Hyppää pääsisältöön
Aihesivun Kuningaskuluttaja pääkuva

Kuningaskuluttajan verkkosivujen päivittäminen on päättynyt. Jatkossa ajankohtaiset kuluttaja-asiat löytyvät Yle uutisten ja MOT-toimituksen sivuilta.

Kokeile näitä jos haluat nauttia hyvästä mobiilipelistä

Pelikollaasi
Pelikollaasi Kuva: Yle mobiilipelit

Tuntuuko sinustakin siltä, että aina kun tekisi mieli pelata ei sopivaa peliä ole laitteessa. Niin minustakin. Tästä syystä päätin luoda listan mobiilipeleistä, joihin kannattaa tutustua kun aikaa on. Eipähän tarvitse aina keksiä pyörää uudelleen.

Lista on koottu useiden peleihin ja mobiilialaan keskittyvien sivustojen suosituksista. Pelit eivät välttämättä ole myyntihittejä, uusimpia uutuuksia tai yksinomaan mobiililaitteelle kehitettyjä pelejä. Ne eivät välttämättä ole myöskään halvimpia mahdollisia. Ne ovat kuitenkin monien mielestä alansa ja lajityyppinsä parhaimmistoa. Ja ainakin minä pidin suurimmasta osasta.

République

Yllättävää kyllä, kosketusohjauskin toimii

Metal Gear Solid 4:n tuottajan ja Halo 4:n luovan johtajan Ryan Paytonin luoma dystopiahiiviskely, joka sai alkunsa joukkorahoituksella Kickstarterissa. Viisiosainen peli yhdistää hiiveskelyä, seikkailua, isoveljen valvomaa yhteiskuntaa ja kalliimman palkkaluokan ääninäyttelyä luodakseen erittäin tunnelmallisen pelin, jossa nuori nainen yrittää päästä vapauteen kaappaajiltaan. Yllättävää kyllä kosketusohjauskin toimii tällaisessa peligenressä. Peliä myydään osissa, mutta "kausikortin" ostamalla säästää muutaman pennosen. iOS 4,49 €.

The Walking Dead

Zombit ovat pysyneet yllättävän pitkään pinnalla. Kiitos kuuluu ennenkaikea amerikkalaissarjakuva- ja tv-sarja Walking Deadille, jonka kaanoniin tämäkin mobiilipeli kuuluu. Maailmanloppu tuntuu saapuneen, kun joka paikassa laahustaa verenhimoisia kuolleita, jotka yrittävät tehdä lähempää tuttavuutta. Nuorena miehenä etenisi paljon nopeammin, ellei mukana olisi pientä tyttöä suojeltavana. Keneen voi luottaa? Mikä valinta on oikea? Perinteistä osoita ja klikkaa -koulukuntaa edustavaa peliä myydään osissa. Ensimmäinen osa on ilmainen, sen jälkeen kukin seikkailu maksaa 4,49 euroa per osa. iOS, Android.

pelistä infinity blade 3
Infinity Blade III lupaa näyttävää miekkafantasiaa pelistä infinity blade 3 infinity blade 3

Infinity Blade III

Infinity Bladeja on pidetty peleinä, jotka tuovat iOS-alustan graafiset mahdollisuudet esiin. Kolmannessa osassa mukana on jo tarpeeksi tarinaakin, jotta graafista taidonnäytettä voi kutsua peliksi. Konsolitason grafiikkaa tarjoavassa pelissä miekkasankarit ja myyttiset hahmot pistävät pelaajan refleksit koville. iOS 5,99 €.

Kingdom Rush

Tower defence -peleistä ei ole App Storessa puutetta, mutta selainpohjaisena pelinä aloittanut Kingdom Rush on kerännyt suosiota. Piirroshenkinen peli tarjoaa lisäsisältöä sopivin väliajoin niin, että pelaaja saattaa jäädä jopa koukkuun. Puolusta valtakuntaasi velhoja, peikkoja ja muita ikäviä otuksia vastaan. iOS 0,89 €, Android 0,72 €.

Monument Valley

Perspektiivipulmapeli Monument Valleyssa prinsessa Ida seikkailee halki eriskummallisen valtakunnan. Omalaatuisen pelikokemuksen aikana ei tarvitse vääntää tukka putkella, vaan rentoutua rauhassa. Optiset harhat tekevät tästä pelikokemuksesta valtavirrasta poikkeavan. iOS:lle 3,59 €.

