Hyppää pääsisältöön

Tunnistatko suomalaisia peruskaloja?

Ahven on helppo tunnistaa raidoista, särjellä on punaiset silmät ja lahna on litteä. Mutta miten erottaa lohen taimenesta?

Toimittaja Juha Laaksonen tutustui suomalaisiin kalalajeihin Kotkan Maretariumissa.

Ahven on Suomen kansalliskala

Ahvenia.
Ahven. Ahvenia. Kuva: Yle/Risto Salovaara ahven

Ahven on suomalaisen kalan prototyyppi. Sen tunnistaa helposti raidoista. Selkäevä on piikikäs. Ahven voi saavuttaa muutamassa vuodessa hyvissä olosuhteissa jopa kilon painon, mutta jos ravintoa ei ole tarjolla, kala jää aivan pieneksi.

Kuha on ahvenen lähisukulainen

Kuha rantakivellä.
Kuha. Kuha rantakivellä. Kuva: Yle/Arja Lento kuha

Kuha kasvaa suuremmaksi kuin ahven, jopa useamman kilon painoiseksi. Ahvenen tapaan kuhan etummainen selkäevä on täynnä piikkejä. Taempi selkäevä on pehmeäruotoinen. Kuha on tavoiteltu saaliskala.

Lahna on litteä

Lahna kannon päällä.
Lahna. Lahna kannon päällä. Kuva: Yle/Seppo Sarkkinen lahna

Litteällä lahnalla on korkea selkä. Pää on vähän tylppä, tyypillistä ovat pusuhuulet. Lahna voi kasvaa isoksi, suurimmat ovat jopa 4-5kg.

Metrin mittainen hauki on upea ilmestys

Hauki rantakivellä.
Hauki. Hauki rantakivellä. Kuva: Yle/Arja Lento hauki

Hauki on nopea syöksymään. Ohiuiskenteleva kala tuskin ehtii aavistaa, kun hauki on jo sen kimpussa. Vaikka hauki on petokala, silläkin on suojaväri. Sitä ei vesikasvillisuuden seasta helposti erota. Haukinaaras on kooltaan suurempi kuin koiras, joka ei kasva juuri yli viisikiloiseksi.

Särki on monen onkijan ensikala

Särki.
Särki on Suomen kolmanneksi yleisin kalalaji. Särki. Kuva: Yle/Risto Salovaara särki

Särki on pitkulainen ja kiiltävä. Sen tunnistaa punaisista silmistä. Olemus on kapea. Särki on ahvenen ja hauen jälkeen Suomen kolmanneksi yleisin kalalaji.

Miten erottaa lohen ja taimenen?

Lohen ja taimenen erottaa pyrstöstä. Taimenen pyrstö on tyvestä paksumpi, lohella pyrstö on kapea. Lohen täplät jäävät kylkiviivan yläpuolelle, taimenella täpliä on usein vatsaan asti.

Kesäloman alussa lapset ilmaiseksi kalaan

Koulujen kesälomien ensimmäisenä lauantaina, Vapapäivänä, lapset ja nuoret voivat kalastaa ilmaiseksi lähes kaikissa Metsähallituksen virkistyskalastuskohteissa. Kohteita on eri puolilla Suomea. Vapapäivän järjestää Metsähallitus yhteistyössä Suomen Vapaa-ajankalastajien keskusjärjestön kanssa.

Virkistyskalastuskohteet ovat arvokalakohteita, joihin alaikäisetkin tavallisesti tarvitsevat erillisen kalastusluvan.

Lisää kaloja:

Lue myös - yle.fi:stä poimittua

Luonto

  • Siperian metsäpalot jatkuvat – miten luonto selviää liekeistä?

    13 miljoonaa hehtaaria metsää on jo palanut tänä vuonna.

    Siperian metsäpaloja ei ole saatu vieläkään hallintaan, vaan ne jatkavat leviämistään. Venäjällä on palanut metsää tämän vuoden aikana jopa 13 miljoonaa hehtaaria. Eläimille ja kasveille metsäpalot merkitsevät dramaattisia muutoksia, joista toipumiseen menee vuosikausia. Pohjoisella pallonpuoliskolla roihuaa tällä hetkellä niin Pohjois-Amerikassa kuin Venäjällä.

  • Majava – metsänomistajan riesa vai ahkera luonnonsuojelija?

    Majavien läsnäolo hyödyttää muita eläimiä.

    Metsiemme uuttera eläininsinööri majava työskentelee ahkerasti luonnon monimuotoisuuden puolesta. Tuore tutkimus paljastaa, että majavalammilla elää lähes kaksi kertaa enemmän nisäkäslajeja kuin tavallisilla metsälammilla. Myös nisäkkäiden yksilömäärä on isompi. Eikä tässä vielä kaikki: majavien läsnäolo hyödyttää kaloja, sammakoita, hyönteisiä ja vesilintuja.