Hyppää pääsisältöön

7.6. Teemalauantai: Salaliiton salat

Robert Redford elokuvassa Korppikotkan kolme päivää (Three Days of the Condor), 1975
Robert Redford elokuvassa Korppikotkan kolme päivää Robert Redford elokuvassa Korppikotkan kolme päivää (Three Days of the Condor), 1975 Kuva: StudioCanal trilleri

"Teen töitä CIA:lle. En ole vakooja. Minä vain luen kirjoja!"

Teemalauantai on omistettu salaliittotrillerille Korppikotkan kolme päivää ja sille paranoidille aikakaudelle, jossa tämä moderni klassikko syntyi. Sydney Pollackin vuonna 1975 ohjaaman elokuvan pääosissa ovat Robert Redford ja Faye Dunaway. Elokuvan jälkeen (juonipaljastusten välttämiseksi!) esitetään sitä käsittelevä Olipa kerran... -sarjan dokumentti.

Korppikotkan kolme päivää on saanut nimensä sen päähenkilön koodinimestä. Robert Redford esittää CIA:n toimistovirkailijaa, jonka tehtävänä on lukea lehtiä ja kirjoja ja etsiä niistä mahdollisia salattuja viestejä ja viittauksia CIA:n todellisiin operaatioihin. Eräänä päivänä lounaalta palatessaan hän löytää kaikki kollegansa murhattuina ja joutuu itsekin pakomatkalle tietämättä kehen voi luottaa. Tämän salaliitto- ja paranoiaelokuvien perusteoksen muissa tärkeissä rooleissa ovat Faye Dunaway, Max von Sydow, Cliff Robertson ja John Houseman. Elokuva perustuu James Gradyn samannimiseen romaaniin.

Pollackin elokuvan poliittinen paranoia ja yhteiskunnan pirstaloitumisen tuntu heijastelivat Watergate-skandaalin ajan tunnelmia. Roger Ebert totesikin aikalaisarviossaan, että pelottavinta elokuvassa on se, että se tuntuu niin uskottavalta. Viralliset totuudet ovat valhetta, ja vaikka totuus tulisi julki, uskoisiko kukaan?

Redfordin esittämän CIA:n virkamiehen mielikuvituksellisen toimen varhaisena esikuvana voi nähdä Sherlock Holmesin, joka luki joka aamu tarkkaan Lontoon sanomalehtien henkilökohtaista-palstoja löytääkseen sieltä salasanomia ja muita vihjeitä meneillään olevista rikoksista. Vakoilussa on kyse salaisuuksista ja tiedosta, siis informaation liikkeistä. Luonnollisesti 70-lukulaisen vakoiluelokuvan päähenkilöitä ovat ihmisten ohella ajan informaatiotekniikkaa edustavat laitteet: puhelimet, kirjoituskoneet, sanomalehdet, kelanauhurit sekä vielä jokseenkin salaperäiset tietokoneet.

Illan päätteeksi nähdään ranskalaiseen Olipa kerran… -sarjaan tehty tv-dokumentti, joka kertoo Korppikotkan kolme päivää -elokuvan merkityksestä ja syntyhistoriasta sekä siitä, miten se heijasteli valmistumisaikansa tuntoja. Ohjaaja Sydney Pollackin lisäksi haastateltavana on muun muassa pääosaa esittänyt Robert Redford.

Teemalauantai on uusinta syyskuulta 2013.

Lauantai 7.6. 2014 klo 21.00

  • Korppikotkan kolme päivää (Three Days of the Condor), USA 1975. Ohjaus Sydney Pollack. Pääosissa Robert Redford, Faye Dunaway, Max von Sydow, Cliff Robertson. (16)
  • Olipa kerran… Korppikotkan kolme päivää (Il etait une fois… Les trois jours du Condor), Ranska 2012. Tv-dokumentti, ohjaus Guillaume Moscovitz, käsikirjoitus Serge July, Marie Genin ja Guillaume Moscovitz.

Yle Teema

Teema Twitterissä ja Facebookissa