The Room Two

The Room -pelin jatko-osa tuo mieleen takavuosien pulmapelit Mystin ja Rivenin. Kosketusnäytöllä voi tutkia, pyöritellä ja availla esineitä, joiden avulla löytyy ratkaisun avain tarjottaviin pulmiin. Hiljaa hyvää tulee, joten nopeampiliikkeisille pelaajille saattaa tulla levottomat jalat. iOS:lle 2,69 €, Androidille 2,69 €.

pelistä sword and sworcery
Retrohenkistä seikkailua Sword And Sworceryn tapaan pelistä sword and sworcery sword and sworcery

Sword & Sworcery EP

Poikkeuksellinen seikkailupeli, jossa edetään pikselimäisessä impressionistisessa maailmassa. Seikkailun aikana tutustututaan outoihin hahmoihin, ratkotaan pulmia ja taistellaan loppupahiksia vastaan. Ne, joille Atarit, Commodoret ja Amigat ovat tuttuja, ovat pelissä varmasti kuin kotonaan. iOS:lle 4,49 €, Androidille 3,25 €.

XCOM: Enemy Unknown

XCOM: Enemy Unknown tuo konsoleilla ja tietokoneilla suosiota niittäneen strategiapelin tableteille. Se on monien arvioiden mukaan vuoropohjaista strategiaa parhaimmillaan, vaikka hintalappu onkin mobiilipelille hurja. Tuntemattoman uhan saapuessa Maan hallitukset kokoavat eliittijoukon XCOMin, jonka johtajana sinulla on vastuu tukikohdan perustamisesta ja hyökkäysten suunnittelemisesta. iOS:lle 8,99 €, Androidille 8,98 €.

pelistä limbo
Limbon ilmaisu on mustavalkoista, mutta kaunista pelistä limbo limbo

Limbo

Konsolikoneista lähtöisin oleva, tasohyppelyä ja pulmanratkaisua sekoittava Limbo on olemukseltaan surullinen ja synkeä, mutta samalla todella kaunis ja tyylikäs. Sellaista kai se elämä kuoleman ja elämän rajamailla - limbossa - saattaisi ollakin. Pelaaja ohjaa pientä poikaa, jonka tarkoituksena on pelastaa siskonsa kauhujen keskeltä. Mennessään saattavat viedä niin pyörivät sahanterät, nouseva tulvavesi kuin omituiset oliotkin. iOS:lle 4,49 €.

Machinarium

Machinariumin käsintehdyt taustat suorastaan hehkuvat

Menneiden aikojen osoita ja klikkaa -seikkailujen ystävät ovat heti kuin kotonaan. Käsinpiirretyt taustat, perinteinen ohjaustyyli ja runsaasti robotteja - siitä on Machinarium tehty. Pc- ja Mac-koneista tutussa pelissä tarjotaan robottisankarille pulmia ratkaistavaksi, eikä loppupäätelmä ole aina kovin konventionaalinen. Huoneista pitää etsiä esineitä ja yhdistellä niitä toistensa kanssa vanhan koulukunnan seikkailupelien tapaan. Onnistuneesta ratkaisusta robottisankari on askeleen lähempänä naisystäväänsä. iOS:lle 2,69 €, Androidille 2,99 €.

pelistä year walk
Year Walkissa on omalaatuinen, skandinaavinen tunnelma pelistä year walk year walk

Year Walk

Ruotsalaiseen kansantarustoon perustuva seikkailupeli on niittänyt kansainvälistä mainetta omintakeisuutensa vuoksi. Tunnelmaa tihkuvassa mysteeriseikkailussa ohjataan hahmoa talvisessa erämaassa ja ratkotaan eteen tulevia pulmia. Toisinaan ohjaaminen käy puhtaalla intuitiolla, välillä logiikka pitää ripustaa naulakkoon. Year Walkia on kuvailtu monissa arvioissa hiljaiseksi, kauniiksi, erittäin pelottavaksi sekä helpoksi, mutta toisinaan mahdottomaksi. Ehkäpä se on näitä kaikkea, sillä sitä on kuvailtu myös vaikeasti kuvailtavaksi. iOS:lle 3,59 €.

FTL: Faster Than Light

Pc-koneilta tutussa FTL:ssä pääsee kokeilemaan, miten sitä pärjäisi avaruusaluksen kapteenina. Sormet pomppivat kosketusnäytöllä, kun vastuullisena kipparina pitää säätää aluksen toimintoja, komentaa miehistöä ja pistää avaruuspiraatit ojennukseen. FTL puhuttaa varmasti ainakin simulaatioista ja vaativista peleistä kiinnostuneita pelaajia, satunnaista pelihetkeä hakevat älkööt vaivautuko. iOS:lle 8,99 €.

pelistä threes
Kolmoset on päivän sana Threes-pelissä pelistä threes threes

Threes!

