Hyppää pääsisältöön

Tutkimus: Uuden kielen opiskelu on hyväksi aivoille

Edinburghin yliopiston tutkimuksen mukaan kahta tai useampaa kieltä puhuvilla ihmisillä on merkittävästi paremmat kognitiiviset taidot kuin vain yhtä kieltä puhuvilla.

Sanakirja // Kuva: Booksworm / GNU Free Documentation License

Edinburghin yliopiston tutkimuksessa on havaittu uuden kielen opiskelun olevan varsin merkityksellistä aivojen ikääntymisen kannalta. Vieraan kielen opiskelun huomattiin lisäävän lukemisen ja puheen sujuvuuden lisäksi myös älykkyyttä. Uuden kielen opiskelu voi vaikuttaa myönteisesti aivoihin, vaikka kieltä opiskeltaisiin aikuisiällä.

Edinburghin yliopiston tutkija tohtori Bak on tuloksista varsin mielissään. Bakin mukaan löydökset ovat merkittäviä, eivätkä muutokset yksilöiden keskittymiskyvyn ja puheen, sekä lukemisen sujuvuuden parantumisessa ole selitettävissä normaalilla älykkyydellä.

- Miljoonat ihmiset ympäri maailmaa oppivat vieraan kielen aikuisiällä. Tutkimuksemme paljastaa, että uuden kielen oppiminen on ikääntyville aivoille hyödyllistä, Bak sanoo BBC Newsin haastattelussa.

Annals of Neurology-julkaisussa julkaistuun tutkimukseen osallistui 262 ihmistä, jotka olivat iältään 11–70-vuotiaita. Aiemmin tehdyssä tutkimuksessa on ilmennyt, että kaksikielisyys voi viivästyttää dementian puhkeamista useilla vuosilla.

Lähteet: Yle Uutiset, BBC News