Hyppää pääsisältöön

Samuli Putron sooloilut Ruisrockin Rantalavalla

Samuli Putro veti intensiivisen keikan helteisenä perjantaina Ruisrockissa vuonna 2013. Lavaksi oli valikoitunut legendaarinen Rantalava, jossa yleisö sai nauttia Samuli Putron ja hänen bändinsä energisestä livevedosta.

Zen Cafe-yhtyeestäkin tunnettu Putro keskittyi 2010-luvulla soolomateriaalin työstämiseen. Nelikymppisenäkin Putrolla riittää vielä virtaa ja kuten Rantalavan keikka osoitti, osaa hän todenteolla ottaa yleisön haltuunsa.

Putron lavakarisma ja bändin energia takasivat Rantalavan yleisölle varmasti mieleenpainuvan keikan.

Monet Putron albumien akustisista lauluista, kuten Mitäpä jos ja Älä sammu aurinko, muuttuivat bändin säestyksellä selkeiksi rock-kappaleiksi. Herkempi Olet puolisoni nyt, taas herätti yleisön kovaan yhteislaulantaan.

Putro avasi toimittaja Veli Kauppiselle albumiensa taustoja ja niiden erilaista äänimaailmaa. Hänen mukaansa vuonna 2011 julkaistun Älä sammu aurinko-levyn jälkeen tuotanto alkoi mennä yhä enemmän bändimäiseksi.

”Hyvin pian huomasin sellasen tilanteen, että aina kun näin akustisen kitaran teki mieli potkasta, jos ei soittajaa, ni soitinta”. Nämä tuntemukset saivatkin Putron jälleen tarttumaan sähkökitaraan, jonka takia kappaleisiin alkoi jälleen ilmestyä rock-vivahteita.

Haastattelu kääntyi myös hip-hop-musiikkiin ja Putron suhteesta siihen. Artisti vitsaili olevansa rapin edelläkävijä, koska Zen Cafe-yhtyeen kappaleista oli aikoinaan valitettu ”ettei niissä ole hetkeäkään melodiaa, vaan siinä on sellasta rytmistä puhumista”.

Nähtiimpähän keikan aikana myös ohi lipuva ruotsinlaivakin.

Teksti: Pasi Lehtola

Tietolaatikko

Älä sammu aurinko: säv. san. Samuli Putro, sov. Samuli Putro, Hannu Pikkarainen, Sami Kuoppamäki, Elina Katajamäki, Jarkko Martikainen, Ahti Marja-aho
Mitäpä jos: säv. san. Samuli Putro, sov. Samuli Putro, Jarkko Martikainen, Ahti Marja-aho
Olet puolisoni nyt: säv. san. Samuli Putro, sov. Eppu Kosonen

Samuli Putron albumit: Elämä on juhla (2009), Älä sammu aurinko (2011), Tavalliset hautajaiset (2013), sekä uusimpana vuoden alussa julkaistu Taitekohdassa (2014). Albumien teon lisäksi Samuli Putro keikkailee bändinsä kanssa ahkerasti ympäri Suomea

 • Luonas kai olla saan – Juice Leskisen hitit Elävässä arkistossa

  Valikoima Juicen kappaleita Elävän arkiston kokoelmista.

  Juice Leskinen (1950 – 2006) on kuulunut suomalaisen rockin kärkikaartiin esikoislevystään Juice Leskinen & Coitus Int lähtien vuodesta 1973. Mittava tuotanto käsitti kolmisenkymmentä albumia, päälle kokoelmat ja lukuisa määrä singlejä. Oheiseen artikkeliin on koottu osa Juicen ikimuistoisimmista kappaleista ja muutama vähän harvinaisempikin.

 • Antti Holma selvitti työharjoittelussaan Ylen työntekijöiden alkoholinkäyttöä

  Holma tutustui Ylen arkeen Extra Largessa vuonna 2007.

  Muistatko Ylen Extra Large ohjelmasta tutun toimitusharjoittelija-Antin? Jos et muista, niin ei hätää! Areenasta pääset nyt katsomaan, miten Antti Holma pohtii niin yleläisten raudanlujia vatsalaukkuja kuin lastenohjelmien tekijöiden lapsellisuutta. Varoitus: luvassa on kiusallisia tilanteita, puisevaa huumoria ja omintakeisia kysymyksiä ketään kumartelematta.

 • Elävä arkisto helmikuussa: Talvilomalla katsotaan Viimeistä keikkaa ja Nitroliigaa

  Mitä kaikkea löytyykään Elävän arkiston tarjonnasta.

  Helmikuu on perinteisesti vuoden kylmin kuukausi. Helmikuuta luonnehtivat myös yllättävät suojasäät ja niitä seuraavat pakkaspäivät, jolloin oksille sulanut lumi jäätyy ikäänkuin helmiksi. Tästä juontuu Kustaa Vilkunan Vuotuisen ajantiedon mukaan myös kuukauden nimi.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto

 • Luonas kai olla saan – Juice Leskisen hitit Elävässä arkistossa

  Valikoima Juicen kappaleita Elävän arkiston kokoelmista.

