Hyppää pääsisältöön

Tämä jäätelökioskin virhe aiheuttaa terveysriskin

Jäätelökioskeissa huolehditaan terveystarkastajan mukaan hygienia-asioista pääosin hyvin. Huomautettavaa kuitenkin löytyy erityisesti yhdestä terveydelle haitallisesta seikasta. Joissakin kioskeissa jäätelökauhat nimittäin lilluvat pitkin päivää bakteeripitoisessa vedessä.

Jäätelöpallot // Kuva: Yle

Jäätelökauhan säilyttämiseen käytettävä vesikippo kuuluu monen jäätelökioskin vakiovarustukseen. Porin terveysvalvontapäällikkö Heidi Rosenbladin mukaan kauhan säilyttäminen vedessä ei kuitenkaan ole suositeltavaa. Asiasta kertoo Yle Uutiset.

- Jäätelökauha pitäisi säilyttää kuivassa paikassa hygieenisen alustan päällä. Vesi on nimittäin todella hyvä kasvualusta mikrobeille, Rosenblad kertoo.

Rosenbladin mukaan jäätelökioskeilla on lupa säilyttää kauhoja vedessä, kunhan vesi vaihdetaan riittävän usein uuteen.

- Jäätelöpalloja on hankala tehdä ilman liukastetta, ja kauha pitää saada riittävän lämpimäksi. Siksi vesi on tekemisen kannalta lähes välttämätöntä. Tässä onkin haettu tietynlaista kompromissia.

Rosenblad kertoo, että kioskeille joudutaan antamaan silloin tällöin huomautuksia kauhojen säilytyksestä. Myös vaatetukseen ja pintojen puhtauteen liittyviä huomautuksia annetaan ajoittain. Pääasiassa kioskit huolehtivat hygieniasta hänen mukaansa hyvin.

Lähteet: Yle Uutiset