Matemaattisen pulmanratkaisupelin perusajatus on yksinkertainen: yhdistä ykköset ja kakkoset, jolloin syntyy kolmosia. Sitten yhdistä kolmoset toisiinsa, jolloin syntyy kuutosia. Jatka tätä tekemällä kuutosista 12:ia ja niistä 24:ia ja niin edelleen. Tämä matemaattinen rakennustehtävä jatkuu kunnes ruutu täyttyy numeroista. Monien arvioiden mukaan Threes! saattaa olla yksi vuoden 2014 parhaimpia pelejä, vaikka vuosi ei ole vielä puolessa välissäkään. iOS:lle 1,79 €, Androidille 1,43 €.

Kommentit
 • Kuningaskuluttaja loppuu – meteli jatkukoon

  Kunkun toimitus kiittää ja kumartaa.

  Niin se nyt on – Yleisradion pitkäaikainen kuluttajaohjelma Kuningaskuluttaja loppuu. Kehitystauolle jäänyt ohjelma ei palaa torstai-iltojen televisioon. Myöskään Kuningaskuluttajan verkkosivuille ei enää tehdä uutta sisältöä ja ohjelman sosiaalisen median kanavat suljetaan. Kuningaskuluttajan verkkosivujen sisältö tietysti jää verkkoon käytettäväksi.

 • Kokonaisvaltainen näöntutkimus optikolla teetetty ja kaikki kunnossa?

  Optikon tekemä laaja näöntutkimus on vain suuntaa antava.

  Silmälasiliikkeiden optikot ovat laajentaneet toimenkuvaansa silmälasien määräämisestä “laajempaan silmäterveyden seurantaan”. “Helpot, halvat ja nopeat” näöntutkimukset houkuttelevat kuluttajaa edullisuudellaan. Harva kuitenkin hoksaa, että esimerkiksi silmänpohjakuvaus on optikon tekemänä vain suuntaa antava.

Kuningaskuluttaja

 • Kuningaskuluttaja loppuu – meteli jatkukoon

  Kunkun toimitus kiittää ja kumartaa.

  Niin se nyt on – Yleisradion pitkäaikainen kuluttajaohjelma Kuningaskuluttaja loppuu. Kehitystauolle jäänyt ohjelma ei palaa torstai-iltojen televisioon. Myöskään Kuningaskuluttajan verkkosivuille ei enää tehdä uutta sisältöä ja ohjelman sosiaalisen median kanavat suljetaan. Kuningaskuluttajan verkkosivujen sisältö tietysti jää verkkoon käytettäväksi.

 • Youtube-mainontaa sipsipalkalla

  Youtube-markkinoinnin pelisäännöt puuttuvat.

  Youtube-markkinoinnissa pelisääntöjä ei vielä ole. Videoiden tekijät eli tubettajat ovat usein nuoria - ja heidän seuraajansa vieläkin nuorempia. Mainostajista erityisesti vaate- ja meikkifirmat ovat löytäneet tubettajat, joille tarjotaan tuotteita mainosvideoita vastaan. Tube-suosikit IinaPS, Tume ja Lakko saavat yhteistyöehdotuksia laidasta laitaan.

 • Näin korjaat itse vetoketjun

  Kuinka korjata vetoketju ilman että sitä tarvitsee vaihtaa?

  Vetoketjut ovat vaatteen tai laukun ainoita liikkuvia osia. Siksi ne menevät useimmiten rikki ensimmäisenä. Vetoketjun vaihtaminen uuteen on työlästä puuhaa. Se vaatii sekä taitoa että ompelukoneen. Helpommallakin voi päästä.

 • Hyötykasvit parvekkeella: ravintoa ja silmänruokaa

  Syötävätkin kasvit jalostetaan yhä kauniimmiksi.

  Keittiöpuutarhan tai hedelmä- ja marjatarhan perustamiseen ei tarvita enää välttämättä maatilkkua tai viljelypalstaa. Monimuotoisen hyötypuutarhan saa myös omalle parvekkeelle. Pihi puutarhuri ehtii vielä kylvöhommiinkin.

 • Kesän ötököitä torjutaan järein myrkyin

  Luonnonmukaisia vaihtoehtoja ei kaupoissa juuri ole.

  Marketin hyllystä löytyy metrikaupalla valmisteita, jotka tappavat lentäviä ja ryömiviä ötököitä tai kasveja vaivaavia tuholaisia. Kymmenen valmisteen tarkastelu paljasti, että oikeasti luonnonmukaisia vaihtoehtoja ei kaupoissa juuri ole.

 • Kymmenen kysymystä reilusta matkailusta

  "Se ettei matkusteta mihinkään, ei ole kestävin vaihtoehto."

  Reilu matkailu, jossa turismin ja matkailun aiheuttamia epäkohtia pyritään minimoimaan, on monelle tuttu ideatasolla. Mutta mitä se konkreettisesti tarkoittaa? Videolla Turre Turisti matkailee reilusti Helsingissä. Pyysimme myös Reilun matkailun yhdistykseltä vastaukset kymmeneen kysymykseen, jotka stressaavat lomailijoita eniten.

