Hyppää pääsisältöön
Aihesivun Kuningaskuluttaja pääkuva

Kuningaskuluttajan verkkosivujen päivittäminen on päättynyt. Jatkossa ajankohtaiset kuluttaja-asiat löytyvät Yle uutisten ja MOT-toimituksen sivuilta.

Kovalevy kesäkuntoon muutamalla helpolla toimenpiteellä

Siivojia tietokoneen kovalevyllä
Siivojia tietokoneen kovalevyllä Kuva: AmyWalters/Shutterstock siivooja

Tietokokoneen ohjelmisto- ja sisältösiivous kannattaa tehdä useammin kuin kerran vuodessa. Koneen puhdistuksen tärkeimpiä kulmakiviä ovat kovalevyn tarkistus, selaimien, turhien ohjelmien ja roskien siivous, sekä virustorjunnan ja käyttöjärjestelmän mahdolliset päivitykset ja tarkistukset.

Päätä, mitkä ohjelmat saavat jäädä

Turhien ja käyttämättömien ohjelmien jättäminen koneelle ei todennäköisesti tunnu pahalta rikokselta, mutta niiden turha käynnistyminen kuormittaa konetta turhaan.
Poista turhat ohjelmat:

Windows 7: Ohjauspaneeli > Ohjelmat / Sovellukset > Lisää / Poista sovellus)
Windows 8.1: Ohjauspaneeli-tiilen kautta tai Asetukset-tiilen alta Haku ja sovellukset - valikosta.

Jos et halua poistaa ohjelmia kokonaan, voit myös vähentää niiden koneellesi aiheuttamaa kuormitusta. Säädä ohjelmat niin, etteivät ne käynnisty automaattisesti tietokoneen käynnistyksen yhteydessä:

Windows 7: Ohjauspaneeli > Järjestelmä ja suojaus > Valvontatyökalut > Järjestelmän määritykset. Valitse yläpalkista Käynnistys-välilehti ja valitse käynnistettävät sovellukset.
Windows 8.1: Tehtävienhallinta: Paina CTRL+SHIFT+ESC > Käynnistys > ja valitse käynnistettävät ohjelmat.

Jos et ole varma sovelluksesta, googleta sen nimi ennen poistamista.

Ilmaisohjelmilla kovalevyn roskat kaatopaikalle

Moni arkikäyttäjä ei arvaa, kuinka paljon tietokoneen roskakoriin tai selainten kansioihin kertyy ylimääräistä bittikrääsää. Perusroskien luuttuamisen lisäksi kannattaa myös siivota Windowsin rekisteri. Verkosta löytyy loistavia ohjelmia, joilla homma hoituu kitkattomasti. Tällaisia ovat vaikkapa CCleaner sekä Glary Utilities.

CCleaner tietokoneella
CCleaner-ilmaisohjelma siivoaa roskat tietokoneelta. CCleaner tietokoneella Kuva: Yle virustorjunta

Ilmaisella CCleanerilla poistat turhan pöhötyksen koneltaasi simppelisti. Windowsin roskat saat poistettua heti ohjelman aloitussivulta Windows-välilehdestä ja selainten evästeet sekä välimuisti puhdistuvat Applications-lehden alta.

Voit valita, mitä tietoja haluat pitää tallessa. Saatat esimerkiksi haluta säilyttää valmiiksi täytetyt lomaketiedot sekä muistetut salasanat, jolloin kannattaa ottaa Saved form information - sekä Saved passwords -kohdista raksi pois. Sen jälkeen paina Analyze. Ohjelma kerää ja listaa ”likakansiot” ja kertoo, kuinka paljon tilaa kovalevyltä vapautuu puhdistuksen yhteydessä. Tämä jälkeen klikkaa Run Cleaner, ja homma on hoidettu.

Vaikka rekisterin puhdistus ei ole varsinainen siivoustehtävä vaan ennemminkin korjaava toimenpide, onnistuu sekin ohjelmalla samaan tapaan. Valitse Registry, klikkaa Analyze ja tallenna varmuuskopio. Tämän jälkeen paina Run Cleaner. Ohjelman saa myös suomeksi.

