lukupiirissä - tule mukaan keskustelemaan!

  Osallistu verkkokeskusteluun tai soita studioon 09 144800

  Matti Yrjänä Joensuun ensimmäinen Harjunpää-romaani, Väkivallan virkamies, ilmestyi vuonna 1976 ja viimeinen Harjunpää ja rautahuone vuonna 2010. Millaisia syitä Matti Yrjänä Joensuun kirjoittaman Harjunpää-romaanien suosiolle näet? Mikä on paras kaikista yhdestätoista Harjunpää-romaanista? Millainen on ollut Harjunpään elämänkulku Joensuun kirjoittaman romaanisarjan edetessä?

Lue myös - yle.fi:stä poimittua

Uusimmat sisällöt - Kulttuuri