Hyppää pääsisältöön

Valistus sydämen asialla

Sydäntautiliiton valistuselokuva Joka toinen vuodelta 1956 varoittaa sydäntä kuormittavista elintavoista. Tuolloin Suomessa joka toinen kuolemantapaus johtui sydän- ja verisuonitaudeista.

1950-luvulla kiihkeä elämänrytmi ja sen sivuilmiöt olivat tuoneet suomalaisten laajimmaksi ja kansanterveydellisesti tuhoisimmaksi taakaksi sydämen ja verisuonten sairaudet.

Pula-ajan kokenut sukupolvi oli mieltynyt runsaasti energiaa sisältävään ruokaan, kaupungistuminen stressasi, entinen liikkuva elämäntapa oli muuttumassa istuvaksi ja tupakan vaaroistakin alettaisiin puhua vasta tulevilla vuosikymmenillä.

Vuonna 1955 sydän- ja verisuonitaudit olivat ohittaneet Kansaeläkelaitoksen tilastoissa tuberkuloosin ja mielisairaudet työkyvyttömyyseläkkeen syynä. Ja moninverroin peloittavampaa kieltä puhui saman vuoden kuolinsyytilasto: lähes joka toisessa kuolemantapauksessa syynä olivat sydän- ja verisuonitaudit.

Kasvavan kansantaudin kitkemiseksi oli perustettu Sydäntautiyhdistys helmikuussa 1955. Yhdistyksen ensimmäinen merkittävä hanke oli oma elokuva, sydän- ja verisuonitaudeista valistava Joka toinen. Valistusfilmi valmistui vuonna 1956, jolloin myös järjestön nimi muuttui Sydäntautiliitoksi. Vuonna 2000 uudeksi nimeksi tuli Suomen Sydänliitto ry.

Joka toinen -valistuselokuvaa esitettiin sekä Sydäntautiliiton tilaisuuksissa että alkukuvana elokuvateatterissa vielä 1960-luvulla.

Teksti: Elina Yli-Ojanperä

Lisää ohjelmasta