Hyppää pääsisältöön

Tutkimus: Uuden kielen opiskelu on hyväksi aivoille

Edinburghin yliopiston tutkimuksen mukaan kahta tai useampaa kieltä puhuvilla ihmisillä on merkittävästi paremmat kognitiiviset taidot kuin vain yhtä kieltä puhuvilla.

Sanakirja // Kuva: Booksworm / GNU Free Documentation License

Edinburghin yliopiston tutkimuksessa on havaittu uuden kielen opiskelun olevan varsin merkityksellistä aivojen ikääntymisen kannalta. Vieraan kielen opiskelun huomattiin lisäävän lukemisen ja puheen sujuvuuden lisäksi myös älykkyyttä. Uuden kielen opiskelu voi vaikuttaa myönteisesti aivoihin, vaikka kieltä opiskeltaisiin aikuisiällä.

Edinburghin yliopiston tutkija tohtori Bak on tuloksista varsin mielissään. Bakin mukaan löydökset ovat merkittäviä, eivätkä muutokset yksilöiden keskittymiskyvyn ja puheen, sekä lukemisen sujuvuuden parantumisessa ole selitettävissä normaalilla älykkyydellä.

- Miljoonat ihmiset ympäri maailmaa oppivat vieraan kielen aikuisiällä. Tutkimuksemme paljastaa, että uuden kielen oppiminen on ikääntyville aivoille hyödyllistä, Bak sanoo BBC Newsin haastattelussa.

Annals of Neurology-julkaisussa julkaistuun tutkimukseen osallistui 262 ihmistä, jotka olivat iältään 11–70-vuotiaita. Aiemmin tehdyssä tutkimuksessa on ilmennyt, että kaksikielisyys voi viivästyttää dementian puhkeamista useilla vuosilla.

Lähteet: Yle Uutiset, BBC News

 • Kommentti: Suomalaisräppäri varasti biisinsä idean toiselta artistilta ja jäi heti kiinni – popissa matkiminen on tavallista, mutta välillä aika noloa

  Popissa matkiminen on tavallista, mutta välillä aika noloa

  Suomalaisräppäri varasti biisinsä idean toiselta artistilta ja jäi heti kiinni – popissa matkiminen on tavallista, mutta välillä aika noloa Edin uuden singlen kohdalla häviäjä ei ole kanadalainen indie-artisti, jolta jää saamatta käyttökorvaukset, vaan Edi itse, kirjoittaa YleX:n musiikkitoimittaja Anton Vanha-Majamaa.

 • YleX Aamu Liveshow Tavastialla siirtyy

  Uusi päivämäärä ilmoitetaan mahdollisimman pian.

  Vallitsevan koronatilanteen ja viranomaissuositusten vuoksi YleX Aamu Liveshow siirtyy. Tapahtumaa ei voida järjestää 4. syyskuuta siinä mittakaavassa kuin oli tarkoitus, sillä Tavastialle ei voitaisi ottaa sisään kuin osa lipun lunastaneista. Liput tulevat käymään sellaisinaan uudelle päivämäärälle, joka ilmoitetaan mahdollisimman pian. YleX on yhteydessä lipun hankkineisiin kun tarkempaa tietoa uudesta päivästä on saatavilla.

 • Rajoja rikkova realitysarja YleX Nosteessa alkaa! Tässä ovat kilpailijat

  Realityssa haetaan uutta musiikkimaailman nousevaa tähteä.

  YleX Nosteessa on musiikkireality, jossa haetaan uutta musiikkimaailman nousevaa tähteä. Uutta viihdeohjelmaa juontavat YleX:n musiikkitoimittaja Katri Norrlin ja Youtube-tähti Miska Haakana. Ohjelma alkaa YouTubessa, YleX Nosteessa -kanavalla ja Yle Areenassa 6.8.2020.