Hyppää pääsisältöön

Yle antaa arkistokuviaan vapaaseen käyttöön

Ylen Arkisto on avannut Flickr-tilin, jonne ladataan vanhoja arkistokuvia Ylen toiminnasta. Kuvat luovutetaan vapaaseen käyttöön.

”Tämä on pilottihanke, joten aluksi kuvia on tarjolla vain satakunta. Kuvia lisätään sen mukaan, kun saamme kokemusta ja palautetta siitä, mitkä kuvat ovat suosittuja”, kertoo Yle Arkiston tuottaja Katja Bargum.

Varhaista Yleä ja radiotekniikkaa

Flickr-palvelussa Yle Archives – Yle Arkisto -tilillä julkaistut kuvat ovat Yleisradion omatuotantoisia kuvia 1920–1960-luvulta.

Kuvissa näkyy Ylen varhaisinta toimintaa, radioääniä ja historian merkkihenkilöitä. Osa kuvista keskittyy vuosisadan alun radiotekniikkaan. Kuvissa näkyy myös Ylen toimipaikkoja ympäri Suomea.

”Haluamme antaa kansakunnan muistot takaisin yleisölle. Korkearesoluutioiset kuvat ovat nyt tarjolla myös uudenlaiseen käyttöön. Ja tietysti valmistaudumme jo Ylen 90-vuotisjuhlavuoteen 2016”, Katja taustoittaa ratkaisua.

Kokeilussa halutaan myös tuoda kuvat kansainvälisen yleisön eteen. Viime aikoina monet kansainväliset museot ja arkistot ovat julkaisseet kuviaan Flickrissä.

”Sen takia myös meidän kuviemme otsikot ovat englanniksi”, Katja selittää.

Kuvat on avattu Creative Commons -lisenssillä

Kuvat voidaan avata vapaasti omaan käyttöön ladattaviksi, koska ne ovat niin vanhoja että ne ovat poistuneet tekijänoikeussuojasta.

”Kuvat on julkaistu avoimella Creative Commons -lisenssillä. Myös niiden kaupallinen käyttö on sallittu”, Katja Bargum sanoo.

Kuvista kaivataan myös tietoa

Joistain kuvista on jäljellä vain hyvin vähän tietoja. Siksi pilotissa kokeillaan myös tietojen etsimistä yleisön avulla.

”Jos tiedät jotain kuvissa esiintyvistä paikoista, henkilöistä tai esineistä, otamme mielellään vastaan kommentteja tai sähköpostiviestejä!”

Kuvat avataan osana Open Knowledge Finlandin Avoimen kulttuuridatan mestarikurssia.

Ylen muita arkistosisältöjä voi katsoa ja kuunnella osoitteessa yle.fi/elavaarkisto.