Hyppää pääsisältöön

Suomalainen mies, näin tuet ystävääsi

Myytti puhumattomasti suomalaisesti miehestä elää vahvasti. Tutkimusten mukaan miehet kuitenkin kaipaavat läheisiltään samanlaista tukea kuin naiset. Tutkija kertoo, miten ystävää kannattaa tukea.

Juhannuksena juotiin olutta // Kuva: YLE Kuvapalvelu

Mies saa tutkimusten mukaan vähemmän tukea ystäviltään ja sukulaisiltaan elämän kriisitilanteissa kuin naiset. Miesten välistä sosiaalista tukea tarkastelleen tutkija Ira Virtasen mukaan tämä on sääli. Miehet kaipaavat yhtä paljon tukea kuin naiset.

- Uskomukset elävät vahvasti kulttuurissamme. Stereotypia siitä, että mies ei halua puhua tunteistaan, on syvällä vaikka se ei pidä paikkaansa, Virtanen sanoo.

Virtasen tutkimuksessa selvisi se, että mitä läheisempiä ihmissuhteet ovat sitä vähemmän sukupuolten väliset erot vaikuttavat niihin. Suomalaisen puhekulttuurin piirteet taas näkyvät niin naisten kuin miestenkin viestinnässä. Suomalaisessa viestinnässä korostuu kuuntelun tärkeys ja se, ettemme määrittele toisten tunteita. Tutkijan mukaan suomalaisella miehellä ei ole mitään hävettävää omissa tuenantotaidoissaan.

- Tutkimuksen teon yhteydessä myytti puhumattomasta suomalaisesta miehestä mureni. Suomalainen mies on ihana ja rehellinen. Hän osaa antaa sosiaalista tukea, kuunnella ja olla läsnä, Virtanen kertoo.