Hyppää pääsisältöön

Bump pu bump bump, bump bump

Juha Hurme
Juha Hurme Kuva: Yle/Jyrki Valkama juha hurme

Bump pu bump bump, bump bump. Bump pu bump bump, bump bump. Bump pu bump bump, bump bump.

Kuulostaako tutulta? Bump pu bump bump, bump bump on yksi modernin taiteen tärkeimmistä rytmikaavoista, Bo Diddley –komppi! Amerikkalaisten musikologien muistisääntöä voi käyttää apuna tämän olennaisen rytmin omaksumisessa: shave and a haircut, four bits – bump pu bump bump, bump bump.

Bo Diddleyn vuonna 1955 alkanut levytysura tuotti liian mustia, velmuja, röyhkeitä ja afrikkalaisia tuloksia, jotta hän olisi päässyt nauttimaan isoista hiteistä, mutta asiantuntijoiden, toisten musiikintekijöiden, kautta hänen rytmisanomansa levisi kulovalkean tavoin ympäri maailman.

Buddy Holly nappasi heti kopin Bon biitistä, Johnny Otis ja Duane Eddy pian perässä. Beatles revitteli Bon Roadrunneria Hampurin halleissa taitojaan hioessaan ja Rolling Stones soitti syntyessään yksinomaan Bo Diddleyn biisejä. Yardbirds, Kinks ja Eric Burdonin Animals levyttivät Bo Diddleyn kappaleita. Samoin Pretty Things, joka otti myös nimensä Bon laulun mukaan. The Whon biitti on usein puhdasta Buuta.

Britti-invaasio 1960-luvun puolivälissä kierrätti Bo Diddleyn saundin takaisin Amerikan Yhdysvaltoihin. Bon voodoo-manaus Who Do You Love kruunasi The Doorsin lava-aktin, Creedence Clearwater Revival levytti Before You Accuse Men platinapitkäsoitolleen Cosmo’s Factory ja Quicksilver Messenger Service venytti pari Bon kappaletta kolmen vartin kitarailotulitukseksi taiderockin kulmakivilevytykselleen Happy Trails.

Bump pu bump bump, bump bump.

Dr. Feelgood, Bob Dylan, Hurriganes, Bruce Springsteen, Tuomari Nurmio, Elvis Costello, George Michael, Chris Isaac, White Stripes, Black Keyes… Bo Diddleyn komppi tarttuu kuin tauti eikä kuole koskaan.

Ellas Otha Bates syntyi McCombiin, Mississippiin nuoren äidin aviottomana lapsena vuoden lopulla 1928. Äidin serkku Gussie McDaniel adoptoi 5-vuotiaan pojan ja muutti tämän kanssa Chicagoon. John Lee Hookerin ja Muddy Watersin levyt ja keikat innostivat ”Bo Diddleyksi” koulussa pilkatun pojan vaihtamaan lupaavan nyrkkeilijän uran kitaraan ja katusoittoon. Levyttämään hän pääsi Chess-merkille 1955 ja siitä se lähti.

Bump pu bump bump, bump bump.

Rillipäinen, suorakaiteen muotoon sahattua vahvasti tremoloitua sähkökitaraa soittava bluesartisti Bo Diddley tekaisi oitis tervehenkisen ja humoristisen myytin itsestään. Hän levytti Chessille mm. biisit Bo Diddley, Hey Bo Diddley, Diddley Daddy, The Story of Bo Diddley, Bo’s A Lumber Jack, Bo Diddley Is Loose, Bo Diddley Is A Farmer, Bo Diddley Is A Gunslinger, Run Diddley Daddy, Bo’s Bounce, Bo’s Twist ja Bo’s Blues.

Vuonna 2008 hänen sydämensä pani viimeisen kerran: ”bump pu bump bump, bump bump” ja Ellas McDaniel alkoi hajota atomaariseen tilaan ja liittyä takaisin maailmankaikkeuden isoon sähkömagneettiseen rytmiin.

Näissä niistetään rock ’n’ rollin machismolta tyhmä terä pois ja tilalle tuodaan roppakaupalla huumoria, älyä, iloa, itseironiaa ja suhteellisuudentajua.

Kun Chess meni konkurssiin 1970-luvun alussa, Bo muutti Meksikoon pikkukaupungin apulaisseriffiksi. Leppoisampaa ja viisaampaa kyläpoliisia on vaikeaa kuvitella. Konstaapelikomennus päättyi aikanaan ja Bo Diddley levytti ja keikkaili luontevan löysään tahtiin aina kuluvalle vuosituhannelle asti.

Vuonna 2008 hänen sydämensä pani viimeisen kerran: ”bump pu bump bump, bump bump” ja Ellas McDaniel alkoi hajota atomaariseen tilaan ja liittyä takaisin maailmankaikkeuden isoon sähkömagneettiseen rytmiin.

Viime talvena muinaisen Animals-yhtyeen seitsenkymppinen Eric Burdon julkaisi pitkän tauon jälkeen soolokiekon, vieläpä erinomaisen sellaisen. Raita 6 Bo Diddley Special alkaa sillä ainoalla oikealla tavalla: bump pu bump bump, bump bump, ja on koruttoman hieno kunnianosoitus mestarille. Äänite päättyy Bo Diddleyn moraalifilosofiseen kannanottoon Before You Accuse Me.

Sen sanoma on selkeä. Tässä maailmassa on elettävä vaikka se vähän risainen onkin. Elämän edellytyksiä on tuettava, kukin kohdaltaan ja voimiensa mukaan. Välillä vähän iloitaankin.

Bump pu bump bump, bump bump.

Uusimmat sisällöt - Kulttuuri