Virustorjunta ja käyttöjärjestelmä ajantasalle

Tietokoneen tökkimisen syynä voivat myös olla ohjelmien tai käyttöjärjestelmän päivittämättä jättäminen. Yleensä kannattaa antaa ohjelmien päivittää itsensä tai ainakin antaa Windowsin asentaa tuoreimmat päivitykset.

Tietokoneen kovalevy
Kovalevyn roskat lähtevät "eheyttämällä". Tietokoneen kovalevy Kuva: CC lisenssi/OpenClipArt kovalevy

Windowsin lisäksi kannattaa muistaa pitää virustorjunta ajan tasalla. Enempää oikeastaan ei tarvitse tehdä virustorjunnan osalta, sillä vaikka vuosia sitten käyttäjiä muistutettiin tarkistuttamaan koneensa säännöllisesti, nykyiset virustorjuntasovellukset suojaavat käyttäjän konetta reaaliajassa ja pysäyttävät hyökkäykset automaattisesti.

Muutamia toimivia ohjelmistoja löydät TechRadarin esittelystä.

Tarkista kovalevysi tila

Jos olet jo tehnyt ylläolevat puhdistustoimenpiteet ja koneen toiminta on edelleen jähmeää, pitää kovalevyn toimintakyky tarkistaa. Aja ensin kovalevyn analyysi.
Windows 7: Käynnistä - kirjoita hakukenttään Levyn eheytys - valitse tulosluettelosta Levyn eheytys - valitse levy, jonka haluat analysoida.
Windows 8:n ohjeet löytyvät täältä.

Jos kuulet naksutusta, kannattaa juosta kauppaan ostamaan kovalevyä

Kun Windows on analysoinut levyn, voit tarkistaa levyn ns. pirstoutumisprosentin Edellinen suoritus -sarakkeesta. Jos luku on yli 10 %, sinun kannattaa eheyttää levy.

Jos luku on vielä tätä suurempi, tai jos kuulet selkeää naksutusta, kannattaa jo juosta kauppaan ostamaan uutta kovalevyä. Edellä mainitut oireet ovat yleensä merkkejä käsiin hajoamisesta. Tässä vaiheessa konetta ei kannata sammuttaa enää, vaan pitää mieluummin nukkuvassa tilassa siihen asti, että saat uuden kovalevyn. Ei ole nimittäin takeita siitä, että naksuttava komponentti heräisi vielä eloon sammuttamisen jälkeen.

Juuri edellisen kaltaisen skenaarion varalta varmuuskopioiden tärkeyttä ei voi korostaa tarpeeksi. Huonolla tuurilla esimerkiksi viallisen sammuttamisen (sähkökatko, virtajohdon irtoaminen) vuoksi kovalevy voi vahingoittua niin pahasti, että käynnistäminen ei enää onnistu. Siksi olisi hyvä säilyttää varmuuskopioita ulkoisella kovalevyllä tai pilvipalvelussa. Hyviä ja luotettavia pilvipalveluita ovat ainakin Dropbox ja Copy.

Kommentit
 • Kuningaskuluttaja loppuu – meteli jatkukoon

  Kunkun toimitus kiittää ja kumartaa.

  Niin se nyt on – Yleisradion pitkäaikainen kuluttajaohjelma Kuningaskuluttaja loppuu. Kehitystauolle jäänyt ohjelma ei palaa torstai-iltojen televisioon. Myöskään Kuningaskuluttajan verkkosivuille ei enää tehdä uutta sisältöä ja ohjelman sosiaalisen median kanavat suljetaan. Kuningaskuluttajan verkkosivujen sisältö tietysti jää verkkoon käytettäväksi.

 • Kokonaisvaltainen näöntutkimus optikolla teetetty ja kaikki kunnossa?

  Optikon tekemä laaja näöntutkimus on vain suuntaa antava.

