Hyppää pääsisältöön

Kyläotteluista kansainväliseksi superlajiksi - jalkapallon historiaa

jalkapallo-ottelu HIFK-Helsingin Toverit Pallokentällä 1934
Jalkapallo-ottelu HIFK-Helsingin Toverit Pallokentällä 1934 jalkapallo-ottelu HIFK-Helsingin Toverit Pallokentällä 1934 Kuva: Museovirasto jalkapallo-ottelu hifk-helsingin toverit pallokentällä 1934

Kesäkuun 21. päivänä 1930 höyrylaiva Conte Verde lähti Ranskasta kohti Montevideota. Mukana laivalla olivat Ranskan, Belgian ja Romanian jalkapallojoukkueet ja määränpäänä olivat lajin ensimmäiset MM-kisat. Kaikkiaan kisoihin osallistui vain 13 joukkuetta, eikä se suinkaan ollut mikään nykyisenkaltainen megatapahtuma. Oikeastaan vain Uruguayn ja Argentiinan pelit vetivät yleisiöä.

Jalkapallo. Englannin valioliiga. Manchester Unitedin pelaaja Andy Cole ja Wimbledonin Chris Perry pelitilanteessa.
Manchester Unitedin pelaaja Andy Cole ja Wimbledonin Chris Perry pelitilanteessa. Jalkapallo. Englannin valioliiga. Manchester Unitedin pelaaja Andy Cole ja Wimbledonin Chris Perry pelitilanteessa. Kuva: AP Graphics Bank. jalkapallo. englannin valioliiga. manchester unitedin pelaaja andy cole ja wimbledonin chris perry pelitilanteessa.
Nykyään jalkapallo on maailman suosituin urheilulaji, sillä lasketaan olevan noin noin 3.5 miljardia seuraajaa. Monille se on kuitenkin paljon enemmän kuin pelkkä urheilulaji: se on kuin uskonto tai elämän suurin rakkaus. Jalkapallo on lisäksi se on mielenkiintoinen yhteiskunnallinen ilmiö, jossa pyörivät suuret rahavirrat.
Modernin jalkapallon synty paikallistetaan Brittein saarille, jossa jo keskiajalla kylät pelasivat toisiaan vastaan.

Jalkapallon historia on pitkä. Jo kalliomaalauksissa vuosituhansien takaa esintyy ihmisiä juoksemassa pallontapaisen esineen perässä. Modernin jalkapallon synty paikallistetaan Brittein saarille, jossa jo keskiajalla kylät pelasivat toisiaan vastaan. Näihin tapahtumiin saattoi osallistua satojakin ihmisiä. Yksityiskouluissa jalkapalloa pelattiin, koska ajateltiin että se rauhoittaa poikaoppilaita. Jalkapallon koulutaustasta juontuu myös puoliajan pituus: se on koulutunnin mittainen.

Alkuun jalkapalloa pelattiin Brittein saarilla lukuisilla säännöillä: jokaisella kylällä tai koululla tuppasi olemaan omat sääntönsä. Englannin jalkapalloliiton FA:n perustamisen myötä vuonna 1863 jalkapallon sääntöjä alettiin yhtenäistää. Seuraavan 150 vuoden aikana jalkapallon säännöt ovatkin muuttuneet hämmästyttävän vähän. Jalkapallon monivaiheisesta historiasta kertoo, että sillä on seitsemän rinnakkaislajia, kuten mm. rugby, amerikkalainen jalkapallo ja irlantilainen jalkapallo. Meidän tuntemamme jalkapallo on ainoa rinnakkaislaji, jossa palloa ei saa pelata kädellä.

Merimiesten ja Britti-imperiumin virkamiesten mukana peli on levinnyt ympäri maailmaa. Merimiesten mukana jalkapallo levisi myös Suomeen 1800-luvun loppupuolella.

Jalkapallon historiaa Areenassa

Jalkapallon historiaa käsittelevä neliosainen ohjelmasarja lähetettiin kesällä 2014 Yle Radio 1:ssä. Siinä tarkastellaan jalkapalloa sekä pelinä, että yhteiskunnallisena ja kulttuurisena ilmiönä.

Ohjelmasarjassa käydään läpi jalkapallon MM-kisat aina ensimmäisistä vuoden 1930 Uruguayn kisoista vuoden 2010 Etelä-Afrikan kisoihin. Samalla MM-kisojen historiaa taustoitetaan erilaisilla jalkapalloon liittyvillä teemoilla. Näitä ovat esimerkiksi lajin syntyhistoria, fanikulttuuri, jalkapallohuliganismi ja jalkapallossa pyörivät rahavirrat.

MM-turnaukset kisa kisalta

Jos haluat kuunnella pelkästään mitä kisoissa tapahtui, niin niistä on versioitu yksittäiset klipit kustakin turnauksesta (3-10 min). Näimä klipit ovat pidempiä versioita Shakkia nurmella ohjelmassa esitetyistä haastatteluista.

EDIT 12.6 klo 13.15: Päivitetty linkkejä ajanmukaisiksi.