Tietokokoneen ohjelmisto- ja sisältösiivous kannattaa tehdä useammin kuin kerran vuodessa. Koneen puhdistuksen tärkeimpiä kulmakiviä ovat kovalevyn tarkistus, selaimien, turhien ohjelmien ja roskien siivous, sekä virustorjunnan ja käyttöjärjestelmän mahdolliset päivitykset ja tarkistukset.
Päätä, mitkä ohjelmat saavat jäädä
Turhien ja käyttämättömien ohjelmien jättäminen koneelle ei todennäköisesti tunnu pahalta rikokselta, mutta niiden turha käynnistyminen kuormittaa konetta turhaan.
Poista turhat ohjelmat:
Windows 7: Ohjauspaneeli > Ohjelmat / Sovellukset > Lisää / Poista sovellus)
Windows 8.1: Ohjauspaneeli-tiilen kautta tai Asetukset-tiilen alta Haku ja sovellukset - valikosta.
Jos et halua poistaa ohjelmia kokonaan, voit myös vähentää niiden koneellesi aiheuttamaa kuormitusta. Säädä ohjelmat niin, etteivät ne käynnisty automaattisesti tietokoneen käynnistyksen yhteydessä:
Windows 7: Ohjauspaneeli > Järjestelmä ja suojaus > Valvontatyökalut > Järjestelmän määritykset. Valitse yläpalkista Käynnistys-välilehti ja valitse käynnistettävät sovellukset.
Windows 8.1: Tehtävienhallinta: Paina CTRL+SHIFT+ESC > Käynnistys > ja valitse käynnistettävät ohjelmat.
Jos et ole varma sovelluksesta, googleta sen nimi ennen poistamista.
Ilmaisohjelmilla kovalevyn roskat kaatopaikalle
Moni arkikäyttäjä ei arvaa, kuinka paljon tietokoneen roskakoriin tai selainten kansioihin kertyy ylimääräistä bittikrääsää. Perusroskien luuttuamisen lisäksi kannattaa myös siivota Windowsin rekisteri. Verkosta löytyy loistavia ohjelmia, joilla homma hoituu kitkattomasti. Tällaisia ovat vaikkapa CCleaner sekä Glary Utilities.
Ilmaisella CCleanerilla poistat turhan pöhötyksen koneltaasi simppelisti. Windowsin roskat saat poistettua heti ohjelman aloitussivulta Windows-välilehdestä ja selainten evästeet sekä välimuisti puhdistuvat Applications-lehden alta.
Voit valita, mitä tietoja haluat pitää tallessa. Saatat esimerkiksi haluta säilyttää valmiiksi täytetyt lomaketiedot sekä muistetut salasanat, jolloin kannattaa ottaa Saved form information - sekä Saved passwords -kohdista raksi pois. Sen jälkeen paina Analyze. Ohjelma kerää ja listaa ”likakansiot” ja kertoo, kuinka paljon tilaa kovalevyltä vapautuu puhdistuksen yhteydessä. Tämä jälkeen klikkaa Run Cleaner, ja homma on hoidettu.
Vaikka rekisterin puhdistus ei ole varsinainen siivoustehtävä vaan ennemminkin korjaava toimenpide, onnistuu sekin ohjelmalla samaan tapaan. Valitse Registry, klikkaa Analyze ja tallenna varmuuskopio. Tämän jälkeen paina Run Cleaner. Ohjelman saa myös suomeksi.
Virustorjunta ja käyttöjärjestelmä ajantasalle
Tietokoneen tökkimisen syynä voivat myös olla ohjelmien tai käyttöjärjestelmän päivittämättä jättäminen. Yleensä kannattaa antaa ohjelmien päivittää itsensä tai ainakin antaa Windowsin asentaa tuoreimmat päivitykset.
Windowsin lisäksi kannattaa muistaa pitää virustorjunta ajan tasalla. Enempää oikeastaan ei tarvitse tehdä virustorjunnan osalta, sillä vaikka vuosia sitten käyttäjiä muistutettiin tarkistuttamaan koneensa säännöllisesti, nykyiset virustorjuntasovellukset suojaavat käyttäjän konetta reaaliajassa ja pysäyttävät hyökkäykset automaattisesti.
Muutamia toimivia ohjelmistoja löydät TechRadarin esittelystä.
Tarkista kovalevysi tila
Jos olet jo tehnyt ylläolevat puhdistustoimenpiteet ja koneen toiminta on edelleen jähmeää, pitää kovalevyn toimintakyky tarkistaa. Aja ensin kovalevyn analyysi.
Windows 7: Käynnistä - kirjoita hakukenttään Levyn eheytys - valitse tulosluettelosta Levyn eheytys - valitse levy, jonka haluat analysoida.
Windows 8:n ohjeet löytyvät täältä.
Jos kuulet naksutusta, kannattaa juosta kauppaan ostamaan kovalevyä
Kun Windows on analysoinut levyn, voit tarkistaa levyn ns. pirstoutumisprosentin Edellinen suoritus -sarakkeesta. Jos luku on yli 10 %, sinun kannattaa eheyttää levy.
Jos luku on vielä tätä suurempi, tai jos kuulet selkeää naksutusta, kannattaa jo juosta kauppaan ostamaan uutta kovalevyä. Edellä mainitut oireet ovat yleensä merkkejä käsiin hajoamisesta. Tässä vaiheessa konetta ei kannata sammuttaa enää, vaan pitää mieluummin nukkuvassa tilassa siihen asti, että saat uuden kovalevyn. Ei ole nimittäin takeita siitä, että naksuttava komponentti heräisi vielä eloon sammuttamisen jälkeen.
Juuri edellisen kaltaisen skenaarion varalta varmuuskopioiden tärkeyttä ei voi korostaa tarpeeksi. Huonolla tuurilla esimerkiksi viallisen sammuttamisen (sähkökatko, virtajohdon irtoaminen) vuoksi kovalevy voi vahingoittua niin pahasti, että käynnistäminen ei enää onnistu. Siksi olisi hyvä säilyttää varmuuskopioita ulkoisella kovalevyllä tai pilvipalvelussa. Hyviä ja luotettavia pilvipalveluita ovat ainakin Dropbox ja Copy.