  Silmälasiliikkeiden optikot ovat laajentaneet toimenkuvaansa silmälasien määräämisestä “laajempaan silmäterveyden seurantaan”. “Helpot, halvat ja nopeat” näöntutkimukset houkuttelevat kuluttajaa edullisuudellaan. Harva kuitenkin hoksaa, että esimerkiksi silmänpohjakuvaus on optikon tekemänä vain suuntaa antava.

Kuningaskuluttaja

 • Kuningaskuluttaja loppuu – meteli jatkukoon

  Kunkun toimitus kiittää ja kumartaa.

  Niin se nyt on – Yleisradion pitkäaikainen kuluttajaohjelma Kuningaskuluttaja loppuu. Kehitystauolle jäänyt ohjelma ei palaa torstai-iltojen televisioon. Myöskään Kuningaskuluttajan verkkosivuille ei enää tehdä uutta sisältöä ja ohjelman sosiaalisen median kanavat suljetaan. Kuningaskuluttajan verkkosivujen sisältö tietysti jää verkkoon käytettäväksi.

 • Youtube-mainontaa sipsipalkalla

  Youtube-markkinoinnin pelisäännöt puuttuvat.

  Youtube-markkinoinnissa pelisääntöjä ei vielä ole. Videoiden tekijät eli tubettajat ovat usein nuoria - ja heidän seuraajansa vieläkin nuorempia. Mainostajista erityisesti vaate- ja meikkifirmat ovat löytäneet tubettajat, joille tarjotaan tuotteita mainosvideoita vastaan. Tube-suosikit IinaPS, Tume ja Lakko saavat yhteistyöehdotuksia laidasta laitaan.

 • Näin korjaat itse vetoketjun

  Kuinka korjata vetoketju ilman että sitä tarvitsee vaihtaa?

  Vetoketjut ovat vaatteen tai laukun ainoita liikkuvia osia. Siksi ne menevät useimmiten rikki ensimmäisenä. Vetoketjun vaihtaminen uuteen on työlästä puuhaa. Se vaatii sekä taitoa että ompelukoneen. Helpommallakin voi päästä.

 • Hyötykasvit parvekkeella: ravintoa ja silmänruokaa

  Syötävätkin kasvit jalostetaan yhä kauniimmiksi.

  Keittiöpuutarhan tai hedelmä- ja marjatarhan perustamiseen ei tarvita enää välttämättä maatilkkua tai viljelypalstaa. Monimuotoisen hyötypuutarhan saa myös omalle parvekkeelle. Pihi puutarhuri ehtii vielä kylvöhommiinkin.

 • Kesän ötököitä torjutaan järein myrkyin

  Luonnonmukaisia vaihtoehtoja ei kaupoissa juuri ole.

  Marketin hyllystä löytyy metrikaupalla valmisteita, jotka tappavat lentäviä ja ryömiviä ötököitä tai kasveja vaivaavia tuholaisia. Kymmenen valmisteen tarkastelu paljasti, että oikeasti luonnonmukaisia vaihtoehtoja ei kaupoissa juuri ole.

 • Kymmenen kysymystä reilusta matkailusta

  "Se ettei matkusteta mihinkään, ei ole kestävin vaihtoehto."

  Reilu matkailu, jossa turismin ja matkailun aiheuttamia epäkohtia pyritään minimoimaan, on monelle tuttu ideatasolla. Mutta mitä se konkreettisesti tarkoittaa? Videolla Turre Turisti matkailee reilusti Helsingissä. Pyysimme myös Reilun matkailun yhdistykseltä vastaukset kymmeneen kysymykseen, jotka stressaavat lomailijoita eniten.

 • Kuntotarkastus ei pelastanut homepommilta

  Tarkastusraportissa ei ainuttakaan ”riskirakennetta.”

  Vantaalaisperheen taloa mainostettiin hyväkuntoiseksi. Kuntotarkastaja ei merkinnyt raporttiin yhtään riskirakennetta. Korjaamiseen ja selvityksiin on kuitenkin mennyt 200 000 euroa. Talon omistaja kehottaakin lukemaan kuntotarkastusraporttia kuin piru raamattua.

 • Katsastaja: Lunastusautojen turvallisuudesta ei takeita

  Katsastaja joutuu tekemään päätökset purkamatta ajoneuvoa.

