Hyppää pääsisältöön

7.6. Teemalauantai: Salaliiton salat

Robert Redford elokuvassa Korppikotkan kolme päivää (Three Days of the Condor), 1975
Robert Redford elokuvassa Korppikotkan kolme päivää Robert Redford elokuvassa Korppikotkan kolme päivää (Three Days of the Condor), 1975 Kuva: StudioCanal trilleri

"Teen töitä CIA:lle. En ole vakooja. Minä vain luen kirjoja!"

Teemalauantai on omistettu salaliittotrillerille Korppikotkan kolme päivää ja sille paranoidille aikakaudelle, jossa tämä moderni klassikko syntyi. Sydney Pollackin vuonna 1975 ohjaaman elokuvan pääosissa ovat Robert Redford ja Faye Dunaway. Elokuvan jälkeen (juonipaljastusten välttämiseksi!) esitetään sitä käsittelevä Olipa kerran... -sarjan dokumentti.

Korppikotkan kolme päivää on saanut nimensä sen päähenkilön koodinimestä. Robert Redford esittää CIA:n toimistovirkailijaa, jonka tehtävänä on lukea lehtiä ja kirjoja ja etsiä niistä mahdollisia salattuja viestejä ja viittauksia CIA:n todellisiin operaatioihin. Eräänä päivänä lounaalta palatessaan hän löytää kaikki kollegansa murhattuina ja joutuu itsekin pakomatkalle tietämättä kehen voi luottaa. Tämän salaliitto- ja paranoiaelokuvien perusteoksen muissa tärkeissä rooleissa ovat Faye Dunaway, Max von Sydow, Cliff Robertson ja John Houseman. Elokuva perustuu James Gradyn samannimiseen romaaniin.

Pollackin elokuvan poliittinen paranoia ja yhteiskunnan pirstaloitumisen tuntu heijastelivat Watergate-skandaalin ajan tunnelmia. Roger Ebert totesikin aikalaisarviossaan, että pelottavinta elokuvassa on se, että se tuntuu niin uskottavalta. Viralliset totuudet ovat valhetta, ja vaikka totuus tulisi julki, uskoisiko kukaan?

Redfordin esittämän CIA:n virkamiehen mielikuvituksellisen toimen varhaisena esikuvana voi nähdä Sherlock Holmesin, joka luki joka aamu tarkkaan Lontoon sanomalehtien henkilökohtaista-palstoja löytääkseen sieltä salasanomia ja muita vihjeitä meneillään olevista rikoksista. Vakoilussa on kyse salaisuuksista ja tiedosta, siis informaation liikkeistä. Luonnollisesti 70-lukulaisen vakoiluelokuvan päähenkilöitä ovat ihmisten ohella ajan informaatiotekniikkaa edustavat laitteet: puhelimet, kirjoituskoneet, sanomalehdet, kelanauhurit sekä vielä jokseenkin salaperäiset tietokoneet.

Illan päätteeksi nähdään ranskalaiseen Olipa kerran… -sarjaan tehty tv-dokumentti, joka kertoo Korppikotkan kolme päivää -elokuvan merkityksestä ja syntyhistoriasta sekä siitä, miten se heijasteli valmistumisaikansa tuntoja. Ohjaaja Sydney Pollackin lisäksi haastateltavana on muun muassa pääosaa esittänyt Robert Redford.

Teemalauantai on uusinta syyskuulta 2013.

Lauantai 7.6. 2014 klo 21.00

 • Korppikotkan kolme päivää (Three Days of the Condor), USA 1975. Ohjaus Sydney Pollack. Pääosissa Robert Redford, Faye Dunaway, Max von Sydow, Cliff Robertson. (16)
 • Olipa kerran… Korppikotkan kolme päivää (Il etait une fois… Les trois jours du Condor), Ranska 2012. Tv-dokumentti, ohjaus Guillaume Moscovitz, käsikirjoitus Serge July, Marie Genin ja Guillaume Moscovitz.
 • Vuoteni Twin Peaksissä: en muista mistään mitään ja haluan sinne takaisin

  Antti Lähde kirjoittaa lankeamisestaan Twin Peaks -ansaan.

  "Rakastan Twin Peaksiä ennen kaikkea siksi, että siitä voi nauttia niin monella tavalla." Antti Lähde kirjoittaa vuodesta, jolloin hän lankesi Twin Peaks -ansaan ja löysi itsensä kahlaamasta internetin keskustelufoorumeita totuuden ja teorioiden perässä. Sekä koki yhä enenevässä määrin niin kutsuttuja Lynch-hetkiä.

 • Fantômas – jännityssarja ajalta ennen televisiota

  Mestaririkollinen seikkailee elokuvaklassikossa.

  Louis Feuilladen vuosina 1913–1914 ohjaama Fantômas on kuuluisimpia alkuperäisiä sarjaelokuvia. Mestaririkollisesta kertova surrealistinen viisiosainen elokuvasarja nähdään Teeman elokuvafestivaalilla 20.–24.3.

