Hyppää pääsisältöön

Kesäkino: Eila

Kristiina Halkola (vas.) ja Sari Mällinen siivoojina elokuvassa Eila.
Eila: Kristiina Halkola (vas.) ja Sari Mällinen. Kristiina Halkola (vas.) ja Sari Mällinen siivoojina elokuvassa Eila. Teeman Kesäkino,Eila,Kristiina Halkola,Sari Mällinen,kesäkino

Teeman Kesäkinossa 2014 vietetään kahdeksan temaattista kesälauantaita suomalaisten naisten seurassa. Avausillan 5.7. elokuvia yhdistävä teema on nainen ja työ. Elokuvat ovat Tulitikkutehtaan tyttö, Elsa, Juurakon Hulda ja Eila.

Jarmo Lampelan ohjaama ja Tove Idströmin käsikirjoittama Eila on tiukasti tositapahtumiin pohjaava fiktiivinen elokuva valtiolta potkut saaneista siivoojista, jotka haastoivat työnantajansa oikeuteen laittomista irtisanomisista.

Elokuvan taustalla on rakennushallituksen ja sen siivoojien välinen riita vuodelta 1994. Rakennemuutoksen kourissa ollut rakennushallitus irtisanoi tuolloin palveluksestaan yli tuhat siivoojaa. Kaikki ei sujunut aivan lain kirjaimen mukaisesti. Valtio perusti uuden yrityksen Engelin ja palkkasi sinne joukon uusia työntekijöitä entisiä huomattavasti huonommin eduin. Yli 600 laittomasti irtisanottua siivoojaa haastoi tuolloin valtion oikeuteen ja voitti jutun.

Elokuvan päähenkilö on sympaattinen, maailmaa aina positiivisin silmin katsova Eila. Työn ohella hänen elämäänsä kuuluvat vankilasta juuri vapautunut poika Mika ja kaikenlaista vastuuta karttava miesystävä Timo.

Kiltti ja kaikkeen mukautuva Eila jättäytyy ulkopuolelle, kun muut työtoverit aloittavat lyhyeksi jäävän lakon. Kannustuksena rikkuruuteen toimii siivouspäällikön antama lupaus järjestää sekä Eilalle että tämän pojalle töitä uudessa organisaatiossa. Kun Eila kuitenkin muiden tavoin joulun alla saa irtisanomiskirjeen, hän heittäytyy spontaaniin istumalakkoon ja vetää mukaansa häneen ymmärrettävistä syistä karsaasti suhtautuneet työtoveritkin.

Kipeästi tätä päivää muistuttava yhteiskunnallinen todellisuus kulkee tarinassa mukana kuin huomaamatta. Keskiössä on kuvaus yksilön mahdollisuuksista vaikuttaa omaan elämäänsä ja omanarvontunnon löytymisestä. Eila on karhean eläväisesti toteutettu, hyvällä tavalla arkinen draama tavallisista ihmisistä, oman elämänsä sankareista.

Eilaa elokuvassa esittää paremmin teatterista tunnettu Sari Mällinen. Hienoa taustatukea Mällisen Jussi-patsaan arvoiselle roolityölle antavat siivoojien esimiestä esittävä Johanna Kerttula ja siivoojien luottamusnaista näyttelevä Kristiina Halkola.

Lauantai 5.7.2014 klo 23.40

  • Eila, Suomi 2003. Ohjaus Jarmo Lampela. Näyttelijät Sari Mällinen, Ilkka Koivula, Kristiina Halkola, Hannes Suominen, Johanna Kerttula, Kari Hietalahti, Aino Lehtimäki, Irja Matikainen, Juha Muje. (7)

Teeman Kesäkinossa vietetään kahdeksan temaattista kesälauantaita suomalaisten naisten seurassa. Elokuvasarjan avaa neljän elokuvan paketti, jonka yhdistävä teema on nainen ja työ. Elokuvat ovat Tulitikkutehtaan tyttö, Elsa, Juurakon Hulda ja Eila. Illan aluksi nähdään Kati Outisen eli tulitikkutehtaan tytön Iris Rukan tuore haastattelu. Lauantaina 5.7. alkaen klo 21.00.

Yle Teema

Teema Twitterissä ja Facebookissa