  Timo Ojala K1 Katsastajista haluaisi tiukentaa lunastusautojen korjaamisen valvontaa. Ojalan mukaan lunastusautojen korjauksen kontrollointi on katsastajille epämieluisa tehtävä, koska autojen turvallisuutta ei voi taata katsastajan keinoin.

 • Yksityiselläkin myyjällä on iso vastuu käytetyn auton vioista

  Apua korjauskuluihin saada auton myyjältä.

  Jos auto hajoaa ennen aikojaan, voi apua korjauskuluihin saada auton myyjältä. Kuluttajansuojalaki määrittelee autoliikkeen virhevastuun, mutta myös yksityiselle myyjälle voi syntyä vastuu korjauskuluista. Lähtökohta on, että auton moottorin pitää kestää auton elinkaaren ajan.

 • Hakkerit vievät jättimäisiä määriä luottokorttitietoja

  Kuluttajan ei kuitenkaan kannata pelätä hakkeria. Kortin haltija ei lähtökohtaisesti joudu vastuuseen vahingosta, jos hakkeri vie korttitiedot ja onnistuu hyödyntämään niitä. Luottokorttilaskuja pitää kuitenkin seurata ja ilmoittaa viivyttelemättä epäilyttävistä tapahtumista.

 • Pelko myy, mutta mitä meidän oikeasti pitäisi pelätä?

  Eniten pelkäävät usein ne, joilla pelkoon on vähiten syytä.

  Itselleen ja läheisilleen on helppo ostaa turvaa kaupasta. Tuotteita löytyy muutaman kympin turvasumuttimista satojen ja tuhansien eurojen hälytinjärjestelmiin. Pelko myy, mutta pelossa on myös paradoksi: ne jotka pelkäävät eniten, ovat pienimmässä vaarassa joutua rikoksen kohteeksi. Katso video siitä, mitä ja miten meille pelolla myydään.

 • iPhone eurolla — aikuisten oikeastiko?

  Ensin urkitaan käyttäjän tekniset tiedot, lopussa tilausansa

  Euroopan kuluttajaviranomaiset ovat helisemässä uskomattoman upeiden tarjousten takia. Miljoonia liki ilmaisia älypuhelimia, taulutelevisioita, merkkilenkkareita ja hyvinvointirannekkeita tunkee kuluttajien sähköposteihin ja Facebookin uutisvirtaan. Vaikka kaikki tietävät, että onnenpotkut ovat äärimmäisen epätodennäköisiä, silti moni hullaantuu kun huikea tarjous osuu omalle kohdalle.

 • Kotitalouksien hävikkiruoasta yhtä isot ilmastovaikutukset kuin 100 000 auton päästöistä

  Neljänneksellä ruokahävikistä ruokkisi kaikki aliravitut.

  Jääkaapin ylähyllyllä on vanhaksi mennyttä ruokaa eikä viime viikon illallisjämiä syönyt kukaan. On pakko heittää pois ja kompostiin. Taas. Juuri näin syntyy ruokahävikki. Ruoan haaskauksen mittasuhteet ovat jo ekologisesti ja taloudellisesti kestämättömät. EU:n alueella heitetään pois vuosittain 88 miljoonaa tonnia ruokaa, noin viidennes tuotetusta.

 • Näin säilytät hedelmiä ja kasviksia oikein

  Etyleeni ja lämpötila vaikuttavat oikeaan säilytykseen.

  Rahaa säästyy ja ruokahävikki vähenee, kun juurekset, vihannekset ja hedelmät säilyttää oikein. Säilymisessä kannattaa ottaa huomioon oikea lämpötila sekä hedelmistä erittyvä etyleeni-kaasu.

 • Vanhaakin ruokaa voi syödä

  Testasimme voiko kolme päivää yliaikaisia ruokia syödä.

  Miten uskollisesti elintarvikkeiden viimeistä käyttöpäivää ja parasta ennen -merkintää pitäisi noudattaa? Johtopäätös oli, että kolme päivää yliaikaista ruokaa voi yleensä syödä.