Hyppää pääsisältöön

Tunnistatko suomalaisia peruskaloja?

Ahven on helppo tunnistaa raidoista, särjellä on punaiset silmät ja lahna on litteä. Mutta miten erottaa lohen taimenesta?

Toimittaja Juha Laaksonen tutustui suomalaisiin kalalajeihin Kotkan Maretariumissa.

Ahven on Suomen kansalliskala

Ahvenia.
Ahven. Ahvenia. Kuva: Yle/Risto Salovaara ahven

Ahven on suomalaisen kalan prototyyppi. Sen tunnistaa helposti raidoista. Selkäevä on piikikäs. Ahven voi saavuttaa muutamassa vuodessa hyvissä olosuhteissa jopa kilon painon, mutta jos ravintoa ei ole tarjolla, kala jää aivan pieneksi.

Kuha on ahvenen lähisukulainen

Kuha rantakivellä.
Kuha. Kuha rantakivellä. Kuva: Yle/Arja Lento kuha

Kuha kasvaa suuremmaksi kuin ahven, jopa useamman kilon painoiseksi. Ahvenen tapaan kuhan etummainen selkäevä on täynnä piikkejä. Taempi selkäevä on pehmeäruotoinen. Kuha on tavoiteltu saaliskala.

Lahna on litteä

Lahna kannon päällä.
Lahna. Lahna kannon päällä. Kuva: Yle/Seppo Sarkkinen kala,lahna

Litteällä lahnalla on korkea selkä. Pää on vähän tylppä, tyypillistä ovat pusuhuulet. Lahna voi kasvaa isoksi, suurimmat ovat jopa 4-5kg.

Metrin mittainen hauki on upea ilmestys

Hauki rantakivellä.
Hauki. Hauki rantakivellä. Kuva: Yle/Arja Lento hauki

Hauki on nopea syöksymään. Ohiuiskenteleva kala tuskin ehtii aavistaa, kun hauki on jo sen kimpussa. Vaikka hauki on petokala, silläkin on suojaväri. Sitä ei vesikasvillisuuden seasta helposti erota. Haukinaaras on kooltaan suurempi kuin koiras, joka ei kasva juuri yli viisikiloiseksi.

Särki on monen onkijan ensikala

Särki.
Särki on Suomen kolmanneksi yleisin kalalaji. Särki. Kuva: Yle/Risto Salovaara särki

Särki on pitkulainen ja kiiltävä. Sen tunnistaa punaisista silmistä. Olemus on kapea. Särki on ahvenen ja hauen jälkeen Suomen kolmanneksi yleisin kalalaji.

Miten erottaa lohen ja taimenen?

Lohen ja taimenen erottaa pyrstöstä. Taimenen pyrstö on tyvestä paksumpi, lohella pyrstö on kapea. Lohen täplät jäävät kylkiviivan yläpuolelle, taimenella täpliä on usein vatsaan asti.

Kesäloman alussa lapset ilmaiseksi kalaan

Koulujen kesälomien ensimmäisenä lauantaina, Vapapäivänä, lapset ja nuoret voivat kalastaa ilmaiseksi lähes kaikissa Metsähallituksen virkistyskalastuskohteissa. Kohteita on eri puolilla Suomea. Vapapäivän järjestää Metsähallitus yhteistyössä Suomen Vapaa-ajankalastajien keskusjärjestön kanssa.

Virkistyskalastuskohteet ovat arvokalakohteita, joihin alaikäisetkin tavallisesti tarvitsevat erillisen kalastusluvan.

Lisää kaloja: