Hyppää pääsisältöön

7.6. Teemalauantai: Salaliiton salat

Robert Redford elokuvassa Korppikotkan kolme päivää (Three Days of the Condor), 1975
Robert Redford elokuvassa Korppikotkan kolme päivää Robert Redford elokuvassa Korppikotkan kolme päivää (Three Days of the Condor), 1975 Kuva: StudioCanal trilleri

"Teen töitä CIA:lle. En ole vakooja. Minä vain luen kirjoja!"

Teemalauantai on omistettu salaliittotrillerille Korppikotkan kolme päivää ja sille paranoidille aikakaudelle, jossa tämä moderni klassikko syntyi. Sydney Pollackin vuonna 1975 ohjaaman elokuvan pääosissa ovat Robert Redford ja Faye Dunaway. Elokuvan jälkeen (juonipaljastusten välttämiseksi!) esitetään sitä käsittelevä Olipa kerran... -sarjan dokumentti.

Korppikotkan kolme päivää on saanut nimensä sen päähenkilön koodinimestä. Robert Redford esittää CIA:n toimistovirkailijaa, jonka tehtävänä on lukea lehtiä ja kirjoja ja etsiä niistä mahdollisia salattuja viestejä ja viittauksia CIA:n todellisiin operaatioihin. Eräänä päivänä lounaalta palatessaan hän löytää kaikki kollegansa murhattuina ja joutuu itsekin pakomatkalle tietämättä kehen voi luottaa. Tämän salaliitto- ja paranoiaelokuvien perusteoksen muissa tärkeissä rooleissa ovat Faye Dunaway, Max von Sydow, Cliff Robertson ja John Houseman. Elokuva perustuu James Gradyn samannimiseen romaaniin.

Pollackin elokuvan poliittinen paranoia ja yhteiskunnan pirstaloitumisen tuntu heijastelivat Watergate-skandaalin ajan tunnelmia. Roger Ebert totesikin aikalaisarviossaan, että pelottavinta elokuvassa on se, että se tuntuu niin uskottavalta. Viralliset totuudet ovat valhetta, ja vaikka totuus tulisi julki, uskoisiko kukaan?

Redfordin esittämän CIA:n virkamiehen mielikuvituksellisen toimen varhaisena esikuvana voi nähdä Sherlock Holmesin, joka luki joka aamu tarkkaan Lontoon sanomalehtien henkilökohtaista-palstoja löytääkseen sieltä salasanomia ja muita vihjeitä meneillään olevista rikoksista. Vakoilussa on kyse salaisuuksista ja tiedosta, siis informaation liikkeistä. Luonnollisesti 70-lukulaisen vakoiluelokuvan päähenkilöitä ovat ihmisten ohella ajan informaatiotekniikkaa edustavat laitteet: puhelimet, kirjoituskoneet, sanomalehdet, kelanauhurit sekä vielä jokseenkin salaperäiset tietokoneet.

Illan päätteeksi nähdään ranskalaiseen Olipa kerran… -sarjaan tehty tv-dokumentti, joka kertoo Korppikotkan kolme päivää -elokuvan merkityksestä ja syntyhistoriasta sekä siitä, miten se heijasteli valmistumisaikansa tuntoja. Ohjaaja Sydney Pollackin lisäksi haastateltavana on muun muassa pääosaa esittänyt Robert Redford.

Teemalauantai on uusinta syyskuulta 2013.

Lauantai 7.6. 2014 klo 21.00

 • Korppikotkan kolme päivää (Three Days of the Condor), USA 1975. Ohjaus Sydney Pollack. Pääosissa Robert Redford, Faye Dunaway, Max von Sydow, Cliff Robertson. (16)
 • Olipa kerran… Korppikotkan kolme päivää (Il etait une fois… Les trois jours du Condor), Ranska 2012. Tv-dokumentti, ohjaus Guillaume Moscovitz, käsikirjoitus Serge July, Marie Genin ja Guillaume Moscovitz.
Kommentit
 • Teidemme levinneimmät ja muuten rakkaimmat autot arkistopaketissa

  1960-luvun autonostalgiaa Mossesta Hillmaniin.

  Elävän arkiston paketissa on autoaiheista ohjelmaa 1960-luvulta. Teema torstaina 20.9. klo 22.30, uusinnat perjantaina 21.9. ja maanantaina 24.9. Neuvostoautojen maahantuoja Konela vietti 20-vuotisjuhlaansa vuonna 1967 Helsingin Messuhallissa, ja tilaisuudessa vieraili myös Neuvostoliiton varaulkomaankauppaministeri Ivan Semitšastnov.

 • Teema ♥ Rakkautta & Anarkiaa 2018

  Syksy on yhteistä ranskalaisen elokuvan juhlaa!

  Helsingin kansainvälinen elokuvafestivaali Rakkautta & Anarkiaa järjestetään 31. kerran 20.–30.9.2018. Intohimoiset elokuvan rakastajat Teema ja R&A juhlivat yhdessä ranskalaista elokuvaa; Teeman ranskalaisen elokuvan syksyä vietetään lokakuun puoliväliin asti.

 • Eurooppalaisen elokuvan mestari Agnès Varda kulkee yhä omia teitään

  Teemalauantaissa kaksi Vardaa: Kasvot, kylät ja Onnen hetket

  Elokuvaohjaaja Agnès Varda on oman tiensä kulkija ja edelläkävijä, jonka visiota ei ikä ole hämärtänyt. Uusi Kasvot, kylät -elokuva seuraa Vardan ja nuoren katutaiteilijan JR:n kiehtovaa yhteisötaiteellista valokuvaprojektia ympäri Ranskaa. Lisäksi Teemalauantaissa esitetään Ranskan uuden aallon merkkiteos Onnen hetket, jonka Varda ohjasi hehkuvissa väreissä vuonna 1965.

Yle Teema

 • Musiikkia, elokuvaa, dokumentteja, kissoja: Teeman lauantai-illat syksyllä 2018

  Musiikkidokumenteissa on naisten vuoro.

  Teeman lauantai-illoissa tarjotaan syksyllä tuhti annos musiikkia. Musiikkidokumenteissa alkaa syyskuussa naisten vuoro: juhlimme omaperäisiä ääniä Marianne Faithfullista funkin kuningattareen Betty Davisiin ja grungepunkbändiin L7. Syksyn teemailtojen tähtiä ovat muun muassa Iggy Pop, Sting, Danny, Agnès Varda, Ryhmäteatterin väki, Peggy Guggenheim, Samuel Fuller ja Istanbulin kissat.

 • Teemalauantai juhlii Leonard Bernsteinin satavuotispäivää

  Koko ilta on omistettu suurelle amerikkalaiselle maestrolle.

  Leonard Bernsteinin syntymästä tulee kuluneeksi tasan sata vuotta lauantaina 25.8.2018. Syyskauden ensimmäinen Teemalauantai juhlii suurta amerikkalaista maestroa koko illan ohjelmalla. Illan ohjelmassa on säveltäjän henkilökuva sekä Jean Sibeliukselle omistettu Bernsteinin johtama nuorisokonsertti.

 • Autismia ja aikuistumista Teemalauantaissa

  Uniikki dokumentti autistisesta pojasta sekä Gilbert Grape.

  Syyskuun avaava teemailta on omistettu sosiaalisen vuorovaikutuksen haasteille ja yrityksille ratkaista niitä. Illan aikana nähdään uniikki dokumentti autistisen pojan elämästä sekä 1990-luvun menestyselokuva Gilbert Grape.

 • Teeman syksyn 2018 elokuvat ja Teemalauantait

  Ranskalaista elokuvaa, rikosta, kuulentoja, Kurosawaa...

  Teemalla vietetään ranskalaisen elokuvan syksyä, erityisesti Kino Klassikossa. Loppusyksystä nähdään myös Kurosawan samuraielokuvia. Kino Suomen teemana ovat Tallinna ja rikos. Ensi-illoissa muun muassa salaisuuksia kuulennoista ja uutta elokuvaa Ranskasta. Elokuvafestivaalia vietetään marras–joulukuun vaihteessa.

 • Brittibändi 10cc hajosi vain kuukausia superhittinsä jälkeen

  Jäsenet muistelevat huippuaikoja 40 vuotta myöhemmin.

  I'm not in love, so don't forget it... 10cc:n alkuperäisjäsenet kokoontuivat 40 vuotta myöhemmin muistelemaan matkaa maineeseen, levyjen tekoa, kiertueita ja yhtyeen hajoamista Teema lauantaina 1.9.2018 klo 20.00. Areenassa 30 päivää Brittiyhtye 10cc julkaisi suurimman hittinsä kesällä 1975.

 • Klassinen musiikki Teemalla ja Areenassa lokakuussa 2018

  Kohokohtina Pikaparantola, Tosca ja Paulon sellokilpailu.

  Lokakuun klassisen musiikin kohokohtia Teeman ja Areenan ohjelmissa ovat mm. Kansallisoopperan Pikaparantola ja Tosca suorina sekä kansainvälinen Paulon sellokilpailu. Ohjelmassa myös mm. RSO:n ja HKO:n konsertteja, Brahmsia ja Bernsteiniä... Suorat Areena-lähetykset katsottavina Teeman Areena-kanavalla tiistai 2.10.

 • Koko maailman taiteen historia BBC:n uudessa suursarjassa

  Luovuuden katkeamaton ketju ulottuu vuosituhansien taakse

  Kulttuurien juurilla on BBC:n uusi yhdeksänosainen suursarja koko maailman kuvataiteen historiasta varhaisimmista luolamaalauksista nykypäivään – ja tulevaisuuteenkin. Teema tiistaisin 21.8. – 19.10.

 • Tilaa itsellesi Teeman Areena-poiminnat

  Näin tilaat itsellesi Teeman kirjeen ja muuta Areena-infoa

  Teeman kirje tuo sähköpostiisi säännöllisesti parhaita poimintoja Teeman tarjonnasta Areenassa, myös vain Areenassa katsottavia ohjelmia. Sen voit tilata helposti Yle Tunnuksen avulla. Tässä ohjeet!