  Juice Leskinen (1950 – 2006) on kuulunut suomalaisen rockin kärkikaartiin esikoislevystään Juice Leskinen & Coitus Int lähtien vuodesta 1973. Mittava tuotanto käsitti kolmisenkymmentä albumia, päälle kokoelmat ja lukuisa määrä singlejä. Oheiseen artikkeliin on koottu osa Juicen ikimuistoisimmista kappaleista ja muutama vähän harvinaisempikin.

 • Antti Holma selvitti työharjoittelussaan Ylen työntekijöiden alkoholinkäyttöä

  Holma tutustui Ylen arkeen Extra Largessa vuonna 2007.

  Muistatko Ylen Extra Large ohjelmasta tutun toimitusharjoittelija-Antin? Jos et muista, niin ei hätää! Areenasta pääset nyt katsomaan, miten Antti Holma pohtii niin yleläisten raudanlujia vatsalaukkuja kuin lastenohjelmien tekijöiden lapsellisuutta. Varoitus: luvassa on kiusallisia tilanteita, puisevaa huumoria ja omintakeisia kysymyksiä ketään kumartelematta.

 • Elävä arkisto helmikuussa: Talvilomalla katsotaan Viimeistä keikkaa ja Nitroliigaa

  Mitä kaikkea löytyykään Elävän arkiston tarjonnasta.

  Helmikuu on perinteisesti vuoden kylmin kuukausi. Helmikuuta luonnehtivat myös yllättävät suojasäät ja niitä seuraavat pakkaspäivät, jolloin oksille sulanut lumi jäätyy ikäänkuin helmiksi. Tästä juontuu Kustaa Vilkunan Vuotuisen ajantiedon mukaan myös kuukauden nimi.

 • Lasse Lehtisen kolumni: Nuoriso heräsi vaatimaan muutoksia maailmanmenoon

  Lasse Lehtinen kirjoittaa 1960-luvusta.

  Suomessa 1960-luvun nuoriso eli murrosaikaa. Nuoria oli aiempaa enemmän ja he olivat yhteiskunnallisesti tiedostavia ja koulutetumpia kuin ennen. Nuorisokulttuuri oli saapunut Suomeen. Kirjailija Lasse Lehtinen kirjoittaa kolumnissaan muun muassa sukupolvesta, joka halusi muuttaa maata ja maailmaa sekä vaikuttaa asenteisiin.

 • Kunnes kuolema heidät erottaa – Kotikadun kausi 13 on nyt Areenassa

  Kotikadun kausi 13 on nyt Areenassa.

  Kotikadun kausi 13 alkaa surullisissa tunnelmissa. Mäkimaiden perheessä läsnä on kuolema, hiipuva rakkaus ja rahaongelmat. Luotoloilla noustaan jaloilleen, iloitaan elämän ihmeistä ja rakennetaan tulevaisuutta. Kauden 13 lisäksi Areenassa on katsottavissa myös kaudet 1, 2 ja 12.

 • Tehtaan varjossa – työläisnuorukaisen pyrkimys henkiseen kasvuun

  Toivo Pekkasen läpimurtoteos neliosaisena sarjana.

  Tehtaan varjossa on työläiskirjailijana tunnetun Toivo Pekkasen osin omaelämäkerrallisia aineksia sisältävään läpimurtoteokseen perustuva neliosainen tv-elokuva. Sisällissodan jälkeiseen aikaan sijoittuva romaani ilmestyi 1932.

 • Kapea vyötärö ja muhkea kellohelma – ompele itsellesi 1950-luvun mekko!

  Anna-Liisa Tiluksen mekon kaavat tässä artikkelissa.

  Maaseudulta maailmalle -ohjelman ensimmäisessä osassa Anna-Liisa Tiluksen yllä on pehmeästä villakankaasta tehty mekko. Tästä artikkelista löydät kaavat ja ohjeet 1950-luvun mukaisen mekon tekemiseen! Maaseudulta maailmalle -sarja Areenassa Anna-Liisa Tiluksen yllä nähtävä mekko on aito 1950-luvun vaate, joka löytyi Ylen puvustosta. Sen materiaalina on käytetty pehmeää villakangasta.

 • Lasse Lehtisen kolumni: Varttituntini kommunistina

  Lasse Lehtinen kirjoittaa Kekkosen ajan alkuvuosista.

  Kirjailija Lasse Lehtisen lapsuus- ja nuoruusvuosien suuria merkkipaaluja ovat olleet yleislakko ja Urho Kekkosen valinta tasavallan presidentiksi vuonna 1956. Lehtisen ensimmäinen poliittinen herääminen tapahtui juuri yleislakon aikaan, mutta myös Urho Kekkosen valinta presidentiksi osaltaan ravisteli nuorukaisen yhteiskunnallisia vaistoja esiin.