 • Pum, tsäk ja wuuh – Suistamon sähkön soundimaailmasta

  Eero Grundström soittaa "kansanelektroa"

  Eero Grundström konemusisoi ”kansanelektroa” soittavassa Suistamon sähkössä. Soundinsa hän kokoaa rajantakaisessa Karjalassa tehtyjen kenttämatkojen, arkistoäänitteiden rahinan ja sattumanvaraisuuden yhteistyönä.

Yle Teema

 • The Wolfpack on elokuva kaikesta

  "Tämä on elokuva, jossa on kaikki", toteaa Anu Silfverberg.

  "Ajattelin The Wolfpackia pakonomaisesti aamusta iltaan viikon päivät sen nähtyäni. Kaappasin ihmisiä ja paasasin heille asiasta: tämä oli elokuva, jossa on kaikki, elokuva joka käsittelee kaikkea. En tarkoittanut, että se on maailman paras elokuva. Tarkoitin vain että se käsittelee kaikkea." Anu Silfverberg kirjoitti esseen dokumenttielokuvasta The Wolfpack. Toiveuusinta Teemalla lauantaina 17.3. klo 21.35.

 • Kuukauden dokumentti on Teeman uusi paikka laatudokumenteille

  Parhaita pitkiä dokumentteja kerran kuussa sunnuntaisin

  Maaliskuun ensimmäisenä sunnuntaina 4.3. Teema avaa dokumenteille uuden esityspaikan. Kuukauden dokumentti -paikalla Teema esittää parhaita kansainvälisiä ja kotimaisia pitkiä dokumenttielokuvia.

 • Ellan matkassa Etelä-Italiassa

  Harva tuntee eteläistä Italiaa. Lähde matkalle Ellan kanssa!

  Eteläinen Italia on aina näihin päiviin asti ollut Italiassa 15 vuotta asuneelle Ella Kanniselle, kuten niin monelle muullekin, arvoitus. Uudessa seitsemän osaisessa sarjassa Ella tutustuu etelän ankaraan historiaan ja sen monipuoliseen kulttuuriin.

 • Etelä-Italia Teeman elokuvissa talvella 2018

  Elokuvia Ellan matkojen maisemista

  Teemalla tutustutaan 24.1. alkaen seitsemänosaisessa sarjassa Ellan matkassa Etelä-Italian ankaraan historiaan ja monipuoliseen kulttuuriin. Tätä nojatuolimatkaa tuetaan viidellä elokuvalla samaisen alueen nykypäivään ja historiaan.

 • Viro 100 vuotta Teemalla

  Juhlaohjelmia Viron itsenäisyyspäivän viikolla

  Lauantaina 24.2.2018 vietetään Viron tasavallan satavuotisjuhlaa. Viro 100 -ohjelmia nähdään Teemalla torstaista sunnuntaihin 22.–25.2.

 • Ilusat sünnipäeva, 100-aastane Eesti!

  Yle Radio 1 juhlistaa Viron 100-vuotispäivää monin ohjelmin.

  Hyvää syntymäpäivää, 100-vuotias Viro! Viro täytää 100 vuotta lauantaina 24. helmikuuta. Juhlaviikon aikana Yle Radio 1:ssä kuullaan paljon Viro-aiheisia ohjelmia. Musiikkia, historiaa, kulttuuria, ajankohtaisia aiheita.

 • Vietnamin sodan kokeneet kertovat kymmenosaisessa dokumentissa

  Ken Burnsin ja Lynn Novickin sarjan pääosassa ovat ihmiset

  Teemalla nähdään Ken Burnsin ja Lynn Novickin kymmenosainen suursarja Vietnamin sota. Se on ennennäkemättömän kattava dokumentti sodasta, josta Amerikassa on puhuttu ja samalla vaiettu.

 • Milanon naisten paratiisi

  Uusi italialainen draamasarja 1950-luvun tavaratalosta

  Italialaissarjassa seurataan elämää 1950-luvun Milanossa, uudessa loisteliaassa tavaratalossa. Sarja jatkuu uusin, toisen tuotantokauden jaksoin.

 • Tilaa itsellesi Teeman Areena-poiminnat

  Näin tilaat itsellesi Teeman kirjeen ja muuta Areena-infoa

  Teeman kirje tuo sähköpostiisi säännöllisesti parhaita poimintoja Teeman tarjonnasta Areenassa, myös vain Areenassa katsottavia ohjelmia. Sen voit tilata helposti Yle Tunnuksen avulla. Tässä ohjeet!

 • Oi maamme!

  Tee oma videosi arkistofilmeistä

  Yle kutsuu kaikki suomalaiset tekemään arkistofilmeistä uusia lyhytelokuvia ja videotaidetta. Katsojien videoita julkaistaan pitkin vuotta Areenassa, ja syksyllä 2017 parhaista videoista koostetaan ohjelmasarja Teemalle. Oi maamme! on osa Ylen Suomi 100 -ohjelmistoa. Katso täältä ohjeet ja ryhdy leikkaamaan!