Hyppää pääsisältöön

Mehiläisen kuntoutusjohtaja Aku Kopakkala irtisanottu

aku kopakkala, pyskologi
Psykologi Aku Kopakkala aku kopakkala, pyskologi Kuva: Yle, MOT aku kopakkala

MOT-ohjelmassa Masentavat lääkkeet esiintynyt psykologi Aku Kopakkala on irtisanottu. Mehiläinen irtisanoi kuntoutusjohtajana työskenneellen Kopakkalan viikko ohjelman esittämisen jälkeen.

Kopakkala sai esimieheltään, Kuntapalveluiden liiketoimintajohtajalta Johanna Asklöfiltä sähköpostin, jossa hänet kutsuttiin tapaamiseen, jossa "MOT:ssä esiintymisen seuraukset" kerrottaisiin hänelle. Tapaamisessa Kopakkalalle ojennettiin irtisanomisilmoitus. Irtisanomisen perusteeksi oli laitettu työehtosopimuslain 7. luvun 2. pykälä eli "työntekijän henkilöön liittyvät irtisanomisperusteet".

Tapaamiseen osallistui myös Mehiläisen lääketieteellinen johtaja Jarmo Karpakka. Karpakka kertoo, että ohjelman jälkeen useat masennuspotilaita hoitavat lääkärit ottivat Mehiläiseen yhteyttä, ja kysyivät, vastaavatko Kopakkalan ohjelmassa esittäneet mielipiteet Mehiläisen linjaa. ”Yksityishenkilönä ihminen saa totta kai esittää millaisia mielipiteitä haluaa, mutta Mehiläisessä on sovittu, että meillä työskentelevät asiantuntijat eivät lähde Mehiläisen nimissä arvostelemaan Käypä hoito –suositusta. Meidänkin toimintaamme arvioidaan sen mukaan, olemmeko toimineet virallisen suosituksen mukaan vai emme”, Karpakka kommentoi.

Aku Kopakkala itse pitää irtisanomistaan laittomana. Hän muistuttaa, että irtisanomisperusteeksi kirjatun 7. luvun 2. pykälän mukaan "Asiallisena ja painavana irtisanomisperusteena ei voida pitää ainakaan työntekijän poliittisia, uskonnollisia tai muita mielipiteitä tai hänen osallistumistaan yhteiskunnalliseen tai yhdistystoimintaan."

 • MOT:n toimittaja ei syyllistynyt kunnianloukkaukseen Patria-tapauksessa

  ”Vahvat perusteet pitää totena.”

  Helsingin syyttäjänvirasto on tehnyt päätöksen syyttämättä jättämisestä MOT:n toimittajaa Magnus Berglundia vastaan. Berglundia on poliisitutkinnassa kuultu epäiltynä törkeästä kunnianloukkauksesta liittyen MOT:n Totuus Patriasta (2008) ja Totuus Patriasta 2 -ohjelmiin (2012).

 • EU-parlamentin työryhmä selvittää meppien kulukorvaukset

  Mepeille 50 000 € vuodessa ilman valvontaa

  Euroopan parlamentin puhemies on koonnut työryhmän selvittämään euroedustajien vuosittaisen 50 000 euron suuruisen potin käyttöä. Työryhmän on määrä saada selvitys valmiiksi lokakuuhun mennessä.

 • Operaattorin ei tarvitse paljastaa liittymän omistajaa

  Tekijänoikeuskarhujen lähettäjille tappio.

  Markkinaoikeuden tuoreen päätöksen mukaan teleoperaattorin ei tarvinnut paljastaa elokuvaa netissä jakaneen henkilön yhteystietoja. Markkinaoikeuden linjauksen jälkeen elokuvan tekijänoikeuksien omistajien on jatkossa aiempaa vaikeampaa tavoittaa tekijänoikeuksien loukkaamisesta epäiltyjä henkilöitä.