Hyppää pääsisältöön

Samuli Putron sooloilut Ruisrockin Rantalavalla

Samuli Putro veti intensiivisen keikan helteisenä perjantaina Ruisrockissa vuonna 2013. Lavaksi oli valikoitunut legendaarinen Rantalava, jossa yleisö sai nauttia Samuli Putron ja hänen bändinsä energisestä livevedosta.

Zen Cafe-yhtyeestäkin tunnettu Putro keskittyi 2010-luvulla soolomateriaalin työstämiseen. Nelikymppisenäkin Putrolla riittää vielä virtaa ja kuten Rantalavan keikka osoitti, osaa hän todenteolla ottaa yleisön haltuunsa.

Putron lavakarisma ja bändin energia takasivat Rantalavan yleisölle varmasti mieleenpainuvan keikan.

Monet Putron albumien akustisista lauluista, kuten Mitäpä jos ja Älä sammu aurinko, muuttuivat bändin säestyksellä selkeiksi rock-kappaleiksi. Herkempi Olet puolisoni nyt, taas herätti yleisön kovaan yhteislaulantaan.

Putro avasi toimittaja Veli Kauppiselle albumiensa taustoja ja niiden erilaista äänimaailmaa. Hänen mukaansa vuonna 2011 julkaistun Älä sammu aurinko-levyn jälkeen tuotanto alkoi mennä yhä enemmän bändimäiseksi.

”Hyvin pian huomasin sellasen tilanteen, että aina kun näin akustisen kitaran teki mieli potkasta, jos ei soittajaa, ni soitinta”. Nämä tuntemukset saivatkin Putron jälleen tarttumaan sähkökitaraan, jonka takia kappaleisiin alkoi jälleen ilmestyä rock-vivahteita.

Haastattelu kääntyi myös hip-hop-musiikkiin ja Putron suhteesta siihen. Artisti vitsaili olevansa rapin edelläkävijä, koska Zen Cafe-yhtyeen kappaleista oli aikoinaan valitettu ”ettei niissä ole hetkeäkään melodiaa, vaan siinä on sellasta rytmistä puhumista”.

Nähtiimpähän keikan aikana myös ohi lipuva ruotsinlaivakin.

Teksti: Pasi Lehtola

Tietolaatikko

Älä sammu aurinko: säv. san. Samuli Putro, sov. Samuli Putro, Hannu Pikkarainen, Sami Kuoppamäki, Elina Katajamäki, Jarkko Martikainen, Ahti Marja-aho
Mitäpä jos: säv. san. Samuli Putro, sov. Samuli Putro, Jarkko Martikainen, Ahti Marja-aho
Olet puolisoni nyt: säv. san. Samuli Putro, sov. Eppu Kosonen

Samuli Putron albumit: Elämä on juhla (2009), Älä sammu aurinko (2011), Tavalliset hautajaiset (2013), sekä uusimpana vuoden alussa julkaistu Taitekohdassa (2014). Albumien teon lisäksi Samuli Putro keikkailee bändinsä kanssa ahkerasti ympäri Suomea