 • Kuntotarkastus ei pelastanut homepommilta

  Tarkastusraportissa ei ainuttakaan ”riskirakennetta.”

  Vantaalaisperheen taloa mainostettiin hyväkuntoiseksi. Kuntotarkastaja ei merkinnyt raporttiin yhtään riskirakennetta. Korjaamiseen ja selvityksiin on kuitenkin mennyt 200 000 euroa. Talon omistaja kehottaakin lukemaan kuntotarkastusraporttia kuin piru raamattua.

 • Katsastaja: Lunastusautojen turvallisuudesta ei takeita

  Katsastaja joutuu tekemään päätökset purkamatta ajoneuvoa.

  Timo Ojala K1 Katsastajista haluaisi tiukentaa lunastusautojen korjaamisen valvontaa. Ojalan mukaan lunastusautojen korjauksen kontrollointi on katsastajille epämieluisa tehtävä, koska autojen turvallisuutta ei voi taata katsastajan keinoin.

 • Yksityiselläkin myyjällä on iso vastuu käytetyn auton vioista

  Apua korjauskuluihin saada auton myyjältä.

  Jos auto hajoaa ennen aikojaan, voi apua korjauskuluihin saada auton myyjältä. Kuluttajansuojalaki määrittelee autoliikkeen virhevastuun, mutta myös yksityiselle myyjälle voi syntyä vastuu korjauskuluista. Lähtökohta on, että auton moottorin pitää kestää auton elinkaaren ajan.

 • Hakkerit vievät jättimäisiä määriä luottokorttitietoja

  Kuluttajan ei kuitenkaan kannata pelätä hakkeria. Kortin haltija ei lähtökohtaisesti joudu vastuuseen vahingosta, jos hakkeri vie korttitiedot ja onnistuu hyödyntämään niitä. Luottokorttilaskuja pitää kuitenkin seurata ja ilmoittaa viivyttelemättä epäilyttävistä tapahtumista.

 • Pelko myy, mutta mitä meidän oikeasti pitäisi pelätä?

  Eniten pelkäävät usein ne, joilla pelkoon on vähiten syytä.

  Itselleen ja läheisilleen on helppo ostaa turvaa kaupasta. Tuotteita löytyy muutaman kympin turvasumuttimista satojen ja tuhansien eurojen hälytinjärjestelmiin. Pelko myy, mutta pelossa on myös paradoksi: ne jotka pelkäävät eniten, ovat pienimmässä vaarassa joutua rikoksen kohteeksi. Katso video siitä, mitä ja miten meille pelolla myydään.

 • iPhone eurolla — aikuisten oikeastiko?

  Ensin urkitaan käyttäjän tekniset tiedot, lopussa tilausansa

  Euroopan kuluttajaviranomaiset ovat helisemässä uskomattoman upeiden tarjousten takia. Miljoonia liki ilmaisia älypuhelimia, taulutelevisioita, merkkilenkkareita ja hyvinvointirannekkeita tunkee kuluttajien sähköposteihin ja Facebookin uutisvirtaan. Vaikka kaikki tietävät, että onnenpotkut ovat äärimmäisen epätodennäköisiä, silti moni hullaantuu kun huikea tarjous osuu omalle kohdalle.

 • Kotitalouksien hävikkiruoasta yhtä isot ilmastovaikutukset kuin 100 000 auton päästöistä

  Neljänneksellä ruokahävikistä ruokkisi kaikki aliravitut.

  Jääkaapin ylähyllyllä on vanhaksi mennyttä ruokaa eikä viime viikon illallisjämiä syönyt kukaan. On pakko heittää pois ja kompostiin. Taas. Juuri näin syntyy ruokahävikki. Ruoan haaskauksen mittasuhteet ovat jo ekologisesti ja taloudellisesti kestämättömät. EU:n alueella heitetään pois vuosittain 88 miljoonaa tonnia ruokaa, noin viidennes tuotetusta.

 • Näin säilytät hedelmiä ja kasviksia oikein

  Etyleeni ja lämpötila vaikuttavat oikeaan säilytykseen.

  Rahaa säästyy ja ruokahävikki vähenee, kun juurekset, vihannekset ja hedelmät säilyttää oikein. Säilymisessä kannattaa ottaa huomioon oikea lämpötila sekä hedelmistä erittyvä etyleeni-kaasu.

 • Vanhaakin ruokaa voi syödä

  Testasimme voiko kolme päivää yliaikaisia ruokia syödä.

  Miten uskollisesti elintarvikkeiden viimeistä käyttöpäivää ja parasta ennen -merkintää pitäisi noudattaa? Johtopäätös oli, että kolme päivää yliaikaista ruokaa voi yleensä syödä.